Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον δεν είναι μια απλή ίωση για τους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών

Η Όμικρον δεν είναι μία απλή ίωση για όσους είναι άνω των 65 ετών και τους άνδρες άνω των 40 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας, τόνισε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη σε πρόσφατες μελέτες.

“Η Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα για τους άνω των 65 ετών” είπε επίσης, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τη μόλυνση. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, μελέτη επιβεβαιώνει ότι “η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό, δεν μπορεί να προσφέρει σχεδόν καμία προστασία από επαναμόλυνση από την Όμικρον.

Άλλη μελέτη από τη Σουηδία έδειξε ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η Όμικρον και επίσης επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία έναντι της νόσου Όμικρον για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έδειξε αυτή η μελέτη είναι ότι για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών αλλά και για τους ανεμβολίαστους άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών αλλά με υποκείμενα νοσήματα ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός ανεξάρτητα με το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή με Δέλτα. Γι’ αυτόν τον πληθυσμό, η Όμικρον σίγουρα δεν αποτελεί μία απλή ίωση. Τα δεδομένα από αυτές τις δύο μελέτες που προανέφερα,  καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας η παραλλαγή Όμικρον δεν θα είναι ένα απλό κρυολόγημα και η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προστατεύει” ξεκαθάρισε.

πρόστιμο-ανεμβολίαστοι

“Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης στην επικράτεια από ένα στέλεχος ιδιαίτερα μεταδοτικό και ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων δεν επιτρέπει την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος τώρα που είμαστε στη μέση του χειμώνα και οι περισσότερες δραστηριότητες εξελίσσονται σε κλειστούς χώρους. Αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές εκεί  όπου η παραλλαγή Όμικρον άργησε να φτάσει όπως είναι κάποια νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα” επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

“Το ποσοστό θετικότητας της επικράτειας είναι στο 2,4%, όμως η θετικότητα πάνω από 4% καταγράφεται στην Κρήτη, σε κάποιες περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στη Θράκη και σε κάποια νησιά, Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη ολόκληρη η Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο, στο επίπεδο 5, όπως και όλη η Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC. Το πανδημικό κύμα της Όμικρον σταθερά υψηλό και το 1,5% του πληθυσμού της χώρας αποτελεί ενεργό κρούσμα” πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και τη μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών δεν επιτρέπει ακόμα στην Επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων.

Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων συζητήθηκε από την Επιτροπή, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αλλά όπως εξήγησε ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. “Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του” τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα αλλά όπως τόνισε αυτό είναι ένα ζήτημα που επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε ότι δείχνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Η ίδια, μιλώντας για τα περιστατικά παιδιών που εμφάνισαν το υπέρ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C – μετά από νόσηση από κορονοϊό – είπε ότι μέχρι το τέλος του 2021 είχαν καταγραφεί 119 παιδιά με το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα παιδιά, όπως είπε, εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά μυοκαρδίτιδα. Δύο στα 10 εισάγονται στη ΜΕΘ, πρόσθεσε και τόνισε ότι ο υψηλός πυρετός στα παιδιά που πέρασαν κορονοϊό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για τους γονείς τους. Επίσης πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά 91% την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά το σύνδρομο αυτό.

Αναφερόμενη και στις παρενέργειες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου σε έφηβους, κυρίως αγόρια, είπε ότι σε μελέτη που έγινε σε 380 από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, φάνηκε ότι μετά από 90 μέρες είχαν σημαντική βελτίωση έως και πλήρη ίαση.

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθερή κατάσταση, η οποία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα με 17.600 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 34 έτη και το ένα τρίτο τους αφορούν παιδιά κάτω των 17 ετών. Η ίδια επανέλαβε ότι για τρίτη εβδομάδα παρατηρείται μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όσους είναι άνω των 55 ετών. Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, η Όμικρον είναι παρούσα καθώς εξακολουθούμε να έχουμε 452 νέες εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι άνω των 75 ετών.

Πάντως, έκανε λόγο για αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ και είπε ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα μειωθούν στους 450 οι διασωληνωμένοι – με βάση τα μαθηματικά μοντέλα – ενώ ήδη διαφαίνεται και μικρή μείωση των θανάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ