Ποινικός Κώδικας και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων – Τι δήλωσε ο Θέμης Σοφός στον Realfm

Ο δικηγόρος και Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

“Είναι μια εμβληματική ημέρα για την ελληνική δημοκρατία και για την δικαιοσύνη, καθώς αίρει το θεσμικό παράδοξο να φιλοξενούνται στους κόλπους του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος μορφώματα, που αποτελούν φυσικούς εχθρούς του. Ως προς την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας πρέπει να πω ότι κάθε κατηγορούμενος δικαιούται τον Β’ βαθμό, δικαιούται να ακουστεί ξανά από το δικαστήριο και να ασκήσει ότι προβλέπει ο Κώδικας για τις ελαφρυντικές περιστάσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να ζητήσει από τον δικαστή να αλλάξει το πλαίσιο της ποινής και να μεταβεί σε ένα ελαφρύτερο πλαίσιο ποινών” περιέγραψε.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια μεταρρύθμιση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την οποία από την αρχή υποστήριξα, τότε που ήταν ο Μιχάλης Καλογήρου και εξακολουθώ να υποστηρίζω. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση και ιδιαιτέρως σοβαρές. Ως προς τα πολιτικά δικαιώματα ειδικά, θα σας πω ότι είναι ένα βαθιά πολιτειακό θέμα, δεν είναι απλώς ένα θέμα που μπορεί να το δει κανείς στο στενό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα. Επίσης θα υποστηρίξω την ορθότητα της επιλογής τότε, της κατάργησης της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Για ποιο λόγο; Γιατί η πολιτική αποδοκιμασία με βάση το Σύνταγμά μας ανήκει στη λαϊκή κυριαρχία, άρα λοιπόν το αν θα εκλεγεί κανείς είναι ζήτημα που επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στη λαϊκή κυριαρχία” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ