Όσα ξέρουμε για την Όμικρον και τα εμβόλια – Τι δήλωσε ο Παρασκευής στον Realfm

Ο Δημήτρης Παρασκευής,  αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου δήλωσε ότι “είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης προς το παρόν”.

“Έχουμε μια μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και στον αριθμό των απλών νοσηλειών. Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το τι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον όταν θα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων της Όμικρον, που από ότι φαίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υψηλότερη διεισδυτικότητα με άλλα λόγια μπορεί να κυριαρχήσει έναντι των κρουσμάτων της Δέλτα” πρόσθεσε.

“Τα συμπεράσματα μέχρι σήμερα είναι ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πιο μολυσματικό σε σχέση με την Δέλτα και επίσης φαίνεται ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο αποτελεσματικά και φαίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δανία. Αυτό που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια είναι η σοβαρότητα της νόσου, αν και κατά πόσον προκαλεί πιο ήπια ή εξίσου σοβαρή νόσο. Επίσης, με επιφύλαξη φαίνεται ότι μπορεί να προσβάλει τα άτομα με ανοσία αλλά ειδικά τα άτομα που έχουμε κάνει την αναμνηστική δόση έχουν σημαντική προστασία έναντι συμπτωματικής νόσου” είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα απάντησε ότι “προς το παρόν δεν το έχουμε συζητήσει, αλλά υπάρχει ως ενδεχόμενο στην ατζέντα των συζητήσεων. Λαμβάνουμε τις αποφάσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ