Πανελλήνιες 2023: Πώς ένας ασυνόδευτος πρόσφυγας πέρασε στη Γαλλική Φιλολογία – «Το θεωρώ κάτι πολύ σπουδαίο»

Κανένα όνειρο δεν είναι ανέφικτο αν προσπαθήσεις πολύ να το κάνεις πραγματικότητα, όπως απέδειξε ο Ντεμπά, ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που έφτασε στην Ελλάδα, πριν από τρία χρόνια και φέτος πέρασε στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στο τμήμα που ήθελε, στην Γαλλική Φιλολογία.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στο MEGA, χρειάστηκε πολλές ώρες μελέτη για τα καταφέρει. «Έκανα μια μικρή προσπάθεια και πέρασα εκεί που ήθελα. Και το θεωρώ κάτι πολύ σπουδαίο, επειδή πέρασαν κι άλλα παιδιά που είναι πρόσφυγες», είπε. Ο καθηγητής του λέει ότι ο Ντεμπά έβγαζε φωτογραφίες τα τεράδιά του με το κινητό του και διάβαζε στο λεωφορείο, στο τρένο, παντού και συνέχεια. Στην αρχή μάθαμε τα απλά βασικά Ελληνικά και μετά περάσαμε αμέσως στα βαριά, πέρσι προς το τέλος της χρονιά, ρητορικά κείμενα και Αντιγόνη.

Σταθερός φίλος και βοηθός στην προσπάθεια του Ντεμπά, ο φίλος του στην δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων, ο Αμάρ από την Συρία. Και του Αμάρ οι προσπάθειες επιβραβεύτηκαν, με μία υποτροφία σε ιδιωτικό κολέγιο στις σπουδές θεατρικής παιδείας και πολιτικών επιστημών. «Δεν χάσαμε ποτέ την πειθαρχία μας και ο Ντεμπ ήταν σαν στρατιώτης. Προσωπικά τον έβλεπα σαν κίνητρο για μένα κάθε φορά που ήθελα να α παρατήσω για κάποιους λόγους», λέει ο Αμάρ.

Κανένα από τα δύο παιδιά δεν έχανε ούτε ένα μάθημα στο διαπολιτισμικό σχολείο που πήγαιναν. ¨όταν επέστρεφαν στην δομή ένας δάσκαλος αναλάμβανε να στηρίξει τις καθημερινές τους προσπάθειες, που ξεκίνησαν από το μηδέν, σε μια ξένη χώρα.  Μεγάλο κίνητρο και για τα δύο παιδιά ήταν να αποκτήσουν γνώση και να μάθουν, λέει ο καθηγητής τους.

«Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά με μια μικρή προσπάθεια σίγουρα θα τα καταφέρουμε όλα» λέει ο Ντεμπά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ