Σαν σήμερα: Η σφαγή στα Καλάβρυτα

Σαν σήμερα: Η σφαγή στα Καλάβρυτα

Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Η διαταγή της μαζικής δολοφονίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalavryta), ξεκίνησε από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο, όταν τα στρατεύματα της Βέρμαχτ στην πορεία τους έκαψαν χωριά και δολοφόνησαν τους πολίτες στο δρόμο τους. Η επιχείρηση «Καλάβρυτα» ήταν μια επιχείρηση κύκλωσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ η οποία όμως κατέληξε σε μαζικά αντίποινα επί του άμαχου πληθυσμού της περιοχής, μετά το θάνατο Γερμανών στρατιωτών σε μάχες με τους αντάρτες και, ιδιαίτερα, μετά την εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων που είχαν συλλάβει οι αντάρτες, λίγες μέρες νωρίτερα.

Οι Γερμανοί, στο δρόμο για τα Καλάβρυτα, εκτέλεσαν 143 άνδρες, στα χωριά Ρωγοί, Κερπινή, Άνω και Κάτω Ζαχλωρού, καθώς και στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Επίσης έκαψαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά, αφού τα λεηλάτησαν αποκομίζοντας περισσότερα από 2.000 πρόβατα και μεγαλύτερα ζώα και περίπου 260.000.000 δραχμές.

Όταν έφθασαν στα Καλάβρυτα, κλείδωσαν όλες τις γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 14 στο σχολείο και διέταξαν όλους τους άνδρες από 14 και πάνω να παρουσιαστούν έξω από το χωριό. Εκεί οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν με συνεχείς ριπές πολυβόλων, σκοτώνοντας περίπου 500 (κατά τις νεότερες εκτιμήσεις) άτομα. Οι γυναίκες και τα παιδιά κατάφεραν να αποδράσουν από το σχολείο ενώ το χωριό φλεγόταν. Την επόμενη ημέρα τα ναζιστικά στρατεύματα πυρπόλησαν το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που συνδέεται στενά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σήμερα στην θέση του εγκλήματος διατηρείται μνημείο, ως ανάμνησης των πεσόντων και του φρικτού γεγονότος, και κάθε χρόνο γίνεται αναμνηστική εκδήλωση.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης στα Καλάβρυτα για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα. Το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Ακολούθησε πομπή προς τον τόπο θυσίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, βουλευτές της Αχαΐας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, καθώς και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανκ Ντολτ.

Στην ομιλία του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «οι αξίες κατακτώνται με αίμα και θυσίες» και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πρέπει να γυρίσουμε σε πράγματα που έχουμε ξεχάσει μέχρι τώρα, συνυφασμένα με την παράδοση και την ιστορία μας».

Ο κ. Καμμένος, τόνισε ότι «οι ναζί στα Καλάβρυτα, το 1943, εκτέλεσαν 696 άνδρες και παιδιά των Καλαβρύτων και έκαψαν 640 σπίτια» συμπληρώνοντας πως «η σημερινή πολιτική τής Μέρκελ, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, με τη βαριά φορολογία, οδηγεί στη δήμευση των σπιτιών της ελληνικής οικογένειας και στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού».

Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον τόπο θυσίας παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι των Καλαβρύτων και των γειτονικών χωριών, ενώ μαθητές από τα Καλάβρυτα και την Πάτρα είχαν αναρτήσει πανό με συνθήματα κατά του φασισμού και υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας.

Παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχει αναγνωρίσει δημόσια τη ναζιστική αγριότητα των Καλαβρύτων, ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά αποζημίωση. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, el.wikipedia.org

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ