Πρόσφυγες κάηκαν στη Σάμο

Πρόσφυγες κάηκαν στη Σάμο

Ερωτήματα για τις ελληνικές αρχές θέτει το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών για την τραγωνίδα μιας οικογένειας από τη Συρία που έφθασε στη Σάμο για να σωθεί από τη φωτιά του εμφυλίου πολέμου και τελικά η μάνα Λαμίς και τα δύο παιδιά της, ο 3χρονος Ουντάι και η μόλις 9 μηνών Λαϊλάλ, πέθαναν σε φωτιά στα βουνά του νησιού ενώ ο πατέρας Ουασίμ Αμπουνάχι που είχε προσπαθήσει να βρει βοήθεια, κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα όπως και οι δύο φίλοι τους, Τζιχάντ Κελάνι και Μοχάμετ Μπασίς.

Η οικογένεια και οι φίλοι της, έφθασαν με φουσκωτό στις 21ης Ιουλίου στη Σάμο. Επειδή η Λαμίς ήταν άρρωστη κι εξαντλημένη επικοινωνούν με τις τουρκικές αρχές και ζητούν βοήθεια. Οι Τούρκοι με τη σειρά τους ειδοποιούν τις ελληνικές αρχές και τους ενημερώνουν. Προκειμένου να τους εντοπίσει το σωστικό σκάφος και να τους προσφέρουν βοήθεια, ο Κελάνι συμφωνεί να ανάψει μία φωτιά στην άκρη του βράχου.

Σε δύο ώρες το σκάφος φθάνει. Τους κάνει νόημα και οι πρόσφυγες σβήνουν τη φωτιά. Το σκάφος απομακρύνεται για να επανέλθει μετά από 20 λεπτά χωρίς όμως κι αυτή τη φορά να τους πλησιάσει. Φεύγει και δεν ξανάρχεται.

Τελικά περνούν τη νύχτα τους εκεί, χωρίς νερό και με την κατάσταση της Λαμίς να είναι κρίσιμη. Ο Ουασίμ και ο Μοχάμεντ αποφασίζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Ο Τζιχάντ μένει μαζί με την άρρωστη μητέρα και τα παιδιά. Μετά από περιπέτειες, οι δύο άνδρες συλλαμβάνονται. Ο πατέρας προσπαθεί να εξηγήσει που βρίσκεται η οικογένειά του αλλά οι αστυνομικοί του λένε ότι στην περιοχή μαίνεται φωτιά και τον οδηγούν στο Α.Τ. Σάμου.

Όταν τελικά ο πρόσφυγας αφέθηκε ελεύθερος κι έφθασε στην Αθήνα (ήδη δικηγόροι είχαν κάνει δήλωση εξαφάνισης της οικογένειάς του κι αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη), η αστυνομία του δήλωσε ότι έχει κάνει εξαντλητικές έρευνες για να βρει τη μητέρα και τα παιδιά του. Ο Ουασίμ ξέρει όμως ότι αυτό δεν είναι αλήθεια αφού ο ίδιος και συγγενείς του την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου βρήκαν τα απανθρακωμένα πτώματα της γυναίκας και των παιδιών του.

Κάηκαν μόνοι κι αβοήθητοι στο βουνό επειδή το σωστικό σκάφος δεν τους παρέλαβε εγκαίρως. Τέσσερις άνθρωποι, δύο από αυτούς μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους γιατί κάποιοι δεν τους πρόσφεραν βοήθεια όταν έπρεπε.

 

Πηγή: Η Aυγή 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ