Σαρηγιάννης: Η συμβολή της κακοκαιρίας στη μείωση των κρουσμάτων – Τα στοιχεία ανά περιοχή

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ανέρχεται στα 19.712 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 17.872. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 17.267 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 19.051 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 235.938 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 8,4 %.

Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (112) που καταγράφηκε είναι οριακά μειωμένος σε σχέση με την Τετάρτη (115). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 100,1 ακολουθεί την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με την Τετάρτη (633 από 646). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2, ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 15  Φεβρουαρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

– 360.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο πλέον και περίπου 320.000 rapid και PCR test, και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.

– Τα ισχύοντα ανοίγματα δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο πρόσφατα μέτρα που ισχύουν από 24/12/2021, αλλά και τα επιπλέον μέτρα που από τις 29/12/2021 (θεωρώντας ότι θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου), ενώ ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι.

– Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 70.000 ημερησίως, και θα περιλαμβάνει τόσο νέους εμβολιασμούς, όσο και αναμνηστικές δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, συντελεί καθοριστικά στην επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, και ότι η διατήρηση του τείχους ανοσίας, είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της πανδημίας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρούνταν σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων, τις τελευταίες 2 ημέρες παρατηρείται ξανά πτώση, που όπως ήδη αναφέρθηκε από την Τετάρτη, οφείλεται στην ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων. Παράλληλα όμως, η έντονη κακοκαιρία, εχει συντελέσει σε σημαντική μείωση των επαφών αυτές τις μέρες, και αναμένεται να έχει θετική έκβαση στην πορεία της πανδημίας, τουλάχιστον στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Όσον αφορά την παρουσία των διαφόρων στελεχών του κορωνοϊού, η εκτίμησή μας είναι ότι πάνω από το 95% των νέων κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια αφορά πια το στέλεχος Ο.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, και παρατηρείται μειωμένος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 1916 κρούσματα (2005 κρούσματα την Τετάρτη), ενώ αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται στην Αττική, με 6816 κρούσματα (5037 κρούσματα την Τετάρτη). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 35 % των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 3.5 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Η Θεσσαλονίκη επίσης εμφανίζει έντονη πλέον επιβράδυνση του ρυθμού αποκλιμάκωσης και αναστροφή σε οριακή άνοδο, που αναμένουμε να καμφθεί στις επόμενες ημέρες (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στο Σχήμα 8.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Τετάρτη παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 479 κρούσματα, και υπάρχει σταθεροποίηση (Σχήμα 9), ενώ στη Μαγνησία, όπου εντοπίστηκαν 222 κρούσματα , η πτωτική πορεία επιβραδύνεται έντονα (Σχήμα 10). Στην Καρδίτσα όπου εντοπίζονται 123 κρούσματα η πορεία αναστρέφεται σε ήπια ανοδική (Σχήμα 11), ενώ δείχνει να κάμπτεται η άνοδος στα Τρίκαλα, που εντοπίστηκαν 179 κρούσματα (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Τετάρτη με 707 κρούσματα, και παρουσιάζεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων (Σχήμα 13), όπως και στη Λακωνία, όπου εντοπίστηκαν 84 κρούσματα (Σχήμα 15). Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Τετάρτη παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 175 κρούσματα (Σχήμα 16) και παρατηρούνται διακυμάνσεις στην πτωτική πορεία, ενώ στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 103 κρούσματα παρατηρείται σταθεροποίηση (Σχήμα 14). Στη Μεσσηνία στην οποία εντοπίστηκαν 259 κρούσματα, παρατηρείται αναστροφή σε ήπια ανοδική πορεία (Σχήμα 17), ενώ ήπια πτωτική πορεία παρατηρείται στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 192 κρούσματα (Σχήμα 18), όπως ξανά και στην Κορινθία, όπου εντοπίστηκαν 349 κρούσματα (Σχήμα 19).

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 297 κρούσματα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Τετάρτη, και η πορεία συνεχίζει να είναι πτωτική με έντονη επιβράδυνση (Σχήμα 20), ενώ στην Εύβοια, με 426 κρούσματα, όπου και παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Τετάρτη, παρουσιάζεται ξανά πτωτική πορεία (Σχήμα 21), ενώ παραπλήσια είναι η εικόνα και στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 171 κρούσματα (Σχήμα 22), όπως και στη Φωκίδα, όπου εντοπίστηκαν 37 νέα κρούσματα (Σχήμα 23). Μεγαλύτερος σε σχέση με την Τετάρτη ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 160 κρούσματα, και συνεχίζει η πτωτική πορεία με μικρή επιβράδυνση (Σχήμα 24), ενώ στην Ευρυτανία, όπου  εντοπίστηκαν 23 νέα κρούσματα, διαμορφώνεται ανοδική πορεία (Σχήμα 25).

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μικρότερος σε σχέση με την Τετάρτη ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 240 κρούσματα όπου η πτωτική πορεία επιβραδύνεται έντονα (Σχήμα 26), ενώ ακόμα εντονότερη είναι η επιβράδυνση στη Θεσπρωτία όπου εντοπίστηκαν 53 κρούσματα (Σχήμα 27). Έντονα ανοδική είναι η πορεία στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 138 νέα κρούσματα (Σχήμα 28), ενώ ήπια ανοδική πορεία διαμορφώνεται στην Πρέβεζα, στην οποία εντοπίστηκαν 85 νέα κρούσματα (Σχήμα 29).

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά τις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, αύξηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στις Σέρρες με 158 κρούσματα (Σχήμα 39), στη Χαλκιδική με 255 κρούσματα (Σχήμα 41), στη Φλώρινα με 38 κρούσματα (Σχήμα 33) και στα Γρεβενά με 34 κρούσματα (Σχήμα 38). Αντίθετα, μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Πιερία με 223 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Πέλλα με 144 κρούσματα (Σχήμα 31), στην Κοζάνη με 155 κρούσματα (Σχήμα 32), στην Καστοριά με 73 κρούσματα (Σχήμα 40), στην Καβάλα με 220 κρούσματα (Σχήμα 36), στην Ημαθία με 189 κρούσματα (Σχήμα 30), στο Κιλκίς με 78 κρούσματα (Σχήμα 35) και στη Δράμα με 110 κρούσματα (Σχήμα 34). Σε όλες τις περιοχές παρουσιάζεται επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης, ενώ σε κάποιες όπως η Χαλκιδική, και σε μικρότερο βαθμό η Ημαθία, η Καβάλα και το Κιλκίς. η πτωτική πορεία που είχε μόλις διαμορφωθεί, αναστράφηκε σε ανοδική.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 296 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Τετάρτη, και συνεχίζει η ανοδική πορεία, όπως και στη Ξάνθη, όπου εντοπίστηκαν 214 κρούσματα (Σχήμα 33), αλλά και στον Έβρο, όπου εντοπίσθηκαν 398 κρούσματα (Σχήμα 44). Αυτή την περίοδο, η Θράκη είναι η περιοχή με την πιο έντονη άνοδο.

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 754 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με την Τετάρτη, και παρατηρείται επιστροφή σε πτωτική πορεία (Σχήμα 45), όπως και στα Χανιά με 562 κρούσματα (Σχήμα 46). Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 219 κρούσματα, όπου επίσης διαμορφώνεται πτωτική πορεία (Σχήμα 47), ενώ στο Λασίθι όπου παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Τετάρτη καθώς εντοπίστηκαν 162 κρούσματα, υπάρχει ανοδική διακύμανση (Σχήμα 48).

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο , εντοπίστηκαν 212 νέα κρούσματα, συνεχίζει η ανοδική πορεία (Σχήμα 49), όπως και στην Κέρκυρα, όπου εντοπίστηκαν 229 κρούσματα (Σχήμα 50), αλλά και στη Χίο, όπου εντοπίστηκαν 96 νέα κρούσματα  (Σχήμα 51). Στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα, επίσης έχει διαμορφωθεί ανοδική πορεία (Σχήμα 52), όπως και στη Ζάκυνθο, όπου εντοπίστηκαν 95 κρούσματα (Σχήμα 53) Στην Πάρο όπου εντοπίστηκαν 21 νέα κρούσματα υπάρχουν συνεχείς διακυμάνσεις στην καθοδική πορεία (Σχήμα 54). Στη Μύκονο, όπου εντοπίστηκαν 71 νέα κρούσματα, συνεχίζει η έντονα ανοδική πορεία με μικρή επιβράδυνση (Σχήμα 55), ενώ στη Σαντορίνη όπου εντοπίστηκαν 52 νέα κρούσματα , παρουσιάζεται έντονη κάμψη της ανοδικής πορείας (Σχήμα 56). Στη Ρόδο, όπου εντοπίστηκαν 437 κρούσματα, παρουσιάζεται ξανά αναστροφή σε ανοδική πορεία (Σχήμα 57).

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο

 

Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με την Τετάρτη, έχουμε μικρότερο αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και οριακά μικρότερο αριθμό θανάτων από COVID-19. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 8.2% (η ημερήσια τιμή είναι 8,4%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε στο 0,91 (Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Στις 23/12/21 ξεκίνησε και επίσημα το 5ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα λόγω της ταχείας διασποράς του στελέχους Ο του SARS-CoV-2 η οποία εκτιμάται από τα σχετικά δεδομένα ότι πλέον έχει ξεπεράσει το 95% των νέων κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόμασταν σε σαφή φάση ύφεσης του 5ου κύματος της πανδημίας, η οποία όμως δείχνει σημάδια επιβράδυνσης τις τελευταίες ημέρες. Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της μεταδοτικότητας κατά 50% λόγω των πολύ ψυχρότερων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας σε σχέση με την προπροηγούμενη (οπότε και αναμένουμε να συνεχιστεί αυτό στη βάση του νέου κύματος κακοκαιρίας αυτής της εβδομάδας, αλλά και της υστέρησης στην εκδήλωση της νόσησης), καθώς επίσης και στην πτώση του ρυθμού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση σε όσους έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου πριν από μήνες και δεν έχουν επαρκή προστασία απέναντι στην επιμόλυνση από την παραλλαγή Ο. Ειδικότερα ο ρυθμός εμβολιασμού, καθώς και ο συνολικός πληθυσμός που τελικά θα εμβολιαστεί με ενισχυτική δόση, θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία της πανδημίας τον Φεβρουάριο.

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

Η ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί από τις 23/12 και που οφείλεται στην μετάλλαξη Ο, έχει περιέλθει σε πτωτική αλλά με σημαντική επιβράδυνση, και αντικατοπτρίζεται στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος παραμένει πάνω από τις 17.000 (17.872), και εδώ και μέρες δεν εμφανίζει ουσιαστική πτώση, ενώ η πτώση των προηγουμένων ημερών είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς καταγραφής λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Αττική και άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Για να επανέλθει η ταχεία αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από την εφαρμογή των μέτρων (σε συνδυασμό με την σημαντική συνειδητοποίηση εκ μέρους του πληθυσμού ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Ο), θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και την επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ συνολικά (μοριακά, rapid και self-test) που πραγματοποιούνται καθημερινά, των οποίων ο αριθμός έχει φθάσει σε ημερήσια βάση τις 700.000. Αυτά σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία του πληθυσμού μετά από νόσηση, θα συντελέσουν στην συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας. Αντίθετα, με τον υπάρχοντα ρυθμό εμβολιασμού αναμνηστικών δόσεων, θα υπάρχουν συνεχείς διακυμάνσεις της πορείας αποκλιμάκωσης όλο το Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση της ανοσίας, αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι την Τετάρτη φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις το 67,6% του πληθυσμού. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανοσίας στους ήδη εμβολιασμένους που έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση με τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης, έτσι ώστε να μην αντισταθμιστούν οι νέοι εμβολιασμοί, από άτομα στα οποία θα έχει παρέλθει η ανοσία. Έχει εμβολιαστεί με 3 δόσεις περίπου το 43% του πληθυσμού. Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Ο να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη 3η δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5-18). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών αυτών εργαλείων πρόληψης της διασποράς, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση του κύματος της μετάλλαξης Ο. Υπολογίζουμε ότι αν συνεχιστεί ο χαμηλότερος ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση που παρατηρείται τις τελευταίες 10 ημέρες θα έχουμε γύρω στους 2600 θανάτους περισσότερους από COVID-19 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τους θανάτους που θα είχαμε αν ο ρυθμός χορήγησης της τρίτης δόσης παρέμενε στα υψηλά επίπεδα που βρέθηκε στις αρχές του έτους και στο τέλος του 2021. Αυτό αποτελεί

Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη Πέμπτη, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της Πέμπτη (27/01/2022) σε σχέση με το προηγούμενο (20/01/2022)

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, όλες βρίσκονται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία.

Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), οι περισσότερες περιοχές της χώρας παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη πτωτική τους πορεία, με σημαντική όμως επιβράδυνση. Υπάρχουν όμως πλέον αρκετές περιοχές που συνεχίζουν ανοδικά, όπως η Μύκονος, ενώ ανησυχία υπάρχει για περιοχές όπου παρατηρείται αναστροφή της πτωτικής πορείας, όπως η Χαλκιδική, η Ροδόπη, ο Έβρος, η Ξάνθη, η Άρτα, η Θεσπρωτία, η Εύβοια, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Χαλκιδική, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Λέσβος, η Χίος, η Θάσος, η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Για να μην διατρέξουμε ουσιαστικό κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας της παραλλαγής Ο, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

(α) να συνεχισθεί με υψηλό ρυθμό τόσο ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση όσο και να ολοκληρωθεί γρήγορα ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας, και

(β) να συνεχιστεί η τήρηση με υπευθυνότητα των μέτρων που ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

Αν κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν υλοποιηθεί θα παραταθεί η σημαντική επιβράδυνση της πορείας αποκλιμάκωσης, με αντίστοιχη καθυστέρηση στην αποφόρτιση του συστήματος υγείας.

Στις περιοχές που εμφανίζουν είτε έντονη ανοδική πορεία, είτε σημαντική επιβράδυνση και σημαντική διασπορά ακόμα, συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά πέρα από την Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει σημαντική διασπορά και αναστροφή σε οριακή άνοδο (παρόλο που στην Αττική δεν αποτυπώνεται σωστά λόγω της ελλιπους καταγραφής των τελευταίων 2 ημερών), και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19.

Με δεδομένα τα υπάρχοντα ανοίγματα οικονομικών δραστηριοτήτων, την παρουσία των μεταλλάξεων (και ιδίως της Β.1.1.529) και τις μετακινήσεις πληθυσμού είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, με κυριότερη την ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί. Η σημασία και η αποτελεσματικότητα του αυξημένου αριθμού test και του εμβολιασμού έχει ήδη φανεί από τον Απρίλιο και έπειτα. Με δεδομένη την εμφάνιση και γρήγορη ανάπτυξη της διασποράς της B.1.1.529 (Ο), ο πλήρης εμβολιασμός (με τρεις δόσεις για διατήρηση της ανοσίας) του συνολικού πληθυσμού είναι σε συνδυασμό με τη μαζική και συχνή χρήση self-test από όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) οι δύο πιο αποτελεσματικές γραμμές άμυνας που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ΑΜΕΣΑ αυτό το πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.