Πειραιάς: Έτσι δρούσε το κύκλωμα που διακινούσε κοκαΐνη – Η 71χρονη αρχηγός με το ψευδώνυμο «χοντρούλα» και ο ρόλος των δύο λιμενικών

Μία 71χρονη έγκλειστη σε κατάσταση κράτησης, γνωστή με τα ψευδώνυμα «θεία» ή «χοντρή» ή «χοντρούλα», φέρεται να είναι η αρχηγός του κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά, κατά κύριο λόγο κοκαΐνη, που είχαν κατασχέσει προηγουμένως οι λιμενικές αρχές του Πειραιά και προορίζονταν για καύση.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος επιπλέον τριών μελών, που είναι έγκλειστοι σε φυλακές. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι, σύμφωνα την ΕΛ.ΑΣ., ανώτατος αξιωματικός της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Πειραιά και ένας αξιωματικός της ίδιας υπηρεσίας, γνωστός με το προσωνύμιο «Παύλος» ή «ανιψιός».

Ο 41χρονος ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού, πλωτάρχης στον βαθμό, λόγω της θέσης του φέρεται να παρείχε την απαραίτητη κάλυψη και πρόσβαση στον υφιστάμενο του και βασικό προμηθευτή της εγκληματικής οργάνωσης. Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του enikos.gr, έχει προκύψει ότι ο υφιστάμενός του έχει διενεργήσει έκνομη κατ’ οίκον έρευνα εν γνώση του, χωρίς ο ίδιος να προβεί στις νόμιμες ενέργειες που απορρέουν από τα καθήκοντά του. Επιπλέον, στις 16 Δεκεμβρίου 2023, φέρεται να παρείχε την απαραίτητη πρόσβαση στην αποθήκη ναρκωτικών ουσιών της Υπηρεσίας του στον υφιστάμενό του, όπου μετά τις έρευνες της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων εντοπίστηκαν παραβιασμένοι οι σάκοι που περιείχαν τις κατασχεμένες ναρκωτικές ουσίες παλαιότερων υποθέσεων, που είχαν επιληφθεί και προορίζονταν για καύση.

Από την πλευρά του, ο κατώτερος αξιωματικός του Λιμενικού, έχει τον βαθμό του Σημαιοφόρου και φέρεται να ήταν κύριο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είχε επιφορτιστεί με τον ρόλο του κύριου προμηθευτή των ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41χρονος, καθώς υπηρετούσε σε επιχειρησιακό τμήμα του Λιμενικού Σώματος κατάφερνε να εξασφαλίζει ποσότητες, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τις υποθέσεις που ερευνούσαν, ενώ εκτιμάται βάσιμα ότι προέρχονταν από τις ναρκωτικές ουσίες, που φυλάσσονταν στην αποθήκη της υπηρεσίας του και προορίζονταν για καύση.

Με τον τρόπο αυτό, αναλαμβάνοντας δηλαδή αποκλειστικά προσωπικό ρίσκο και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό αντίτιμο για την προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών, εξασφάλιζε στο κύκλωμα το μηδενικό κόστος της ναρκωτικής ουσίας, έχοντας ως αντίκτυπο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που είχαν από την μεταπώληση της στους τελικούς διακινητές. Φέρεται να λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς, ενώ από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούσε άλλη τηλεφωνική σύνδεση για τις επικοινωνίες του με την αρχηγό και άλλη για της επικοινωνίες του με άλλα μέλη του κυκλώματος.

Τα νήματα κινούσε η 71χρονη αρχηγός της οργάνωσης, μέσα από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η «θεία» ή «χοντρή» ή «χοντρούλα» φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επιφορτισμένη με την επιμέλεια και την υλοποίηση όλου του επιχειρησιακού σκέλους. Όλα τα μέλη πειθαρχούσαν στις εντολές της και δεν ενεργούσαν, αν δεν εξασφάλιζαν προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη της. Φέρεται να λάμβανε υψηλότατα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς συνομιλούσε με τα υπόλοιπα μέλη με συνθηματικά και προσωνύμια, χρησιμοποιώντας κατά βάση καρτοτηλέφωνα των φυλακών. Είχε, δε, φροντίσει για την απαραίτητη υποδομή της οργάνωσης, παρέχοντας τον χώρο που χρησιμοποιούσαν ως καβάτζα, στο Κερατσίνι. Ταυτόχρονα είχε αναπτύξει το δίκτυο από την αρχική προμήθεια μέχρι την τελική πώληση των ναρκωτικών ουσιών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης μοιράζονταν στα υπόλοιπα μέλη μόνο καθ’ υπόδειξή της και αφού πρώτα καθόριζε το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα. Διαθέτει πλούσιο ποινικό παρελθόν στη διάπραξη παρόμοιων εγκληματικών πράξεων, γεγονός που καταδεικνύεται και από τον επαγγελματικό σχεδιασμό των παράνομων ενεργειών της οργάνωσης.

Η έρευνα

Η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας ξεκίνησε όταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, έφτασαν καταγγελίες στην υπηρεσία για την δράση μίας εγκληματικής ομάδας που εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Πειραιά, με τη συμμετοχή ενός λιμενικού, ιδιωτών και έγκλειστων στις φυλακές Κορυδαλλού. Ειδική επιχειρησιακή ομάδα από τους «αδιάφθορους» συστάθηκε για να ερευνήσει την υπόθεση.

Κατά την διάρκεια της έρευνας έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων και καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας. Από την ανάλυση των επικοινωνιών των εμπλεκομένων προσώπων, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο υλικό που έχει συλλέξει η υπηρεσία προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής ομάδας, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συγκροτήσει το κύκλωμα τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, διακινώντας αποκλειστικά κοκαΐνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την περίοδο αυτή, εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση διακίνησε ποσότητα κοκαΐνης ύψους τουλάχιστον 14 κιλών και 500 γραμμαρίων, ενώ τα κέρδη τους ανέρχονται στο ποσό των 1.232.000 ευρώ.

Το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου, σε ειδική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, συνελήφθη ο κατώτερος αξιωματικός του Λιμενικού, ο οποίος κατά τη στιγμή της σύλληψής του αντιστάθηκε σθεναρά και προσπάθησε να ξεφορτωθεί ένα σακίδιο πλάτης, το οποίο στη συνέχεια κατασχέθηκε, καθώς έφερε πέντε συνολικά συσκευασίες, που περιείχαν κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 5 κιλών και 179 γραμμαρίων.

Παράλληλα, συνελήφθησαν η 63χρονη διαχειρίστρια του σπιτιού που λειτουργούσε ως «καβάτζα» και ο 47χρονος βοηθός της.

Οι ρόλοι

Πέραν από την αρχηγό και τους δύο αξιωματικούς του Λιμενικού, και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους.

  • Η 63χρονη, με το ψευδώνυμο «Πέπη», αποτελούσε βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ήταν επιφορτισμένη με το ρόλο του ταμία – διαχειριστή της οργάνωσης, του φύλακα της καβάτζας, ενώ παράλληλα ήταν ο συνδετικός κρίκος της αρχηγού με τα υπόλοιπα μέλη, με την οποία μάλιστα συνδέονταν με φιλικές σχέσεις. Αναλάμβανε να συναντά δια ζώσης τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, είτε αφορούσε συναλλαγή με ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, είτε παραλαβή χρηματικών ποσών και το διαμοιρασμό, ακολούθως, των μεριδίων. Για όλα τα ανωτέρω ενεργούσε μόνο κατόπιν εντολής ή σύμφωνης γνώμης της αρχηγού.
  • Ο 47χρονος, αποτελούσε βασικό μέλος της οργάνωσης, ενώ συνδέονταν με στενές συγγενικές σχέσεις με την αρχηγό. Μετέφερε γι’ αυτήν προσωπικά αντικείμενα και προμήθειες, μέσω επισκεπτηρίων στο Κατάστημα Κράτησης.
  • Ο 71χρονος, γνωστός ως «φαφούτης» ή «Αραφάτ», έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, αποτελούσε έναν από τους βασικούς φύλακες ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, καθώς η δράση του τερματίστηκε την 03-08-2023, ύστερα από την σύλληψη του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, η διακίνηση της οποίας εντάσσεται στη δράση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.
  • Ο 56χρονος, αποτελούσε έναν από τους βασικούς μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών της οργάνωσης, από τα περιφερειακά σημεία φύλαξης, στο σπίτι – καβάτζα.
  • Ο 55χρονος και ο 51χρονος, αποτελούσαν τους βασικούς διακινητές ναρκωτικών ουσιών της οργάνωσης, ενώ ο 55χρονος από κοινού με την 38χρονη σύντροφό του, προμηθεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες για την περαιτέρω διακίνησή τους.
  • Ο 44χρονος, άτομο που συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς με τη διαχειρίστρια του σπιτιού – «καβάτζας» είχε ελεύθερη πρόσβαση στο σπίτι, ενώ ο ίδιος από κοινού με 56χρονη διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και επιπλέον μετέφερε – παρέδιδε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στους υπόλοιπους διακινητές της εγκληματικής οργάνωσης.
  • Η 44χρονη, έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης, αποτελούσε βοηθό της αρχηγού, προκειμένου να διευθετήσει και οργανώσει τις παραδόσεις ναρκωτικών ουσιών σε βασικό διακινητή, αλλά και την επιστροφή των χρηματικών ποσών που προέρχονται από την πώληση αυτών, στην ταμία της οργάνωσης.

Τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατά τις συνομιλίες τους, τις οποίες κατά κύριο λόγω διεξήγαγαν μέσω τηλεφωνικών συνδέσεων που ήταν καταχωρημένες σε «ανύπαρκτους» αλλοδαπούς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα συνθηματικά-κωδικές ονομασίες, ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφηση τους από τις διωκτικές αρχές. Συγκεκριμένα:

  • «μηχανάκια», «πληροφορίες», «τηλέφωνα» = ποσότητες ναρκωτικής ουσίας,
  • «αριθμοί» = λεφτά,
  • «βραστό» = κοκαΐνη για χρήση ως «φρίμπα»,
  • «μονόζυγο» = ζυγαριά ακριβείας,
  • «νούμερα» = ύψος χρημάτων ανά 1.000 ευρώ,
  • «γατάκια» = κιλά κοκαΐνης,
  • «πράγματα» = ναρκωτικά,
  • «δραχμή» = γραμμάριο,
  • «ντάριπε» = (αναγραμματισμός) πεντάρι, δηλαδή πέντε.

Τι βρέθηκε στις έρευνες της αστυνομίας

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα και χώρους εργασίας, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 5 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες περιέχουσες ναρκωτική ουσία κοκαΐνης συνολικού μεικτού βάρους -2.512- γραμμάρια,
  • 6 ζυγαριές ακριβείας,
  • κινητά τηλέφωνα,
  • πλήθος καρτών SIM,
  • κλειδί αυτοκινήτου,
  • διάφορα αθλητικά ρούχα,
  • διάφορα κλειδιά της δίκυκλης μοτοσικλέτας,
  • γραμμάτιο είσπραξης (κατάθεση σε λογαριασμό),
  • τσαντάκι μέσης μάρκας,
  • ποσότητα κοκαΐνης βάρους περίπου 289 γραμμαρίων,
  • ποσότητα κάνναβης περίπου 78 γραμμαρίων,
  • ποσότητα ναρκωτικής ουσίας κάνναβης συνολικού βάρους περίπου 18 γραμμαρίων,
  • ποσότητα ναρκωτικής ουσίας ηρωίνης βάρους -2- γραμμαρίων και
  • συσκευασία με ναρκωτική ουσία κοκαΐνη συνολικού βάρους 28 γραμμαρίων,
  • γεμιστήρας και 91 φυσίγγια,
  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 5.780 ευρώ,
  • πλήθος φυσιγγίων πυροβόλου όπλου,
  • 2 σιδερογροθιές, μαχαίρι, 2 πτυσσόμενες ράβδοι – γκλοπ και σουγιάς,
  • πλήθος ταυτοτήτων αλλοδαπών υπηκόων και
  • σημειωματάριο με χειρόγραφες σημειώσεις για χρηματικές συναλλαγές σχετικά με ναρκωτικές ουσίες,
  • Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως προϊόν νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από την πώληση ναρκωτικών και δίκυκλη μοτοσικλέτα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και η πινακίδα κυκλοφορίας και άδεια κυκλοφορίας του,
  • Παράλληλα, διενεργήθηκε αυτοψία στο χώρο αποθήκευσης των κατασχεμένων ναρκωτικών ουσιών Λιμεναρχείου, όπου διαπιστώθηκε ότι σε τρεις συνολικά υποθέσεις όπου κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες σε σάκους, αυτοί έφεραν παραβιασμένη σφραγίδα παρότι το περιεχόμενο τους είχε καταμετρηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους και είχαν σφραγιστεί.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Σε διαθεσιμότητα οι δύο λιμενικοί

Οι δύο λιμενικοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχου, Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Σημειώνεται ότι σε βάρος των δύο στελεχών του Σώματος έχει σχηματιστεί δικογραφία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι αμείλικτα σε φαινόμενα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος που αφορούν στελέχη του Λιμενικού», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού έχουν διαχρονικά πολύ στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας με πάγιο στόχο την καταπολέμηση και πάταξη κάθε έκνομης ενέργειας και φαινομένων διαφθοράς.

«Όσοι κρίνονται αρμοδίως από την ελληνική δικαιοσύνη ως επίορκοι βαθμοφόροι δεν έχουν καμία απολύτως θέση στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής», ανέφερε ο ίδιος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ