«Παραλύει» την Τετάρτη η χώρα: Απεργίες για την τραγωδία στα Τέμπη – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Σε απεργιακό κλοιό θα είναι αύριο όλη η Ελλάδα, καθώς οι περισσότερες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν συμμετοχή στην απεργία διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη και για την απόδοση των ευθυνών σε όλους όσοι έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση που βύθισε στο πένθος την χώρα.

Απεργία: Αλλαγή στις ώρες της στάσης εργασίας σε Mετρό και Tραμ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε, στη σημερινή της συνεδρίαση, την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, «μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, για να απαιτήσουμε – μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό – να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει στην απεργία. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Αύριο, 8 Μάρτη, μία σειρά Εργατικών Κέντρων και Σωματεία έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις. Μεθαύριο, 9 Μάρτη, είναι προγραμματισμένο το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, γεγονός το οποίο αφενός δεν βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι ”καλοθελητές” κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία.» «Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται, για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι – όσο ψηλά και αν βρίσκονται – εμπλέκονται. Στις εργασίες του συνεδρίου, κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές. Το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Στην Αθήνα αύριο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων

Ωστόσο το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο, 8 Μαρτίου 2023 και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις (13:00 στην Πλατεία Συντάγματος).
Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τη νεολαία που πήρε μέρος στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, για να ξηλωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
«Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία των πολιτικών προσώπων που φέρουν ευθύνες» σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην ανακοίνωσή του.

Λεωφορεία και τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 8 Μαρτίου τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζομένοι. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το δυναμικό παρόν και αυτοί στη συγκέντρωση στις 13:00 στην πλατεία Συντάγματος.  «Απαιτούμε ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών», δηλώνουν οι εργαζόμενοι.  Κανονικά θα κινηθούν τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Η ΔΟΕ

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», αναφέρει η ΔΟΕ και προσθέτει: «Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις».

Η ΠΝΟ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3/2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Οι Σταθερές Συγκοινωνίες

Στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους.
Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ αναφέρουν:
«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών.
Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να σταματήσει να αναζητά τρόπους ποινικοποίησης των αγώνων μας και να επιζητήσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προωθήσει το συντομότερο δυνατό λύσεις, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συγκοινωνιών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.
Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00», αναφέρει η ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ.

Μετρό και ΗΣΑΠ

Με νεότερη ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι  οι συρμοί του Μετρό ( Γραμμή 2&3) θα λειτουργήσουν από τις 12:00 έως τις 16:00. Τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται τις παραπάνω ώρες. Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς -Κηφισιά» και οι γραμμές Τραμ θα λειτουργήσουν, από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. Τις άλλες ώρες, όλα τα παραπάνω μέσα, δεν θα λειτουργήσουν λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

Αναλυτικά το μετρό και το τραμ θα κινηθούν ως εξής: Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν αύριο Τετάρτη οι συρμοί του Μετρό Γραμμές 2 & 3. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά» και το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Στην Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,

από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.

Στις Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,

από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,

από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,

από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,

από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,

από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42 και

Δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται μόνο μεταξύ 12:00 – 16:00

Τραμ: Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

Ακινητοποιημένα επίσης θα είναι τα τρένα και ο Προαστιακός, τα οποία και είναι σε επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ΤΑΧΙ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «δεν είναι ώρα για σιωπή, είναι ώρα της φωνής και του αγώνα». Το ΣΑΤΑ θα συμμετέχει στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Συντάγματος

Η ΕΣΗΕΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, αύριο οι δημοσιογράφοι εργάζονται κανονικά για να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι δημοσιογράφοι θα κάνουν 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

«Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας ενώνουν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα. Με όσα μέσα διαθέτουν, υπηρετούν με τη δουλειά τους, το πάνδημο αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Η ενημέρωση προέχει, σήμερα περισσότερο από ποτέ.  Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται. Θα συμβάλλουμε με τη δουλειά μας ώστε να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ αλλά και στις αίθουσες σύνταξης των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και των ενημερωτικών ιστοσελίδων, να απαιτήσουν την μέγιστη κάλυψη της κινητοποίησης και των αιτημάτων της. Τους καλούμε να εξακολουθήσουν, να παλεύουν για την αποκάλυψη όλων των παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγωδία που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα και τον κόσμο.

Τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν την απόλυτη ευθύνη για την ιεράρχηση και την προβολή της επικαιρότητας, κρίνονται καθημερινά. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων εργάζονται σκληρά προσπαθώντας να τιμούν την αποστολή τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν εργάζονται εκείνες τις ώρες, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12.30. Να δώσουμε δυναμικό παρόν με το πανό της ΕΣΗΕΑ. Συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή.

Το Δ.Σ. της Ένωσης, θα οργανώσει 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα με κύρια αιτήματα:

Δημοσιογραφία για τον έλεγχο κάθε εξουσίας, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, έξω από επιχειρηματικές και κομματικές ατζέντες.

Ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.

Ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών και στους εργασιακούς χώρους. Απόδοση των πραγματικών ευθυνών για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πάψουν επιτέλους να είναι «όμηροι» άναρχων εργασιακών συνθηκών και πολύ χαμηλών αμοιβών. Η ενημέρωση είναι αγαθό και δημοκρατική εγγύηση και οι υπηρέτες της διεκδικούν την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια.

Στάση εργασίας στα φαρμακεία

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης (08/03) για την τραγωδία στα Τέμπη θα συμμετάσχουν τα φαρμακεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλειστά για κάποιες ώρες θα παραμείνουν και στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακοίνωσε πως συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι. Παράλληλα, καλεί στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια στιγμή, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, στο πλαίσιο της απεργίας, τα φαρμακεία στον Πειραιά.

Πώς θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη

Κλειστά θα είναι αύριο από τις 11:30 έως της 14:30 τα φαρμακεία της πόλης λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε ένδειξη πένθους για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως σημειώνει ο ΦΣΘ “με την συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των νεκρών και ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας ζητώντας να μην συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία”.

Κατά τις ώρες της στάσης εργασίας το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Κλειστά τα φαρμακεία στην Πάτρα

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας συμμετέχει στην αυριανή Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη κατάλυση του Κοινωνικού Κράτους και εκφράζει την οδύνη και τη θλίψη του για τα θύματα του μοιραίου δυστυχήματος στα Τέμπη. Τα φαρμακεία του Συλλόγου θα παραμείνουν κλειστά και το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύοντα.

Το ωράριο λειτουργίας στον Βόλο

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας συμμετέχει αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου με στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους νεκρούς του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και στις οικογένειές τους.

“Συμμετέχουμε με όλους τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς της πόλης του Βόλου, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, το κοινό θα εξυπηρετείτε από τα φαρμακεία υπηρεσίας, που σύμφωνα με τον νόμο θα είναι ανοιχτά”, τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Τρίωρη στάση στη Λάρισα

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου, από τις 11:00 το πρωί ως το μεσημέρι στις 14:00, και καλεί τους φαρμακοποιούς – μέλη του σε συμμετοχή στην αυριανή πορεία στο κέντρο της Λάρισας.

Στάση εργασίας και στον Έβρο

Κλειστά για τρεις ώρες θα είναι αύριο τα φαρμακεία του Έβρου καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Νομού θα συμμετάσχει στην ημέρα πένθους.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων «…προχωρούμε σε διακοπή λειτουργίας των φαρμακείων μας από τις 12:00 έως τις 15:00, την Τετάρτη 8/3/2023 ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και συμπαράστασης στις οικογένειες που βίωσαν την απώλεια των δικών τους προσώπων». Κατά το εν λόγω τρίωρο οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα κατά τόπους εφημερεύοντα φαρμακεία.

ΠΦΣ: “Προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά”

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους αύριο στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ