Πώς θα λειτουργήσουν εστίαση και κέντρα διασκέδασης – Ολόκληρη η ΚΥΑ με τα μέτρα

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον τρόπο λειτουργίας της εστίασης και των χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται όσον αφορά στα κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ ότι θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (ανοιχτοί ή κλειστοί) χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και με κάλυψη ποσοστού 85% της ωφέλιμης επιφάνειας. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες που υπήρξαν νωρίτερα σχετικά με το ότι και τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν ως αμιγείς και όχι ως μεικτοί.

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Τι προβλέπεται για την εστίαση

Όσον αφορά στην εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων), οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν σε εσωτερικούς χώρους μόνο ως αμιγείς, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

-Μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας

– Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR.

– Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων από την πλατφόρμα με διεύθυνση https://selftesting.gov.gr/

Τα νέα μέτρα στα γήπεδα

Από τις 19 Ιουλίου 2021 επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές εγκαταστάσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

α) Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.00 θεατές

β) Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάω από 10.000 θεατές.

γ) Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.

Σημειώνεται ότι στα γήπεδα μπορούν να παρευρίσκονται αποκλειστικά πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο θεατές και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως 15 ετών. Οι ανήλικοι άνω των 12 και έως των 15 ετών θα πρέπει να προσκομίσουν PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα. Οι ανήλικοι, έως και 12 ετών, θα μπορούν να εισέρχονται και με αρνητικό self test, που θα έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.

Ο έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της κάθε εγκατάστασης, με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και rapid test, ενώ όπου υπάρχει η δυνατότητα, θα διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.

Η ΚΥΑ αναφέρει ακόμη ότι σε περίπτωση που -πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα- ο παρατηρητής ή ο κομισάριος διαπιστώσει ότι παραβιάζεται το υγειονομικό αγωνιστικό πρωτόκολλο, στις κερκίδες ή στον περιβάλλοντα χώρο της αθλητικής εγκατάστασης, υποχρεούται να μην επιτρέψει την έναρξη της αναμέτρησης ή τη διακοπή της.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά “… για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εδαφίου προηγείται ειδοποίηση από τα μεγάφωνα και εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση εντός 15 λεπτών, ο αγώνας αναβάλλετε ή διακόπτεται. Τα περιστατικά αυτά αναγράφονται στο φύλλο αγώνα ή σε ειδική έκθεση, που αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εντός δέκα ημερών”.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ