Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Αθήνα ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης – Συγκλονιστικές οι δηλώσεις του

Στην Αθήνα έφτασε ο Έλληνας πρέσβης της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, το απόγευμα της Κυριακής. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά την υποδοχή του, ήταν συγκλονιστικές.

Στις πρώτες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι “ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω και χτίζουν ζωές από το μηδέν” και ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν να γυρίσει σώος στην Ελλάδα. “Να αγαπάτε το ΥΠΕΞ”, συμπλήρωσε ο Έλληνας πρόξενος, που ήταν εμφανώς συγκινημένος.

Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης

“Προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε” είπε ο κ. Ανδρουλάκης. “Θα μπορούσαμε περισσότερους; Υπό άλλες συνθήκες ναι”. Ο Έλληνας πρόξενος ανέφερε ότι οι ομογενείς αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολες ώρες, ενώ εκτίμησε ότι η “Μαριούπολη θα μπει σε μια σειρά πόλεων που καταστράφηκαν τελείως”.

Ανέφερε ότι μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές, σημειώνοντας ότι όλα ξεκίνησαν όταν χτυπήθηκε το χωριό Σαρτανά, δίπλα στη Μαριούπολη. “Η Μαριούπολη εγκλωβίστηκε. Ήταν η μοναδική που περικυκλώθηκε τελείως” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης επισήμανε ότι “πλανάται ένα μεγάλο γιατί” και τόνισε ότι αυτό που έγινε δεν το περίμενε κανείς. Γι’ αυτό, συνέχισε, πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός, να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Μια ακόμη φράση του Έλληνα πρόξενου συγκλόνισε: “Το μέρος που ήμουν εγώ χτυπήθηκε δύο φορές. Ήξερα ότι δεν είχε έρθει η ώρα μου ακόμα”.

πρόξενος

“Είμαι πολύ ευτυχισμένη, σας ευχαριστώ όλους”, είπε η σύζυγός του, που κρατούσε αγκαλιά τον γιο τους, ενώ στο πλευρό τους βρισκόταν και ο πατέρας του πρόξενου, ο οποίος, επίσης, έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα.

Κατσανιώτης: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ανδρουλάκη, μας κάνατε υπερήφανους

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καλωσόρισε τον γενικό πρόξενο και του εξέφρασε “τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε”. “Υπερέβαλε εαυτόν για να είναι κοντά στους Έλληνες ομογενείς μέχρι την τελευταία στιγμή”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Βλέποντας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού Δ. Δόχτσης υπέβαλλαν τους εαυτούς τους σε θυσίες για να εκτέλεσαν με επιτυχία εξι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών μας. Τους εκφράζουμε την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη”.

Όπως επεσήμανε, η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τις δύο πλευρές και με διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία και φυσικά και για τους Έλληνες ομογενείς στους οποίους, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα θα είναι δίπλα και τώρα και μετά την λήξη του πολέμου.

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ανδρουλάκη. Μας κάνατε υπερήφανους”, κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ