Περιστέρι: Νέα καταγγελία για θάνατο ασθενούς ενώ περίμενε το ασθενοφόρο – Η απάντηση του ΕΚΑΒ

Νέα καταγγελία για θάνατο ασθενούς ενώ περίμενε το ΕΚΑΒ, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Οι συγγενείς ενός 52χρονου γιατρού στο Περιστέρι, καταγγέλλουν ότι ο άνθρωπός τους πέθανε «εξαιτίας αρχικά της έλλειψης κρατικής μέριμνας», καθώς, ενώ η οικογένεια προσπαθούσε να μεταφέρει τον άνδρα σε νοσοκομείο, καλώντας το 166, η απάντηση που έλαβαν ήταν «Δεν έχουμε κανένα ασθενοφόρο να σας στείλουμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, σημειώνοντας ότι «είναι τραγικό, εν έτει 2023, άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο».

Η επώνυμη καταγγελία έγινε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου η οικογένεια του 52χρονου περιέγραψε τον «αγώνα δρόμου» που έκανε για να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο, ο οποίος, δυστυχώς, έχασε την ζωή του. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο Περιστέρι. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο 52χρονος Βασίλης Γεωργόπουλος αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία, με πόνους στο στήθος, και αμέσως η σύζυγός του κάλεσε ασθενοφόρο. Η πρώτη κλήση, σύμφωνα με την επώνυμη καταγγελία, φέρεται να έγινε από σταθερό τηλέφωνο στις 00.40-00.45 τα ξημερώματα και η απάντηση ήταν αρνητική λόγω έλλειψης οχήματος.

Στη δεύτερη κλήση που έκαναν οι συγγενείς, δέκα λεπτά αργότερα, περιέγραψαν, όπως λένε, ότι η κατάσταση χρήζει επείγουσας μεταφοράς σε νοσοκομείο. «Μας λένε και πάλι, δεν έχουμε διαθέσιμο ασθενοφόρο. Τους ζητάμε να τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο Αττικό που είναι 500 μέτρα από το σπίτι μας, αλλά μας λένε ότι δεν εφημερεύει και ότι ανοίγει στις 8 το πρωί. Και ότι πρέπει να τον πάμε στο Γεννηματά» εξηγεί η πεθερά του, Μαρία Σκαγιάκου, στην εφημερίδα.

Ο 52χρονος είχε ιδιωτική ασφάλεια, οπότε οι συγγενείς του αποφάσισαν να τον μεταφέρουν με δικό τους όχημα στην κοντινότερη ιδιωτική κλινική. Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι δεν τον διασωλήνωσαν, λέγοντας πως έπρεπε να μεταφερθεί σε κλινική στο Μαρούσι και να διασωληνωθεί εκεί, ενώ, όπως λένε, δεν υπήρχε άμεσα ασθενοφόρο ούτε στην ιδιωτική κλινική για να τον μεταφέρει στο Μαρούσι.

Αναφέρουν στη συνέχεια, ότι στις δύο παρά πέντε τα ξημερώματα και ενώ ο ασθενής βρισκόταν ήδη στην ιδιωτική κλινική, λίγο πριν ξεψυχήσει, η σύζυγός του δέχτηκε τηλεφώνημα από το ΕΚΑΒ, όπου την ρώτησαν αν χρειάζεται ακόμα ασθενοφόρο. Η ίδια αρνήθηκε γιατί δεν υπήρχε πλέον λόγος. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είχαν περάσει περισσότερα από 70 λεπτά από την αρχική κλήση. Ο 52χρονος πέθανε περίπου στις 02.30, εντός της ιδιωτικής κλινικής.

Τι λένε από το ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, από το ΕΚΑΒ λένε ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε 47 λεπτά και όταν στα 47 λεπτά πήραν τηλέφωνο την οικογένεια του 52χρονου να τους πουν ότι το ασθενοφόρο είναι καθ’ οδόν, τότε εκείνοι τους απάντησαν ότι τον έχουν μεταφέρει με ιδιωτικό μέσο.

Σε όλη την Αττική, τις νυχτερινές ώρες, υπάρχουν μόλις 30 ασθενοφόρα και στην περιοχή του Περιστερίου, όπου έγινε το περιστατικό, υπήρχαν πέντε, τα οποία όμως βρίσκονταν σε άλλα περιστατικά. Το συμβάν διερευνάται, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» επισημαίνει ότι «μία ημέρα μετά την επικοινωνιακή φιέστα του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας και λίγες ώρες μετά την έκδοση ΠΝΠ για στελέχωση του ΕΚΑΒ από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη συμπολίτης μας, αυτή τη φορά στο Περιστέρι, έχασε την ζωή του περιμένοντας το ΕΚΑΒ».

«Είναι τραγικό, εν έτει 2023, άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν η ΝΔ κυβερνά εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχοντας δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια. Και στην νέα θητεία της η ΝΔ επιμένει στην απαξίωση του ΕΣΥ και περιορίζεται σε πρόχειρες λύσεις. Η πεισματική άρνηση για προσλήψεις επιβεβαιώνει ότι ο στόχος της ΝΔ δεν είναι άλλος από την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, δεσμεύεται ότι «μαζί με την κοινωνία θα δώσει την μάχη για το αυτονόητο δικαίωμα όλων των ανθρώπων σε δημόσια και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ