Ποιο είναι το «Κίνημα της Πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο – «Δυναμώνει» και σε άλλα νησιά

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν το τελευταίο διάστημα βίντεο και φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις πολιτών στην Πάρο, οι οποίοι με «όπλο» την πετσέτα θαλάσσης τους, δίνουν την δική τους μάχη και διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες που έχουν καταλάβει παρανόμως ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για το λεγόμενο «Κίνημα της Πετσέτας», το οποίο ξεκίνησε από το κυκλαδίτικο νησί, και πλέον εξαπλώνεται και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις σε παραλίες της Πάρου και για κατάστημα που λειτουργεί παράνομα στη Σέριφο

«Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες» σημείωσε ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για τις ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών τόνισε ότι η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης. «Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά» κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο κ. Στεφάνου.

Πάρος Κίνημα της Πετσέτας
Φωτογραφία: Facebook/Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches

«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία ‘από τα κάτω’ συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!», αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook.

Τα μέλη της Κίνησης τις προηγούμενες ημέρες διαμαρτυρήθηκαν σε παραλίες της Πάρου, και συγκεκριμένα στη “Σάντα Μαρία” και “Μαρτσέλο”, κρατώντας πανό και πετσέτες στα χέρια που ανέφερε «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

Σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας η επιτυχία είναι ότι ο κόσμος τόσο στην Πάρο όσο και σε άλλα νησιά έμαθε τα δικαιώματά του και κανείς πλέον δεν μπορεί να τον διώχνει από μια δημόσια παραλία.

Πάρος Κίνημα της Πετσέτας
Φωτογραφία: Facebook/Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches
Πάρος Κίνημα της Πετσέτας
Φωτογραφία: Facebook/Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches

Παρέμβαση εισαγγελέα στη Πάρο

Παράλληλα, η Κίνηση έπειτα από τις κινητοποιήσεις έφερε την πρώτη της επιτυχία, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου τη διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού στην Πάρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ