Πάτρα: Το πόρισμα που ρίχνει φως στον θάνατο της Μαλένας – Τι αναφέρει η έκθεση των ιατροδικαστών

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι έρευνες για τον θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα, καθώς στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί στις δικαστικές Αρχές το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογριά, στο οποίο θα περιγράφεται με σαφήνεια η αιτία θανάτου της ηλικίας εξίμισι μηνών Ίριδας και της αδελφής της, Μαλένας, η οποία έφυγε από τη ζωή όταν ήταν μόλις τριάμισι ετών.

Των Θ. ΠΑΝΟΥ, Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες -και παρά το γεγονός πως τόσο οι τοξικολογικές όσο και οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις βγήκαν «καθαρές», δηλαδή δεν εντοπίστηκε κάποια ουσία- οι δύο έμπειροι ιατροδικαστές φαίνεται να αποκλείουν την περίπτωση των παθολογικών αιτίων όσον αφορά τον θάνατο των δύο παιδιών.

Άλλωστε, όπως τονίζουν στη Realnews πηγές πληροφόρησης, οι έντονες αλλοιώσεις στο ήπαρ της Μαλένας, αλλά και οι κηλίδες υποξυγοναιμίας που εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο του παιδιού αποτελούν μια σαφή ένδειξη ασφυκτικού θανάτου και, μάλιστα, από εξωγενή παράγοντα και όχι παθολογικό. Το ίδιο, ωστόσο, φαίνεται να ισχύει και για τον θάνατο της Ίριδας, του βρέφους της οικογένειας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως στο «μικροσκόπιο» των δύο έμπειρων ιατροδικαστών έχει μπει ένα στοιχείο το οποίο είναι κοινό στις εξετάσεις και των δύο παιδιών. Αυτό το κοινό στοιχείο δείχνει τον δρόμο για ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την αιτία θανάτου, η οποία φαίνεται επίσης να είναι κοινή και στα δύο κοριτσάκια και να προέρχεται από εξωγενή παράγοντα.

Η κεταμίνη

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ιατροδικαστική εξέταση για τη μικρή Μαλένα, που άφησε την τελευταία της πνοή το 2019, είχε εντοπίσει ηπατικές αλλοιώσεις. Σύμφωνα με το νέο πόρισμα των ιατροδικαστών, οι αλλοιώσεις στο ήπαρ της Μαλένας είναι δυνατόν να προέρχονται από φαρμακευτική αγωγή, όχι αναγκαστικά συνταγογραφούμενη.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται ακόμα και η χορήγηση μιας μικρής δόσης κεταμίνης. Πρόκειται για την τοξική και ναρκωτική ουσία την οποία η Ρ. Πισπιρίγκου κατηγορείται ότι χορήγησε για να προκαλέσει τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Ίριδα- Πάτρα

Για την περίπτωση της Μαλένας, όμως, η ουσία που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε δεν φαίνεται να ήταν θανατηφόρα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ουσία φέρεται να ήταν σε τέτοια ποσότητα, ώστε να ρίξει το παιδί αρχικά σε «βύθιση». Στη συνέχεια, ο θάνατος ενδέχεται να προήλθε από ενέργεια πρόκλησης ασφυξίας, με απόφραξη εξωτερικών αναπνευστικών οδών.

Η διαπίστωση για την ενδεχόμενη χορήγηση ουσίας και στη μικρή Μαλένα δεν έρχεται σε σύγκρουση με τον μη εντοπισμό ουσιών από τους ιατροδικαστές. Το γεγονός αυτό φέρεται να τεκμηριώνεται με σαφήνεια στο πολυαναμενόμενο πόρισμα, στο οποίο οι έμπειροι ιατροδικαστές καταγράφουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι νέες έρευνες.

Αρχικά, επισημαίνεται πως τα δείγματα των δύο παιδιών εδώ και καιρό είναι διατηρημένα στη φορμόλη. Επίσης, πρόκειται για μικρά σε όγκο δείγματα και όχι για δείγματα που ελήφθησαν πρόσφατα.

Συνεπώς, τα δείγματα που ερευνήθηκαν όχι μόνο δεν είναι απόλυτα αξιοποιήσιμα, αλλά είναι δυνατόν να δημιουργήσουν συγκεκριμένα ερωτήματα αλλά και αμφιβολίες.

Άρα, εφόσον από τις τοξικολογικές εξετάσεις είναι δυνατόν να… διαφύγουν ουσίες που μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αναγνωρίζεται ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις ανίχνευσης. Βάσει αυτής της εκτίμησης, το ίδιο θα μπορούσε να έχει γίνει και με την κεταμίνη.

Μια μικρή δόση κεταμίνης, που δεν είναι ικανή να προκαλέσει τον θάνατο, θα μπορούσε εύκολα να μεταβολιστεί από τον οργανισμό της Μαλένας, καθώς το παιδί παρέμεινε ζωντανό για ικανό χρονικό διάστημα μετά την πιθανή χορήγηση της ουσίας.

Έτσι, δεν θα ήταν δυνατόν αυτή η ουσία να εντοπιστεί ακόμη και από ιδιαίτερα εξειδικευμένες τοξικολογικές εξετάσεις.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Πάτρα- Μαλένα

Πάτρα- Μαλένα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ