Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ: Κομματικά παιχνίδια οι ανακοινώσεις των εργαζομένων για ελλιπείς ελέγχους

Κομματικά παιχνίδια «βλέπει» ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζαννόπουλος πίσω από τις ανακοινώσεις εργαζομένων για ελλιπείς ελέγχους.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ εξέδωσε μια ανακοίνωση κρούοντας «καμπανάκι» για τους ελέγχους στα τρόφιμα και καταγγέλλοντας ότι λόγω της υποστελέχωσης και της μικρής κρατικής χρηματοδότησης ο Φορέας δυσκολεύεται να επιτελέσει το έργο του. Κατήγγειλε δε, ότι πίσω από την χρόνια υποβάθμιση του Φορέα, υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο ώστε ο έλεγχος των τροφίμων να περάσει στους ιδιώτες.

Μιλώντας σήμερα στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζαννόπουλος τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν τις απόψεις τους. Υπάρχουν κάποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, έχουμε και εργαζομένους που ούτε καν υπηρετούν στον ΕΦΕΤ, που βρίσκονται σε κάποιο πολιτικό κόμμα αποσπασμένοι και συντάσσουν αυτές τις ανακοινώσεις. Αυτά τα πράγματα υπάρχουν στη ζωή».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «ο ΕΦΕΤ καταρτίζει το πρόγραμμα των ελέγχων της χώρας, υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό και συνεργάζεται και με άλλες αρμόδιες Αρχές για τον έλεγχο, που υπάγονται στις Περιφέρειες της χώρας. Πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερους ελέγχους στην ασφάλεια των τροφίμων που καλύπτεται από το στελεχιακό δυναμικό του ΕΦΕΤ το οποίο είναι υψηλού επιπέδου».

Στα όσα ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι ότι σε τέσσερις Περιφέρειες δεν έχουν συσταθεί Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ, όπως στην Στερεά Ελλάδα, ο κ. Ζαννόπουλος απάντησε ότι «η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής καλύπτει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να μετατάξουμε προσωπικό προκειμένου να πάει στο Περιφερειακό Γραφείο της Λαμίας αλλά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καλύπτεται από εμάς άρα δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί ο πληθυσμός της Στερεάς Ελλάδας. Και οι επιχειρήσεις θωρακίζονται και οι καταναλωτές είναι ασφαλείς» και πρόσθεσε:

«Η Δυτική Μακεδονία καλύπτεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας όπου έχουμε μια ισχυρή διεύθυνση εκεί, με 40 άτομα προσωπικό, ενώ ένα κομμάτι ελέγχεται από τα Ιωάννινα. Στην Πελοπόννησο συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες του κ. Νίκα. Αυτό συμβαίνει σε όλο το τοπίο της χώρας και στην Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Σαφώς θα θέλαμε και περισσότερους εργαζομένους, αλλά το στελεχιακό δυναμικό του ΕΦΕΤ κάνει τη δουλειά του με επάρκεια».

Για τα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι περί υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και ότι σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι, ο κ. Ζαννόπουλος απάντησε ότι «γενικότερα η Δημόσια Διοίκηση έχει ένα θέμα υποστελέχωσης.  Η Πολιτεία μετά τα κρίσιμα μνημονιακά χρόνια αρχίζει και στελεχώνει ξανά τις υπηρεσίες. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Το ΠΔ  του 2017 του ΕΦΕΤ προβλέπει περισσότερες οργανικές θέσεις από αυτές που είναι καλυμμένες. Εμείς έχουμε αυξήσει το προσωπικό με μετατάξεις. Σαφώς και θα θέλαμε νέο προσωπικό όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ελέγχους στη χώρα».

Για τις αιχμές που αφήνουν οι εργαζόμενοι περί πιθανής ιδιωτικοποίησης των ελέγχων, ο κ. Ζαννόπουλος εξήγησε ότι «ο κανονισμός 625 του 2017 της Ε.Ε. αφήνει περιθώριο στα κράτη – μέλη να αναθέσουν ένα τμήμα των επίσημων ελέγχων σε μη κρατικούς φορείς. Πάντοτε όμως  οι κανονισμοί της Κοινότητας αφήνουν κάποιους βαθμούς ελευθερίας στα κράτη – μέλη. Δεν υπάρχει λοιπόν τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα. Τους ελέγχους τους κάνει ο ΕΦΕΤ, συνεργάζεται με τις Περιφέρειες της χώρας, όμως, δεν συζητά η Ελλάδα για ανάθεση των ελέγχων σε μη δημόσιους φορείς».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ