Ραγδαία επιδείνωση στην ποιότητα ζωής των ΑΜΕΑ

Ραγδαία επιδείνωση στην ποιότητα ζωής των ΑΜΕΑ 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της ΚΑΠΑ Research για την γνώμη που έχει η κοινωνία για τα ΑΜΕΑ.

“Οι ερωτώμενοι δήλωσαν χωρίς ενδοιασμό ότι στο νοικοκυριό τους ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει άτομο με κάποια αναπηρία ή με χρόνια πάθηση. Η ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία αφορά στους πόρους διαβίωσης και στο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων στην πρόσβαση στην απασχόληση (59,1%), στην υποστήριξη που προσέφερε η πρόνοια στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία (53,7%), καθώς και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας (50,8%)”, τόνισε η εκπρόσωπος της ΚΑΠΑ Research, Μαρία Σηρμοπούλου και συνέχισε: “Η πλειοψηφία των ερωτώμενων εκτιμούσε ότι τα άτομα με αναπηρία ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας. Παρά τη μεταβολή περισσότεροι από τους 8 στους 10 ερωτώμενους πιστεύουν ότι η περιορισμένη ή η ανύπαρκτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κάποια αγαθά ή υπηρεσίες αποτελεί μορφή διάκρισης εναντίον τους. Η συνολική δεινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει αποδυναμώσει τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και δεν έχει οδηγήσει σε έξαρση του ατομικισμού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται στον τομέα της εθελοντικής προσφοράς στον συνάνθρωπο όπου το 94,2% των ερωτώμενων έχει θετική άποψη για την εθελοντική αιμοδοσία και ένα 4,2% δηλώνει «εθελοντής αιμοδότης».

Σε σχέση με το παρελθόν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία που κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και του internet (63,6%), έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και την πληροφόρηση (55,6%), ενώ αυξήθηκε σημαντικά η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση και στους δημόσιους χώρους.

Αυτά ήταν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με ευκαιρία την αυριανή Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Την έρευνα πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ Research, ενώ παρόμοιες είχαν γίνει το 1997, το 2003 και το 2008.

“Θέλαμε να αποτυπώσουμε τις θέσεις της κοινωνίας εν μέσω κρίσης και τα συμπεράσματα που έχουν βγει σίγουρα θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά θέματα”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης και συνέχισε: “Θέλουμε να μάθουμε μέσα από αυτή την έρευνα. Τα συμπεράσματα αυτής θα την στείλουμε σε πολλούς φορείς και τα στοιχεία θα τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο”.

Οι ειδήσεις για τα πλαστά επιδόματα που δόθηκαν σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν άφησαν αλώβητα τα άτομα με αναπηρία, αλλά και το αναπηρικό κίνημα συνολικά, ενώ η κ. Σηρμοπούλου αναφέρθηκε και στην ενδυνάμωση του αναπηρικού κινήματος: “Στις έρευνες κοινής γνώμης της τελευταίας τριετίας, οι θεσμοί της πολιτείας και οι διάφοροι φορείς εκπροσώπησης γνωρίζουν πρωτοφανή κρίση καταγράφοντας ρεκόρ αρνητικών απόψεων ως προς το έργο, την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητά τους. Η συνολική αυτή τάση δεν επηρεάζει τους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία (7,26 με «άριστα» το 10) για το έργο τους στην προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Ταυτόχρονα, οι θετικές γνώμες για το έργο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία καταγράφουν ποσοστό 54,3%, ενώ τα ποσοστά θετικών απόψεων για τους φορείς – μέλη της Συνομοσπονδίας ξεπερνούν το 40%”, τόνισε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ