Ρομπότ θα φροντίζουν ηλικιωμένους

Ρομπότ θα φροντίζουν ηλικιωμένους

Δεν είναι μακριά η εποχή που οικιακά ρομπότ θα φροντίζουν τους ηλικιωμένους που  μένουν μόνοι τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Περικλή Μήτκα, σύντομα θα κατασκευαστούν ρομπότ που θα είναι σε θέση να υπενθυμίζουν στους ιδιοκτήτες τους πότε πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να ελέγχουν αν πράγματι τα πήραν, να “κατεβάζουν” από το διαδίκτυο τις οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών ώστε να τους καθοδηγούν, να στέλνουν μήνυμα στο σούπερ μάρκετ ότι τελείωσε το γάλα ή να τηλεφωνούν στους οικείους τους.

   Σε δύο μήνες θα καταφθάσουν στη Θεσσαλονίκη τα ρομπότ που κατασκευάζει γαλλική εταιρεία και στη συνέχεια από το τριετές ερευνητικό έργο RAPP θα αναπτυχθεί το ειδικό λογισμικό που θα επιτρέπει στα οικιακά ρομπότ να βοηθούν στην αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων.   Παράλληλα, θα επιδιωχθεί, μέσω του ερευνητικού έργου RAPP, η δημιουργία ενός ρομπότ που θα μπορούσε να εγκατασταθεί μονίμως σε ΚΑΠΗ ή μονάδες φροντίδας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ώστε να τους διευκολύνει στην κίνησή τους στο χώρο.

   “Για τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα κινητικότητας, το συγκεκριμένο ρομπότ, που θα έχει τη μορφή μιας περπατούρας, θα βοηθά την κίνησή τους, θα τους υποστηρίζει ώστε να είναι ασφαλείς και θα τους διευκολύνει να μετακινηθούν μέχρι το διπλανό δωμάτιο ή το σαλόνι ενός κέντρου αποκατάστασης” εξηγεί ο κ. Μήτκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Στόχος της λειτουργία τους είναι η κινητοποίηση ανθρώπων που αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι είτε γιατί δεν μπορούν να κινηθούν, είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, είτε επειδή δεν τους είναι εύκολο να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία.

   Εκτός των δύο ρομπότ, θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί μια memory ball (μπάλα μνήμης) που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου και το βράδυ θα μπορεί να του υπενθυμίζει τα σημαντικά γεγονότα μιας ημέρας, ώστε να ενισχύει τη μνήμη ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα άρχουσας άνοιας.

   Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ειδικών λογισμικών που θα λειτουργήσουν στα αντίστοιχα ρομπότ, θα γίνει πιλοτική εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες. Το οικιακό ρομπότ θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε ίδρυμα που βρίσκεται στην περιοχή της Ορμύλιας και εκείνο που θα διευκολύνει την κίνηση των ηλικιωμένων σε ίδρυμα γεροντολογίας στην Ισπανία.

   Συντονιστής του έργου RAPP είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ενώ σε αυτό συμμετέχουν επτά φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες από την Ευρώπη, με τεχνογνωσία στους τομείς της ρομποτικής, της μηχανικής μάθησης και ανάλυσης δεδομένων, της μηχανικής όρασης, της ανάπτυξης και ολοκλήρωσης λογισμικού και της υποστήριξης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων.

   Ερωτηθείς πότε θα είναι προσβάσιμη η συγκεκριμένη τεχνολογία στο ελληνικό κοινό, ο κ. Μήτκας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοιες τεχνολογίες με τιμές που κυμαίνονται στις 12.000 ευρώ. “Στόχος των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι να δείξουμε ότι μπορεί να ανοίξει μια μαζική αγορά στον εν λόγω τομέα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το κόστος στα 1.000 ευρώ κατά περίπτωση” προσθέτει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ