Shelf Cloud: Το εντυπωσιακό σύννεφο που «σκέπασε» τη Χαλκιδική – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Shelf Cloud. Ένα σύννεφο που κάλυψε τον ουρανό στη Χαλκιδική και φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού σε κοντινή απόσταση από το έδαφος.

Ένα μάλλον όχι συχνό και συνάμα εντυπωσιακό φαινόμενο που προκλήθηκε το Σάββατο λίγο πριν από την εκδήλωση καταιγίδας η οποία συνοδεύτηκε από έντονους ανέμους.

Το φαινόμενο  προκάλεσε πολλές συζητήσεις αλλά και έκπληξη σε κατοίκους και λουόμενους που εκείνη τη στιγμή ήταν στις παραλίες.

Τι ήταν όμως αυτό το σύννεφο και ποιο φαινόμενο προκαλεί; Ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr Δρ. Σταύρος Κέππας, δίνει την εξήγηση στο GRTimes.

«Πρόκειται για ένα Shelf Cloud. Ουσιαστικά δηλαδή, για ένα φαινόμενο που το συναντάμε μπροστά από ένα σύστημα καταιγίδας ή συμπλέγματος καταιγίδων, όταν ένα έντονο καθοδικό ρεύμα αέρα μέσα από την καταιγίδα, κατέρχεται προς την επιφάνεια της γης και εκτοπίζει απότομα θερμές αέριες μάζες προς τα πάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κέππας.

Shelf Cloud

Πώς εξηγείται το φαινόμενο Shelf Cloud

Σε ερώτηση για το αν το συναντάμε συχνά στην Ελλάδα, ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr τονίζει «πως δεν το συναντάμε πολύ συχνά, αλλά ούτε και πολύ σπάνια. Συνήθως το παρατηρούμε κατά τις θερινές περιόδους μπροστά από καταιγίδες, αλλά δεν είναι συχνό φαινόμενο».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην αμμοθύελλα που έπληξε περιοχές της Χαλκιδικής κατά την διάρκεια του φαινομένου, ο Σταύρος Κέππας συμπληρώνει ότι «ουσιαστικά αυτή προήλθε εξαιτίας του έντονου καθοδικού ρεύματος στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη.

Shelf Cloud

Ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και βρήκε βεβαίως ξηρά εδάφη (καθώς δεν είχε βρέξει τις τελευταίες ημέρες, οπότε σηκώθηκε κονιορτός). Κάτι ανάλογο είδαμε και στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Το συναντάμε μετά από ξηρασία και ισχυρό μπουρίνι με έντονο καθοδικό ρεύμα».

Το timelapse που δείχνει την πορεία του Shelf Cloud

Μέσα από την κάμερα του Αθανάσιου Ταραρά η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο του Northmeteo.gr η μετεωρολογική ιστοσελίδα ετοίμασε ένα timelapse που δείχνει την πορεία του Shelf Cloud αλλά και την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή.

Η καταιγίδα ευτυχώς δεν κράτησε για πολλά λεπτά της ώρας και έριξε μόλις 1.6 mm βροχής, τα οποία για τα δεδομένα της εποχής και της ξηρασίας δεν προκαλεί προβλήματα.

Shelf Cloud

“Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η μέση βροχόπτωση για το μήνα Σεπτέμβριο είναι κοντά στα 25mm για την πόλη μας, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά” κατέληξε ο Δρ. Κέππας.

Πηγή πληροφοριών, φωτό και βίντεο: grtimes.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ