Τρομάζει η εξάπλωση της “Δέλτα” – Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι εκτιμήσεις

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η μετάλλαξη “Δέλτα“, που φέρεται να είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες για το νέο κύμα πανδημίας, το αρχικό στάδιο του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, όπως παρατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μάλιστα, ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την αύξηση της νοσηρότητας που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και της θνητότητας λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά, έπειτα από 10 εβδομάδες συνεχούς μείωσής τους. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που θα κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, καθιστώντας σαφές ότι οι δύο δόσεις εμβολίου είναι απαραίτητες για την προστασία από τη συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτική.

Η μετάλλαξη “Δέλτα” πλήττει και τη χώρα μας, προκαλώντας ραγδαία αύξηση στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού. Μόλις το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.938 νέες μολύνσεις, ενώ και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες σχετικά με τα λύματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το διάστημα 5 έως 11 Ιουλίου, στο Ηράκλειο καταγράφεται “εκρηκτική” αύξηση του ιικού φορτίου κατά 530%, ενώ στην Αττική αύξηση της τάξης του 106%, στη Θεσσαλονίκη +133% και στο Ηράκλειο +136%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, το 30-35% των κρουσμάτων από μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, που καταγράφονται τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ανήκουν στην ινδική μετάλλαξη. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, η “Δέλτα” πλήττει ακόμη και τα παιδιά και το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες τους, γεγονός που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή είναι ένα βήμα πριν ανάψει το “πράσινο φως” για να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, με υποκείμενα νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Νίκου Τζανάκη, ο οποίος έκανε λόγο ακόμη και για έως 100.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τους ανθρώπους που δυνητικά μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο, “είναι εκεί ανάμεσα”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία, είναι ότι παρατηρείται συνεχής αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, ενώ ειδικά στον “Ευαγγελισμό” οι εισαγωγές τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Ο φόβος των ειδικών είναι ότι το σενάριο ο ιός να εξαπλωθεί στους ανεμβολίαστους πολίτες, άνω των 50 ετών, που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα.

Καμπανάκι κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης έκρουσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ kai η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. “Δεν είμαι γνώστης των μαθηματικών μοντέλων για να να σας πω εάν θα έχουμε 20 ή 100.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα έχουμε θα έχουμε πολύ περισσότερα” παραδέχτηκε η κα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στην χώρα μας αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, η κα Παπαευαγγέλου προέβη σε μια χοντρική εκτίμηση πως εξαιτίας και της μετάλλαξης “Δέλτα”, τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

ΕΜΑ και ECDC: Ζωτικής σημασίας η ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Με ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σημειώνουν πως εμβολιασμός παραμένει ένα από τα καλύτερα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19. Προτρέπουν τους πολίτες της ΕΕ να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων, κάτι που χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της παραλλαγής “Δέλτα”.

Όπως αναφέρουν ΕΜΑ και ECDC, η μετάλλαξη “Δέλτα” (B.1.617.2) είναι μια παραλλαγή ανησυχίας που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την “‘Αλφα” (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή ανησυχίας στην ΕΕ. Επιπλέον, η παραλλαγή “Δέλτα”, μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Το ECDC εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή “Δέλτα” θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού.

‘Όπως επισημαίνουν, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θνητότητας που προκαλείται από την COVID-19 είναι μεγαλύτερος για τις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας και για τους ανθρώπους με άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ