“Σαρώνει” η μετάλλαξη “Δέλτα” στη χώρα μας – Αφορά στο 50% των νέων κρουσμάτων

Στοιχεία που αποδεικνύουν την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα” και στη χώρα μας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρέθεσε ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Τα ευρήματα του ΙΙΒΕΑΑ είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Θάνος, πλέον περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται στη χώρα μας, ανήκουν στο μεταδοτικό στέλεχος “Δέλτα”. Υπενθύμισε, δε, ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν τέσσερα. Ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ εκτίμησε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας και κατά τη διάρκειά του, θα επικρατήσει το στέλεχος “Δέλτα”. Παράλληλα, προειδοποίησε και για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο “αρχίζει και μας ανησυχεί”, όπως είπε, γιατί ενώ είχε ανιχνευτεί αρχικά στις αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ραγδαία αύξηση, παράλληλη με αυτή του στελέχους “Δέλτα”.

Τα τέσσερα κύματα της πανδημίας

Ο Δημήτρης Θάνος εξήγησε ότι όλη η πανδημία πλέον μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα κύματα και καθένα απ’ αυτά εξαπλώθηκε με διαφορετικό στέλεχος του ιού.

Το πρώτο κύμα ήταν με ελάχιστα τα κρούσματα, στο δεύτερο κύμα καταγράφηκε μία δραματική αύξηση, η οποία έγινε τον χειμώνα του 2020. Από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο κύμα το οποίο ήταν αρκετά έντονο και το οποίο ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος, ανέφερε, επικράτησαν δύο στελέχη, το στέλεχος “Άλφα” -δηλαδή η βρετανική μετάλλαξη- και το στέλεχος 1-1-3-18, στο κέντρο της Αθήνας.

Και σήμερα, είπε ο κ. Θάνος, είναι το στέλεχος αυτό το οποίο κατά κάποιο τρόπο μαζί με την “Άλφα” ανταγωνίζονται το στέλεχος “Δέλτα”, που εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Διαβεβαίωσε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έναντι των μεταλλάξεων, επισημαίνοντας πως αυτή απλώς πέφτει λίγο, κατά 10-15%. Εξέφρασε, δε, την εκτίμησή του ότι επειδή το γνωρίζουμε αυτό, μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, όπως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων COVID-19.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ