Πυροβολισμοί έξω από την ΑΣΟΕΕ: «Οι αστυνομικοί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας υπηρετούν στα Τμήματα»

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί και πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί μετά το περιστατικό με τον αστυνομικό που πυροβόλησε στον αέρα όταν το περιπολικό δέχτηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων που βγήκε από την ΑΣΟΕΕ, και η οποία είχε στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων έξω από το Πανεπιστήμιο, καίγοντάς τους. Ένα από τα θέματα που ανέκυψαν είναι και εκείνο για το πού βρίσκεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Όπως είπε μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, οι αστυνομικοί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας υπηρετούν στα Τμήματα ενισχύοντάς τα και καλύπτοντας τις ανάγκες τους.

«Ήμουν μεταξύ εκείνων των συνδικαλιστών που διαφωνούσαν με τον τρόπο με τον οποίο πάει να στηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία από το 2021. Αυτή τη στιγμή η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν λειτουργεί. Οι αστυνομικοί αυτοί είναι στα Αστυνομικά Τμήματα, κάνουν περιπολίες και καλύπτουν όποια ανάγκη υπάρχει» τόνισε ο κ. Πάκος και πρόσθεσε:

«Και δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία γιατί πέντε αστυνομικοί, άοπλοι υπό αυτούς τους όρους, θα είναι «σάκοι του μποξ», θα τους κρεμάσουν και θα τους δέρνουν για να το πω ωμά».

Σχετικά με το περιστατικό των πυροβολισμών, ο κ. Πάκος υποστήριξε ότι «το πρώτο που έχει πάει λάθος είναι ότι κάποιοι «κύριοι» βγήκαν μέρα μεσημέρι σε μια πολιτισμένη χώρα και βάζουν φωτιά σε κάδους. Το δεύτερο είναι ότι η Αστυνομία επειδή έχει ένα φοβικό σύνδρομο – γιατί αν κάνει τη δουλειά της κατηγορείται για αστυνομική βία ή για υπέρμετρο ζήλο- οπισθοχωρεί όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «ερώτημα είναι το εάν θα έπρεπε να περάσει ή όχι το περιπολικό από το σημείο. Είχε όντως δοθεί η εντολή στα περιπολικά να μην διέρχονται από το σημείο και η εντολή αυτή δεν είναι λάθος γιατί αφορά στη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών. Το περιπολικό όμως, βρέθηκε εκεί. Δεν ξέρω αν αψήφησε ή δεν αψήφησε την εντολή. Το περιπολικό όμως, μπορεί να ήταν δίπλα στο σημείο όταν δόθηκε η εντολή – δεν το ξέρουμε αυτό – και να προσπάθησε να φύγει.

Από τη στιγμή που δέχτηκε επίθεση, καλά έκανε ο συνάδελφος και έκανε αυτό που έκανε. Είμαι κάθετος σε αυτό. Το λέει ο νόμος περί όπλων και θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Ακόμη και όταν υπάρχει ανταλλαγή πυροβολισμών πάντα σχηματίζεται δικογραφία εναντίον του αστυνομικού. Δεν σημαίνει ότι συλλαμβάνεται. Ίσως να αντιδρούσα κι εγώ έτσι αν δεν είχα άλλο μέσο. Δεν υπάρχει κάποια παρανομία».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ