«Πόλεμος» στον ΕΦΕΤ: Η απάντηση των εργαζομένων στον αντιπρόεδρο για τα περί «μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων»

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του Φορέα, Σταύρου Ζαννόπουλου στις 21 Φεβρουαρίου 2023 στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή που δημοσίευσε το enikos.gr.

Ο κ. Ζαννόπουλος είχε αναφερθεί σε «κομματικά παιχνίδια» πίσω από τις ανακοινώσεις εργαζομένων για ελλιπείς ελέγχους και είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά:

«Οι εργαζόμενοι έχουν τις απόψεις τους. Υπάρχουν κάποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, έχουμε και εργαζομένους που ούτε καν υπηρετούν στον ΕΦΕΤ, που βρίσκονται σε κάποιο πολιτικό κόμμα αποσπασμένοι και συντάσσουν αυτές τις ανακοινώσεις. Αυτά τα πράγματα υπάρχουν στη ζωή».

Ο ίδιος είχε προσθέσει για τα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι περί υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και ότι σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι, ότι «γενικότερα η Δημόσια Διοίκηση έχει ένα θέμα υποστελέχωσης.  Η Πολιτεία μετά τα κρίσιμα μνημονιακά χρόνια αρχίζει και στελεχώνει ξανά τις υπηρεσίες. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Το ΠΔ  του 2017 του ΕΦΕΤ προβλέπει περισσότερες οργανικές θέσεις από αυτές που είναι καλυμμένες. Εμείς έχουμε αυξήσει το προσωπικό με μετατάξεις. Σαφώς και θα θέλαμε νέο προσωπικό όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ελέγχους στη χώρα».

Ακούστε το ηχητικό:

Η απάντηση του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ

«Είναι προσβλητικό για τους εργαζομένους στον ΕΦΕΤ, η Διοίκηση να αντιμετωπίζει τα διαχρονικά προβλήματα και τα αιτήματά μας με τρόπο υποτιμητικό αποδίδοντάς τα σε «μικροκομματικές» σκοπιμότητες» τονίζει ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ.

Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «οι διεκδικήσεις μας είναι απολύτως δικαιολογημένες και εμπεριστατωμένες γιατί τα νούμερα είναι συγκεκριμένα και κανείς δεν μπορεί να τα διαψεύσει» ενώ αναφέρει ότι «και η ίδια η Διοίκηση του ΕΦΕΤ δεν διαψεύδει τα προβλήματα που αναδεικνύουν».

Όπως λένε, «είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ στη συνέντευξή του επιβεβαιώνει αυτά που καταγγέλλουμε, το γεγονός δηλαδή ότι η στελέχωση του φορέα μόλις που προσεγγίζει το 50% του προβλεπόμενου ή ότι δεν έχουν συσταθεί περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε  ολόκληρες περιφέρειες της χώρας (π.χ. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας κ.λ.π.), ότι καλούνται ελεγκτές από παρακείμενες περιφερειακές διευθύνσεις να καλύψουν τους απαιτούμενους ελέγχους κ.α. Επίσης, επιβεβαιώνεται το καταγγελλόμενο από το Σωματείο μας γεγονός ότι με βάση την υφιστάμενη ευρωενωσιακή νομοθεσία «δίνεται η δυνατότητα» ανάθεσης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες.

Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτό που πυροδότησε τις υποτιμητικές δηλώσεις του δεν είναι το αβάσιμο των αιτημάτων μας, αλλά οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για την ανάδειξη και δημοσιοποίηση των προβλημάτων του Φορέα και των εργαζομένων σε αυτόν.  Γιατί πολύ απλά η λογική της Διοίκησης του ΕΦΕΤ είναι «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Ο Σύλλογος καταλήγει στο ότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον εμπαιγμό που δεχόμαστε όταν ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, απαντώντας στα αιτήματά μας για ανάπτυξη του ΕΦΕΤ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.α, ισχυρίζεται ότι «ευτυχώς» που υπάρχει και η Εγνατία Οδός και μπορούν τα κλιμάκια ελέγχου «με ευκολία να ξεκινούν από τα Ιωάννινα ή τη Θεσσαλονίκη και να κάνουν έλεγχο σε Κοζάνη, Φλώρινα κ.α. ή ότι κινητοποιούμαστε λόγω «μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Μόνιμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ

«Οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ, με συλλογικές αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, προχωράμε σε μια σειρά από δράσεις ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα που μαστίζουν τον μηχανισμό του ελέγχου των τροφίμων της χώρας και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτόν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πάει άλλο με την απαξίωση του έργου μας.

Είναι προσβλητικό για τους εργαζόμενους στον ΕΦΕΤ, η Διοίκηση να αντιμετωπίζει τα διαχρονικά προβλήματα και αιτήματά μας με τρόπο υποτιμητικό αποδίδοντάς τα σε «μικροκομματικές» σκοπιμότητες

Όλες οι μέχρι σήμερα δράσεις του Σωματείου μας (Δελτίο Τύπου για ανάδειξη των προβλημάτων, κατάθεση υπομνήματος και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκήρυξη στάσης εργασίας κ.α.) αποτελούν προϊόν μαζικών Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου και εκτεταμένης συζήτησης ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Οι διεκδικήσεις μας είναι απολύτως δικαιολογημένες και εμπεριστατωμένες, γιατί τα νούμερα είναι συγκεκριμένα και κανείς δεν μπορεί να τα διαψεύσει.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν όλα κινούνταν γύρω από “κομματικές σκοπιμότητες”, όπως ισχυρίζεται ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, δεν θα είχαμε επιδιώξει να συζητήσουμε τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και με τα πολιτικά κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ του Συλλόγου μας συναντήθηκε 4 φορές με τον Υπουργό Κο Γεωργαντά. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι με τη δικαιολογία των “δημοσιονομικών περιορισμών” οι συναντήσεις αυτές δεν οδήγησαν σε λύσεις των προβλημάτων μας, υπήρξε επανειλημμένα παραδοχή εκ μέρους του Υπουργού ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και πλήρως στοιχειοθετημένα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι και άλλα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις μας για στελέχωση του φορέα και στήριξη των εργαζομένων και υπέβαλλαν ερωτήσεις στο κοινοβούλιο υποδηλώνει ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ είναι βάσιμα.

Αλλά και η ίδια η Διοίκηση του ΕΦΕΤ δεν διαψεύδει τα προβλήματα που αναδεικνύει ο Σύλλογός μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ στη συνέντευξη του στο «enikos.gr» επιβεβαιώνει αυτά που καταγγέλλουμε, το γεγονός δηλαδή ότι η στελέχωση του φορέα μόλις που προσεγγίζει το 50% του προβλεπόμενου ή ότι δεν έχουν συσταθεί περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε  ολόκληρες περιφέρειες της χώρας (π.χ. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας κ.λ.π.), ότι καλούνται ελεγκτές από παρακείμενες περιφερειακές διευθύνσεις να καλύψουν τους απαιτούμενους ελέγχους κ.α. Επίσης, επιβεβαιώνεται το καταγγελλόμενο από το Σωματείο μας γεγονός ότι με βάση την υφιστάμενη ευρωενωσιακή νομοθεσία “δίνεται η δυνατότητα” ανάθεσης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες.

Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτό που πυροδότησε τις υποτιμητικές δηλώσεις του δεν είναι το αβάσιμο των αιτημάτων μας, αλλά οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για την ανάδειξη και δημοσιοποίηση των προβλημάτων του Φορέα και των εργαζομένων σε αυτόν.

Γιατί πολύ απλά η λογική της Διοίκησης του ΕΦΕΤ είναι “τα εν οίκω μη εν δήμω”.

Εμείς λοιπόν, οι εργαζόμενοι, που καλούμαστε να κάνουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις τροφίμων ολόκληρων περιφερειών της χώρας, όπου δεν υπάρχει εγκατεστημένη Διεύθυνση του ΕΦΕΤ, οδηγώντας οι ίδιοι οι ελεγκτές τα υπηρεσιακά οχήματα, καθώς λόγω συνταξιοδοτήσεων πλέον υπάρχουν ελάχιστοι οδηγοί στον φορέα, με καθόλου ως ελάχιστα εκτός έδρας και αμοιβές κουτσουρεμένες κατά 50% την τελευταία δεκαετία, θα συνεχίσουμε να επιτελούμε τον ρόλο μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Αυτό άλλωστε το αίσθημα ευθύνης είναι που έχει συμβάλλει στο να εξασφαλίζεται όλα αυτά τα χρόνια ένα επίπεδο ελέγχου των τροφίμων, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θέτουν οι διαχρονικές πολιτικές της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του φορέα.

Δεν μπορούμε όμως να ανεχτούμε τον εμπαιγμό που δεχόμαστε όταν ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, απαντώντας στα αιτήματά μας για ανάπτυξη του ΕΦΕΤ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.α, ισχυρίζεται ότι “ευτυχώς” που υπάρχει και η Εγνατία Οδός και μπορούν τα κλιμάκια ελέγχου “με ευκολία να ξεκινούν από τα Ιωάννινα ή τη Θεσσαλονίκη και να κάνουν έλεγχο σε Κοζάνη, Φλώρινα κ.α. ή ότι κινητοποιούμαστε λόγω “μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ