Πώς μεγαλώνουμε παιδιά με αυτοεκτίμηση;

Πώς μεγαλώνουμε παιδιά με αυτοεκτίμηση;

Από ποια ηλικία και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για αυτοεκτίμηση; Ένα μωρό που το περιμένουν οι γονείς του γεμάτοι χαρά θα αποκτήσει πολύ πιο ανεπτυγμένη αυτοεκτίμηση από ένα άλλο. Όταν ο γονιός είναι χαμογελαστός και φροντίζει με χαρά το μωρό, είναι σίγουρο πως χτίζει τις βάσεις που του χρειάζονται, για να έχει αργότερα ικανοποιητική αυτοεκτίμηση.

Από τον ψυχοθεραπευτή Christophe Andre.

Η αυτοεκτίμηση διαπλάθεται μαζί με την συνείδηση, αποτελεί συστατικό της. Στα 8 του χρόνια το παιδί έχει πια διαμορφώσει τον ψυχικό του κόσμο, κι έτσι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Είναι σε θέση να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του- τόσο τα σωματικά όσο και εκείνα της ιδιοσυγκρασίας του-και να περιγράψει τα συναισθήματά του. Αντιλαμβάνεται το κομμάτι εκείνο του εαυτού που εξακολουθεί να παραμένει σταθερό, συνειδητοποιεί ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που βιώνει διαφορετικές εμπειρίες ζωής. Σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται και η εικόνα των άλλων για εκείνο, εικόνα πάνω στην οποία θα στηριχτεί η μελλοντική του αυτοεκτίμηση.

Βέβαια, στην πράξη, οι βάσεις έχουν τεθεί πολύ νωρίτερα, στην πρώιμη ηλικία, τότε που δεν μπορούσε ακόμα να γίνει αντικείμενο έρευνας. Γι’ αυτό και οι γονείς αντιλαμβάνονται πολύ νωρίτερα τη μελλοντική αυτοεκτίμηση του παιδιού τους.

Το παιδί προσπαθεί να ευχαριστήσει τη μαμά.

Η Σελέστ, 9 μηνών μόλις ανακάλυψε ότι το παιχνίδι που της έφεραν για τα Χριστούγεννα βγάζει ήχο μόλις το πατήσει. Βλέπει πως η μητέρα της γελά, κι έτσι το επαναλαμβάνει πολλές φορές, γελώντας και εκείνη. «Είναι πολύ περήφανη γι’ αυτό που κάνει», λέει η μητέρα της.

Μπορούμε να το θεωρήσουμε ως μια πρώτη εκδήλωση αυτοεκτίμησης; Η Σελέστ δεν έχει ακόμα συνείδηση για τις πράξεις της. Όταν ρωτάμε τη μητέρα για την αυτοεκτίμηση των παιδιών της, εκείνη μας απαντά:

«Αν έχουν αυτοεκτίμηση τα παιδιά μου; Μα σ’ αυτή την ηλικία δεν έχουν ακόμα δική τους. Εξαρτώνται από την εκτίμηση που εγώ τους δείχνω.

Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για αυτοεκτίμηση ενός παιδιού, θα πρέπει να έχει αποκτήσει πρώτα μια στοιχειώδη αυτονομία απέναντι στους γονείς του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ