Σαρηγιάννης: Ρεκόρ κρουσμάτων σε 26 περιοχές – Οι προτάσεις για ΑΕΙ και σχολεία

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Η πορεία είναι σταθερά αυξητική με σταθερή ταχύτητα. Σε 26 περιφερειακές ενότητες της χώρας σημειώνεται ρεκόρ πανδημίας σε κρούσματα (και βέβαια, πανελλαδικά στο σύνολο των κρουσμάτων της χώρας).
Χρειάζεται αυστηρή τήρηση των ελέγχων και τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς όπου σημειώνεται πιθανότητα συνωστισμού (αν και το απλούστερο θα ήταν να πούμε ότι απαιτείται χρήση μάσκας παντού, όπως προτείνουμε εμείς). Αλλά το ίδιο σημαντικό είναι να υπάρχουν αποστάσεις.
“Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι τα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν (σε επίπεδο Τμήματος) για την μετατροπή των διαλέξεων σε υβριδική διδασκαλία (δηλαδή μάθημα διά ζώσης σε μικρό αριθμό φοιτητών και εξ αποστάσεως στους υπόλοιπους με live streaming)” σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Τέλος θα πρέπει να ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στην υποχρεωτική εκπαίδευση με άμεση πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων/καθηγητών. Τμήματα με 25 παιδιά κάνουν τουλάχιστον 35% περισσότερες ενεργές επαφές από τμήματα με 17 παιδιά.
“Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθεί η αυξητική τάση της διασποράς τώρα, είναι κρίσιμο για τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου και της πίεσης στο ΕΣΥ προς το τέλος του μήνα και τον Δεκέμβριο” υπογραμμίζει.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων για το Σάββατο 6-11-2021 ανέρχεται στα 6.393 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 5.877. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 6.878 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 5.972 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 284.452 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,2 %.

Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (43) που καταγράφηκε είναι μειωμένος σε σχέση με την Παρασκευή (48). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 48,1 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με την Παρασκευή (459 από 450). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 15  Νοεμβρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται μείωση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 1052 κρούσματα (1124 κρούσματα την Παρασκευή), όπως και στην Αττική με 1481 κρούσματα (1519 κρούσματα την Παρασκευή). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 23% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 41% περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σαρηγιάννης

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει η ανοδική πορεία (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στο Σχήμα 8. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (86 έναντι 32), και δυστυχώς επαληθεύεται η πρόβλεψη μας για δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο, που στην πορεία θα συντελέσει σε ανάλογη αύξηση στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ για αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σαρηγιάννης

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 489 κρούσματα όπου συνεχίζεται η ανοδική πορεία (Σχήμα 9), και παραμένει η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (150). Στη Μαγνησία με 181 κρούσματα (Σχήμα 10) παρατηρείται μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με την Παρασκευήκαι επιβράδυνση της ανοδικής πορείας. Στην Καρδίτσα όπου εντοπίστηκαν 81 κρούσματα (Σχήμα 11), η πορεία της πανδημίας ενώ βρίσκονταν σε αποκλιμάκωση, έχει αναστραφεί σε ανοδική, οπότε και συνεχίζει να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στα Τρίκαλα εντοπίστηκαν 147 κρούσματα συνεχίζει η ανοδική πορεία (Σχήμα 12).

Σαρηγιάννης

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σαρηγιάννης

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σαρηγιάννης

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σαρηγιάννης

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή με 158 κρούσματα (Σχήμα 13), η ανοδική τάση συνεχίζει, και η Αχαΐα παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 46 κρούσματα και διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση και πλέον βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 15). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 29 κρούσματα  (Σχήμα 16) και διαμορφώνεται ανοδική τάση, ενώ η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Η Αρκαδία, όπου  εντοπίσθηκαν 48 κρούσματα, παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και η ανοδική πορεία, ενώ είχε περιέλθει σε πτωτική, ανακάμπτει (Σχήμα 14). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 77 κρούσματα (Σχήμα 17), η οποία συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και που εμφανίζει κάμψη. Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 27 κρούσματα , συνεχίζει να βρίσκεται μόλις πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας και βρίσκεται επίσης σε άνοδο (Σχήμα 18). Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 55 κρούσματα (Σχήμα 19), και συνεχίζει έντονα η ανοδική πορεία που τη έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σαρηγιάννης

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σαρηγιάννης

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σαρηγιάννης

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σαρηγιάννης

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σαρηγιάννης

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σαρηγιάννης

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 93 κρούσματα , παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή, και η ανοδική τάση ενώ είχε αρχίσει να επιβραδύνεται, συνεχίζει με έντονο ρυθμό (Σχήμα 20). Στην Εύβοια, με 33 κρούσματα , παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή (Σχήμα 21), και διαμορφώνεται εκ νέου ανοδική πορεία. Μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 59 κρούσματα (Σχήμα 22), και η πορεία είναι ξανά ανοδική, οπότε και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Φωκίδα εντοπίστηκαν 9 νέα κρούσματα , η ανοδική τάση συνεχίζει, και βρίσκεται ήδη πολύ πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 23). Μεγαλύτερος σε σχέση με την Παρασκευή ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 130 κρούσματα , συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, και η ανοδική τάση συνεχίζει έντονα ανοδικά (Σχήμα 24). Στην Ευρυτανία εντοπίστηκαν 6 νέα κρούσματα, διαμορφώνεται ανοδική πορεία, και συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 25).

Σαρηγιάννης

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σαρηγιάννης

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σαρηγιάννης

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σαρηγιάννης

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σαρηγιάννης

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σαρηγιάννης

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μικρότερος σε σχέση με την Παρασκευή ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 120 κρούσματα (Σχήμα 26), με την ανοδική πορεία να συνεχίζει με ακόμα εντονότερο ρυθμό. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, υπάρχει ανοδική πορεία, και πέρασε ξανά πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας. Στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα , πλέον πέρασε πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και συνεχίζει ανοδικά (Σχήμα 28), όπως και η Πρέβεζα, όπου εντοπίστηκαν 26 νέα κρούσματα (Σχήμα 29).

Σαρηγιάννης

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σαρηγιάννης

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σαρηγιάννης

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σαρηγιάννης

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, παρατηρήθηκε αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στην Καστοριά με 29 κρούσματα (Σχήμα 40), στη Φλώρινα με 38 κρούσματα (Σχήμα 33) και στη Χαλκιδική με 80 κρούσματα (Σχήμα 41). Αντίθετα, παρατηρήθηκε μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων είχαμε στις Σέρρες με 159 κρούσματα (Σχήμα 39), στην Πιερία με 94 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Πέλλα με 141 κρούσματα (Σχήμα 31), στην Ημαθία με 121 κρούσματα (Σχήμα 30), στα Γρεβενά με 15 κρούσματα (Σχήμα 38) και στο Κιλκίς με 90 κρούσματα (Σχήμα 35). Πλέον πολύ έντονη ανοδική τάση υπάρχει σε όλες τις περιοχές πλην των Γρεβενών και της Καστοριάς που για την ώρα έχουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 68 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, βρίσκεται εδώ και μέρες πάνω από το όριο ανησυχίας και η ανοδική πορεία συνεχίζει με ελαφρώς μειωμένη ένταση. Στην Ξάνθη, εντοπίστηκαν 85 κρούσματα (Σχήμα 33) και παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή, αλλά συνεχίζει ανοδικά (Σχήμα 33). Στον Έβρο εντοπίσθηκαν 123 κρούσματα (Σχήμα 44), και η ανοδική πορεία συνεχίζει με έντονο ρυθμό.

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 55 κρούσματα , παρατηρείται μειωμένος αριθμός σε σχέση με την Παρασκευή, βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 45), και διαμορφώνεται ανοδική τάση. Στα Χανιά με 56 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε ίδιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή και υπάρχει ανοδική τάση, έχοντας βρεθεί ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας. Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 30 κρούσματα, και διαμορφώνεται ανοδική τάση, που το έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 47). Στο Λασίθι  παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή, καθώς εντοπίστηκαν 25 κρούσματα (Σχήμα 48), παρατηρείται ανοδική τάση, και βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο , εντοπίστηκαν 83 νέα κρούσματα (Σχήμα 49), βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, και διαμορφώνεται ξανά έντονα ανοδική πορεία. Στην Κέρκυρα, εντοπίστηκαν 63 κρούσματα (Σχήμα 50), παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή, πλέον έχει αναστραφεί σε ανοδική η πορεία αποκλιμάκωσης και συνεχίζει να παραμένει άνω του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Χίο όπου εντοπίστηκαν 6 νέα κρούσματα , παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις, και πλέον έφθασε στο όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 51). Στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν 13 νέα κρούσματα, διαμορφώνεται ξανά ανοδική πορεία με διακυμάνσεις, και βρίσκεται αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 52). Στην Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 25 κρούσματα  και η ανοδική πορεία ενώ είχε αρχίσει να κάμπτεται, συνεχίζει ανοδικά (Σχήμα 53). Στην Πάρο εντοπίστηκαν 6 νέα κρούσματα (Σχήμα 54) και η συνολική πορεία πέρασε ξανά σε πτώση, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στην Μύκονο εντοπίστηκαν 8 νέα κρούσματα (Σχήμα 55), και διαμορφώνεται ήπια ανοδική πορεία, ενώ στη Σαντορίνη που εντοπίστηκαν 8 νέα κρούσματα διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση (Σχήμα 56). Στη Ρόδο όπου εντοπίστηκαν 42 κρούσματα (Σχήμα 57), η έντονα ανοδική πορεία ενώ είχε περάσει σε ισχυρή αποκλιμάκωση, έχει περιέλθει ξανά σε άνοδο.

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο

 

Συμπεράσματα: Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, σε σχέση με την Παρασκευή, έχουμε υψηλότερο αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και ελαφρά μειωμένο αριθμό θανάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,0% (η ημερήσια τιμή είναι 2,2 %) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) παρέμεινε σταθερός στο 1,44 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

Συνολικά η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος ξεπέρασε τα 5800 (5877). Γενικά την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ακόμη εντονότερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) που ξεκίνησε την προηγούμενη, κάτι που αναμέναμε να συμβεί μετά τα μέσα Οκτώβρη. Εφιστούμε την προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self-test, ο οποίος έχει μειωθεί σε περίπου 300.000 από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι και πριν 4 εβδομάδες (μέσος όρος 7 ημερών), ενώ με βάση το υπάρχον τείχος ανοσίας (φυσικό και επίκτητο μέσω εμβολιασμών), έχει υπολογιστεί ότι αύξηση τους στις 600.000 θα συντελέσει σε διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα στους επόμενους μήνες. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, όπου περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση, να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, με εμφανές παράδειγμα τη Λάρισα και τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τη Μαγνησία τα Τρίκαλα αρχικά και την Καρδίτσα τώρα. Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επομένων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών. Επίσης σε περιοχές όπως οι τρεις παραπάνω και η Δράμα, η Ημαθία και η Ξάνθη που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα θα ήταν καλό να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.

Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας του σημερινού Σαββάτου (06/11/2021) σε σχέση με το προηγούμενη (30/10/2021)

Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο Σάββατο, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, πλέον όλες βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, πολύ λίγες περιοχές της χώρα παρουσιάζουν αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από κάποιες που είναι είτε σε σταθεροποίηση (Καστοριά), είτε διανύουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα (Γρεβενά).

Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), φαίνεται ότι έντονα ανοδική τάση έχουν η Θάσος, η Λέσβος και η Κέρκυρα αλλά σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό συνολικά και οι διακυμάνσεις έντονες από μέρα σε μέρα, οπότε μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι ανοδικές τάσεις στις περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως της Λάρισας και σε μικρότερο βαθμό της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και πλέον ξανά και των Τρικάλων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Αργολίδα, η Αχαΐα και η Κορινθία. Στη Στερεά Ελλάδα συνεχίζει να προβληματίζει η Φωκίδα και η Φθιώτιδα.

Όσον αφορά τις περιοχές της Μακεδονίας, πλέον όλες προβληματίζουν έντονα, με εξαίρεση για την ώρα την Καστοριά και τα Γρεβενά, ενώ στην Κοζάνη διαμορφώνεται έντονος ρυθμός ανόδου ξανά. Όσον αφορά στην Ήπειρο, προβληματίζουν τα Ιωάννινα και η Ηγουμενίτσα, ενώ πλέον και η Άρτα με την Πρέβεζα εμφανίζουν έντονα ανοδική τάση, και από τη Θράκη περισσότερο ο Έβρος. Πλέον και το Ηράκλειο αρχίζει να εισέρχεται σε ανοδική τροχιά, επισημαίνεται και η έντονα ανοδική πορεία που παρατηρείται στο Λασίθι, ενώ με δεδομένη την κινητικότητα εντός της Κρήτης, αντίστοιχη εικόνα θα διαμορφωθεί στην πορεία και σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Σε αυτές τις περιοχές (και ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία) συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν  και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά στην Αττική παρά το σχετικά ηπιότερο ρυθμό αύξησης, ο οποίος συγκρατεί και το ρυθμό ανόδου για το σύνολο της χώρας (μπλε μπάρα). Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ο ρυθμός ανόδου είναι έντονος και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19. Η εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Β. Ελλάδα είναι απαραίτητη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ