Παπαευαγγέλου: Σταθερή η πορεία της πανδημίας – Πού παρατηρήθηκε αύξηση νέων κρουσμάτων

Σταθερή παραμένει η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κατά την τακτική ενημέρωση. Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση τον τελευταίο μήνα με τον κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου να παραμένει σταθερός μεταξύ των 17.000-18.000 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.

Είπε ακόμη ότι αυτήν την εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά όπως στην Κέα, την Κάρπαθο, τη Θάσο και τη Σύρο καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως σε Ευρυτανία, Κιλκίς και στην περιφερειακή ενότητα Φωκίδας. Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε σε Κέρκυρα, Ξάνθη και Ιωάννινα.

κρούσματα κορονοϊός

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον και μόλις 2,2% στη Δέλτα, επεσήμανε και συμπλήρωσε και ότι η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων παρέμεινε σταθερό στο 5,6%.

Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των διασωληνωμένων αλλά και των συνανθρώπων που χάνονται καθημερινά. Επίσης, σημειώθηκε μείωση 13% στις νέες εισαγωγές αλλά και μείωση του φορτίου του εθνικού συστήματος υγείας 5% περίπου. To 90% των νέων εισαγωγών αφορά σε ανθρώπους που νοσούν από παραλλαγή Όμικρον.

Η πληρότητα στην επικράτεια είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις ΜΕΘ Covid.

ΜΕΘ

Οι έρευνες από το Ισραήλ και το Κατάρ

Ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι υπάρχουν νέες συνθήκες από την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και αναφέρθηκε σε μελέτη από το Κατάρ που επιβεβαιώνει ότι ενώ παλαιότερα όταν επικρατούσε η Δέλτα, μία προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό μας προστάτευε σε ποσοστό 90% από επαναμόλυνση, σήμερα που έχουμε επικράτηση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον προηγούμενη μόλυνση προστατεύει μόλις κατά 56%.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε μελέτη από το Ισραήλ που παρακολούθησε ασθενείς που είχαν μολυνθεί παλαιότερα από κορονοϊό. Σύμφωνα με την έρευνα όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν επειδή θεωρούσαν ότι η φυσική νόσος τους προστάτευε, είχαν 60%-80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν δεύτερη φορά σε σχέση με αυτούς που είχαν εμβολιαστεί. Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν επικρατήσει η Όμικρον στο Ισραήλ.

Για τη χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα είπε ότι “το πανδημικό κύμα της Όμικρον παραμένει σταθερό με πολλούς συνανθρώπους να κολλάνε καθημερινά αλλά σήμερα βλέπουμε σαφή αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Έτσι αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή συζήτηση εκ νέου τη δυνατότητα άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρω ν για τους πλήρως εμβολιασμένους, με στόχο τη σταδιακή επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση. Να μην μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας”.

Η ίδια πρόσθεσε ότι στο εξής θα συνυπάρχουμε με τον ιό και θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα ζήσουμε με αυτόν. Ο καθένας θα πρέπει να λάβει την ατομική του ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που έχει στο σπίτι του αν είναι άτομα ηλικιωμένα ή έχουν χρόνια νοσήματα, είπε και πρόσθεσε ότι ευχόμαστε να μην υπάρξει νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ