«Propatria»: Ανησυχία για τη δράση της οργάνωσης-παρακλάδι της Χρυσής Αυγής

Ανησυχία προκαλεί η δράση της Propatria, ένα μόρφωμα που ελάχιστα διαφέρει από τη Χρυσή Αυγή. Tα μέλη της αυτοαποκαλούνται εθνικιστές, έχουν σαφείς ναζιστικές αναφορές , εκπαιδεύονται στα βουνά και προπονούνται στις πολεμικές τέχνες.

Η Propatria διατηρεί σχέσεις με εθνικιστικές οργανώσεις του εξωτερικού που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, όπως τους White Rex στη Ρωσία, τους Greifvogel Wear στη Γερμανία και το Pride France στη Γαλλία.

Propatria

Στην ιστοσελίδα τους ζητούν οικονομική ενίσχυση αναφέροντας: “Η μαχητική κοινοτητα του Propatria εδώ και χρόνια πιστή στην ιδέα του ευρωπαικού εθνικισμού ζητάει τη βοήθεια απ’ όλους τους συναγωνιστές” και προστίθεται: “Το μέλλον μας βρίσκει ενωμένους και αποφασισμένους περισσότερο από ποτέ. Δώσε μας τη δύναμη να δημιουργήσουμε τον εθνικισμό του 21ου αιώνα”.

Σε ανακοίνωση στα social media σήμερα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, η Propatria επιχείρησε να διαψεύσει τη συμμετοχή της στη χθεσινή επίθεση κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ, στο Νέο Ηράκλειο, όμως ο 30χρονος όμως που συνελήφθη και ομολόγησε, φέρεται να είναι ένα από τα αρχηγικά μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Νέο Ηράκλειο ακροδεξιοί

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο 30χρονος ήταν στην πρώτη γραμμή του μπλοκ της Propatria στη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα, το καλοκαίρι. Μια διαδήλωση, όπου όπως λένε τα μέλη της οργάνωσης, κατάφεραν να προσεγγίσουν και να καθοδηγήσουν αρκετό κόσμο.

Η πορεία της Propatria

Η Propatria ξεκίνησε το 2014 από εθνικιστές αθλητές πολεμικών τεχνών και γρήγορα ανέπτυξε σχέσεις με άλλες ακροδεξιές αθλητικές ομάδες στο εξωτερικό, που θεωρούνται φυτώρια νεοναζί.

Το 2016, εκλήθη από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και περιφρούρησε την περιβόητη Στέγη Ελλήνων Αστέγων, στον Βοτανικό.

Ωστόσο, μετά τις εκλογές του 2019, με τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής, τα μέλη της Propatria είδαν πως ίσως να υπάρχει χώρος και γι’ αυτούς στην πολιτική: “Ο κόσμος γενικά ξεχνά. Το θέμα είναι πως εμείς σαν νεότεροι και σαν νέοι εθνικιστές, είναι το πώς θα τους τα υπενθυμίσουμε όλα αυτά” δήλωσε  μέλος της οργάνωσης.

Propatria

Eπιδοκιμασίες για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη

H Propatria, όπως όλες οι ακροδεξιές οργανώσεις, συνεχάρη τους μαθητές στη Σταυρούπολη που χαιρετούσαν ναζιστικά και πέταγαν μολότοφ.

Η ακροδεξιά οργάνωση, μάλιστα, Εθνικιστική Νεολαία Πέλλας που φέρεται να συνδέεται με την Propatria, έκανε μια ανατριχιαστική ανάρτηση στο Instagram, όπου διατυπώνεται το ερώτημα μήπως πρέπει να βγουν τα όπλα σιγά σιγά.

Οι Αρχές ερευνούν κατά πόσο η Propatria λειτουργεί ως ένα δίκτυο τέτοιων ναζιστικών ομάδων, που τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνουν επικίνδυνα τη δράση τους.

Propatria

Στην ιστοσελίδα τους, να σημειωθεί, έχουν ανεβάσει φωτογραφίες από το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου, οπότε η κοινότητά τους πραγματοποίησε για τρίτη συνεχόμενη φορά τη θερινή συνάντηση «Οικοδομώντας Κάστρα». Όπως σημειώνεται στη σχετική ανάρτηση η συνάντηση αυτή έγινε “μεταξύ φίλων και συναγωνιστών στη σκιά του Ολύμπου μακριά από το χάος της πόλης, ζήσαμε ένα γεμάτο τριήμερο με πλήθος αθλητικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων. Από μαθήματα Πυγμαχίας και sparring μέχρι ιδεολογικές συζητήσεις για το μέλλον του εθνικισμού τον 21ο αιώνα”.

Propatria

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ