Πτώση F-4 Phantom στην Ανδραβίδα: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του νεκρού υποσμηναγού – «Καταστραφήκαμε όλοι»

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος έχασε την ζωή του, ύστερα από τη συντριβή του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας F-4 Phantom στο Κατάκολο.

«Ήρθε χθες το Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι έφυγε. Μας χαιρέτισε κανονικά… «γιατί φεύγεις νωρίς του λέω», «φεύγω, γιατί το πρωί πετάω». Πέταξε και τέλος», είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ.

«Του έλεγα εγώ ‘κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά να δουλέψεις, δεν θα ταλαιπωρηθείς στη ζωή σου’. ‘Όχι πατέρα’, μου λέει, ‘θα δηλώσω την Ικάρων πρώτη’. Τη δήλωσε πρώτη και πέθανε 29 χρονών… Και καταστραφήκαμε όλοι».

Το χρονικό

Το αεροσκάφος της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή σε χαμηλό ύψος και απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15 π.μ. Από την πρώτη στιγμή μετά την πτώση του Phantom στήθηκε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των δύο πιλότων, οι οποίοι δεν είχε γίνει γνωστό αν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Στην περιοχή είχαν σπεύσει 2 ελικόπτερα Agusta ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερo Σικόρσκι S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικoύ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκονταν ένα C-130 και μια φρεγάτα.

Λίγες ώρες αργότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, νεκρός εντοπίστηκε ο 29χρονος Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:
«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ