Σήραγγα «Λορέντζος Μαβίλης» στον Δρίσκο

Σήραγγα «Λορέντζος Μαβίλης» στον Δρίσκο

Σήραγγα «Λορέντζος Μαβίλης» ονομάζεται από την Παρασκευή, το μήκους 5 χιλιομέτρων τούνελ της Εγνατίας Οδού στον Δρίσκο, προς τιμήν του ηρωικά πεσόντος στην περιοχή αυτή, εθελοντή πολεμιστή, ποιητή και βουλευτή, Λορέντζου Μαβίλη, στις 28 Νοεμβρίου του 1912.

Τη σχετική πρόταση στην «Εγαντία Οδό ΑΕ» έκανε το Ίδρυμα της Βουλής, για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ύστερα από εισήγηση του πρώην προέδρου της Βουλής και αντιπροέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Βύρωνα Πολύδωρα – πρόταση την οποία αποδέχθηκε η εταιρεία.

Η ονοματοδοσία έγινε στις 4.00 το απόγευμα σε μία λιτή εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Πολύδωρας έκανε τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας με το όνομα του Λορέντζου Μαβίλη στην είσοδο της σήραγγας.

Στην ομιλία του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη συγκίνηση και την ικανοποίησή του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ένα όραμά του, μικρό απειροελάχιστο, όμως μέγα στον συμβολισμό, πήρε σάρκα και οστά με τη σημερινή εκδήλωση». Μάλιστα ανέφερε ότι η εισήγησή του αυτή, έγινε αρχικά προ 20ετίας, όμως χάθηκε μεταξύ άλλων, στη γραφειοκρατία και την αρνητικότητα. Ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι ο Λ. Μαβίλης είχε «γιγαντιαία εθνική συνείδηση» και αποτελεί σύμβολο που πρέπει να κρατηθεί ζωντανό «στην ψυχή των Νεοελλήνων και των Ελλήνων του μέλλοντος».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθ. Παπαϊωάννου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δραστηριότητα του Λ. Μαβίλη, που κορυφώθηκε με την είσοδό του στο κοινοβούλιο και τις μάχες που έδωσε για τη γλώσσα και την παιδεία, «οι οποίες αποτελούν ένα φάρο και για σήμερα».

Το Ίδρυμα της Βουλής, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της, προσπαθεί να κάνει στοχευόμενες δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο σκοπός είναι αυτές οι εκδηλώσεις «να τονώνουν τη συλλογική ιστορική μνήμη, σε εποχή συλλογικής αμνησίας και να εμπλουτίζουν τον προβληματισμό μας για το διάλογο, για τα θέματα του σήμερα, έναν διάλογο που έχει υποβαθμιστεί και είναι χαμηλής ποιότητας, όταν και όπου γίνεται».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φ. Φίλιος και πρόεδρος της «Εγνατία Οδός», Α.ΕΠ. Σαββαΐδης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ