Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Daniel»: Δείτε live την πορεία της – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Ακραία φαινόμενα και πολύ μεγάλα ύψη βροχής έφερε η κακοκαιρία «Daniel» που ξεκίνησε να πλήττει την χώρα και έκανε ήδη το 112 να ηχήσει με οδηγίες για περιορισμό των μετακινήσεων στους πολίτες. 

Κακοκαιρία «Daniel»: Mήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και στην Θεσσαλονίκη

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη και θα φέρει ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλάζι. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή τόσο από τους φορείς όσο και από τους πολίτες, ενώ έκανε λόγο για  ένα «ακραίο φυσικό φαινόμενο». Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, την Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Κακοκαιρία «Daniel»: Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι, κεραυνοί και πτώση της θερμοκρασίας – Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

Κακοκαιρία: Και το όνομα αυτής… «Daniel» – Σε τρεις φάσεις η εξέλιξή της, πού και πότε θα χτυπήσει

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας, όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες

Τις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία παρουσίασε σε χάρτη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr. Οι βροχές και οι καταιγίδες που θα σημειωθούν στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, θα έχουν ένταση και διάρκεια και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες είναι: 

Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
Σποράδες
Πιερία
Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Μπαράζ «112» για πλημμύρες – Φόβοι για πλημμύρες στα καμένα

Τα πρώτα μηνύματα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ήχησαν στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα και Θεσσαλονίκη. «Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» επισημαίνεται στο μήνυμα, ενώ δίνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με έκτακτη ενημέρωσή της κάλεσε τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους διερχόμενους από την Πιερία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αναμένονται τις επόμενες ώρες έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στα παράλια του νομού, από τον Πλαταμώνα μέχρι την Παραλία Κατερίνης.

Αγωνία για πλημμυρικά φαινόμενα επικρατεί σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Στην Εύβοια οι αρχές βρίσκονται επί ποδός με τον δήμο, τα μηχανήματα των κοινοτήτων αλλά και μηχανήματα που διαθέτουν ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα, εφόσον χρειαστεί.

«Βούλιαξε»η Ζαγορά Πηλίου

Ήδη το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 3.600 κεραυνούς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του meteo, η περιοχή της Ζαγοράς και την Μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές, όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτυού που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής:

Ανεμοστρόβιλος και κεραυνοί στην Κέρκυρα

Ισχυρό μπουρίνι αλλά και ανεμοστρόβιλος έπληξαν λίγο μετά τις 15:00 μεσημέρι την Κέρκυρα, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στη λειτουργία του αεροδρομίου “Ιωάννης Καποδίστριας”.

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, οκτώ πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια. Περιοχές τόσο στην πόλη της Κέρκυρας όσο και στα περίχωρα έμειναν χωρίς ρεύμα.

Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση. Μάλιστα, τα δέντρα έπεσαν πάνω στα τραπεζοκαθίσματα της ταβέρνας, όπου ευτυχώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης δεν υπήρχαν πελάτες και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Κακοκαιρία «Daniel» Κέρκυρα Κακοκαιρία «Daniel» Κέρκυρα Κακοκαιρία «Daniel» Κέρκυρα Κακοκαιρία «Daniel» Κέρκυρα

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ