“Σκονάκι” από τη ΔΟΕ για την αξιολόγηση των σχολείων – Η απάντηση της Νίκης Κεραμέως

“Σκονάκι” με το οποίο τορπιλίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης έστειλε στους εκπαιδευτικούς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων τους ζητεί να υποβάλουν όλοι το ίδιο κείμενο με το οποίο αυτοαξιολογούνται όλοι ως άριστοι.

“Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων στην 4βαθμη κλίμακα βαθμολόγησης να επιλέξουν για όλους τους άξονες τον υψηλότερο βαθμό (4), ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα ποσοστικής διάκρισης μεταξύ των σχολείων” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της ΔΟΕ, το οποίο απέστειλε η Ομοσπονδία στα μέλη της τους καλεί να προχωρήσουν σε αξιολόγηση “φασόν” για να σαμποτάρουν ουσιαστικά τη διαδικασία που ζητεί το υπουργείο Παιδείας.

“Επισημαίνουμε ότι σε κάθε σχέδιο δράσης δεν χωριζόμαστε σε ομάδες, αλλά ομάδα είναι όλος ο σύλλογος διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχει μερισμός και διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών” προστίθεται στο κείμενο της ΔΟΕ.

Υπενθυμίζεται πως η Διδασκαλική Ομοσπονδία έστειλε υποδείγματα εκθέσεων αξιολόγησης και σχεδίων προγραμματισμού στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά  για να τα καταθέσουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με στόχο να ακυρωθεί στην πράξη η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξαν αποχή-απεργία από τις διαδικασίες. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που είχαν τα σχολεία να προχωρήσουν τις διαδικασίες, το υπουργείο Παιδείας κινήθηκε δικαστικά και το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή.

Νίκη Κεραμέως: Δεν δεχόμαστε απαντήσεις φασόν

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτούν απαντήσεις-φασόν.

“Κάποιες φασόν απαντήσεις δεν συνιστούν συμμετοχή στην αξιολόγηση. Αξιολόγηση σημαίνει εξατομικευμένη για κάθε σχολείο. Ο Νόμος και η υπουργική απόφαση βάζουν συγκεκριμένους άξονες και οτιδήποτε άλλο συνιστά παραβίαση του νόμου” τόνισε η υπουργός που παράλληλα υπογράμμισε ότι το σκονάκι δεν νοείται ως αξιολόγηση και προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς με κυρώσεις:

Νίκη Κεραμέως

“Συγκεκριμένες κυρώσεις υπάρχουν και στη δικαστική απόφαση και στον νόμο. Θεωρώ ότι είναι και προσβλητικό για τους εκπαιδευτικούς εκτός των άλλων. Δηλαδή τι; Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν μόνοι τους να αξιολογήσουν; Χρειάζονται φασόν απαντήσεις από κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες;” αναρωτήθηκε η κυρία Κεραμέως

Eνώ η απόφαση της ΔΟΕ πέρασε με οριακή πλειοψηφία, καθώς ελήφθη στο 11μελές ΔΣ με 6 ψήφους, η υπουργός επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι πάνω από τα μισά σχολεία έχουν κάνει ήδη την αξιολόγηση.

Και στην ΟΛΜΕ έχει κατατεθεί ανάλογη πρόταση, επί της οποίας ωστόσο δεν έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ