«Πνίγηκε» η Κρήτη από την αφρικανική σκόνη- ΦΩΤΟ

Ένα παχύ πέπλο σκόνης καλύπτει τα πάντα σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, δημιουργώντας προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο, το οποίο θα παρουσιάσει διακυμάνσεις, θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 05 -03-2018 με βάση την παρούσα πρόγνωση, οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά.

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης, εντοπίζονται σε κάθε γραμμάριο:

  • 173μgr μολύβδου
  • 60 μgr ψευδαργύρου
  • 10 μgr χρωμίου
  • 6 μgr βαναδίου

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έχουν καταγραφεί διαφορές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων της σκόνης ανά περιοχή, οι οποίες οφείλονται στη φορά των ανέμων.

  • Προβλήματα υγείας λόγω της σκόνης

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

  • Τι πρέπει να προσέξουμε

Το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί:

  • Για τις ευπαθείς ομάδες

– Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα

– Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

  • Περιορισμός στην σωματική άσκηση για όλους

Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.Πηγή: zarpanews.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ