Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Ευρεία σύσκεψη για την κακοκαιρία στο Πεντάγωνο υπό τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας, με τις ομάδες Δευκαλίων να βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης επέμβασης, όπου απαιτηθεί.

Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Πεντάγωνο ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, θέτωντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε καθεστώς απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας εφόσον απαιτηθεί κατά την διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, καθώς και ο Διευθυντής Α Κλάδου/ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

Πιο συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού με πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων αλλά και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη λόγω του πρόσφατου σεισμού των 6.3 R, έχουν ήδη αναληφθεί με εντολή του Στρατηγού Φλώρου οι ακόλουθες ενέργειες:

–       Από χθες και λόγω του σεισμού ανατολικά της Κρήτης, έχουν τεθεί σε άμεση ετοιμότητα συνδρομής εντός Στρατοπέδων όλα τα Τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και Μηχανήματα Μηχανικού της Νήσου. Παράλληλα, προσωπικό και μέσα λοιπών Μονάδων και Υπηρεσιών του Νησιού βρίσκονται σε ετοιμότητα διάθεσης εφόσον απαιτηθεί.

–       Επίσης, από χθες και για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και τα Γενικά Σχέδια της ΓΓΠΠ σχετικά τμήματα αλλά και μέσα.

–       Επιπλέον από αύριο το πρωί, όλα τα τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ στην Περιοχή Ευθύνης της 1ης Στρατιάς και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), μετέπεσαν σε ετοιμότητα επέμβασης και άμεσης απόκρισης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου.

–       Τέλος, βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα όλα τα προβλεπόμενα ιπτάμενα μέσα για την ανάληψη αποστολών Επιτήρησης, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης εφόσον απαιτηθεί.

‘Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «είμαστε στο πλευρό της Πολιτικής Προστασίας και σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την άμεση επέμβαση στην αντιμετώπιση των οποίων προβλημάτων προκύψουν από την επερχόμενη κακοκαιρία!».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη εμπειρία του Νίκου Χαρδαλιά στην διαχείριση ακραίων φαινομένων, όταν ήταν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αλλά και την αγαστή συνεργασία που είχε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, 2 χρόνια τώρα.

Αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία από την συνεργασία έχει καταστήσει αυτή τη στιγμή τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα συντονισμού και συνδρομής στον κρατικό μηχανισμό.​

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.