Οργισμένη αντίδραση των κατοίκων μετά τις ποινικές διώξεις στο Μάτι – Τι λένε Δούρου και δήμαρχος Ραφήνας – ΒΙΝΤΕΟ

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των κατοίκων για τις ποινικές διώξεις κατά 20 προσώπων που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, οκτώ μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς.

Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, υποστήριξαν ότι «γνωρίζαμε ότι αυτό που θα έφευγε από τον Εισαγγελέα θα ήταν πλημμελήματα, το άγχος μας ήταν να δούμε όλα τα ονόματα που θέλαμε μέσα στη λίστα. Εντύπωση προκαλεί ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνεται το όνομα της εντεταλμένης πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, η οποία ακουγόταν πάρα πολύ εκείνες τις μέρες, της κ. Τσούπρα».

«Δεν περιμέναμε να δούμε πολιτικά πρόσωπα, ξέρουμε τι μας γίνεται. Ξέρουμε πώς παίζεται το παιχνίδι και θα το παίξουμε και εμείς καλά», πρόσθεσε η κ. Κατερίνα.

Απευθυνόμενη στην Περιφερειάρχη Αττικής, τόνισε ότι «ας μη χρησιμοποιεί την ιδιότητά της ως γυναίκα γιατί είναι προσβολή για όλες τις γυναίκες. Εκείνη την ημέρα ήμουν εδώ, και ως γυναίκα έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Γύρισα από τη Ραφήνα, έσωσα τα παιδιά μου τα οποία έβλεπαν την Κινέτα να καίγεται, προσπάθησα να υπερασπιστώ το σπίτι μου , έκανα αυτό που έπρεπε για την κοινότητά μου. Παρ’ όλα αυτά, 7 μήνες μετά, κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τι δεν έκανα καλά».

«Μπορεί να με ικανοποιούν οι διώξεις και η δικαιοσύνη, δεν με ικανοποιεί καθόλου να βλέπω συνεχώς τις ευθύνες να επιρρίπτονται αλλού, να επιρρίπτονται στα προηγούμενα έτη και στο τέλος αυτοί που έχουν την ευθύνη να τα αλλάξουν όλα ζητώντας τη ψήφο μας, να μην κάνουν τίποτα», τόνισε από την πλευρά του νεαρός κάτοικος της περιοχής. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ωστόσο ότι η πολιτεία όλο αυτό το διάστημα τους εμπαίζει και τους κοροϊδεύει.

Δούρου στον Realfm 97,8: Καταλαβαίνω τον πόνο και την οργή, αλλά είναι άδικο να πληρώσουν άνθρωποι που δεν φταίνε

«Είμαι το τελευταίο πρόσωπο που θα ρωτήσετε και θα σας απαντήσει ότι όλα πήγαν καλά και καταλήξαμε να θρηνούμε 100 συμπολίτες μας και να έχουμε μία μεγάλη μάχη να δώσουμε για την ανάταξη των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ελισάβετ Σαλαμάρα.

«Λέω ότι όταν έχεις χάσει τους δικούς σου και μάλιστα με βίαιο θάνατο, είναι λογικό να έχεις θυμό, να σου φταίνε όλοι. Όσοι έχουμε χάσει και έχουμε πενθήσει δικούς μας ανθρώπους ξέρουμε ότι η απώλεια δεν μπορεί να εξισορροπηθεί με τίποτα. Γι’ αυτό είναι κατανοητή η οργή, το ξέσπασμα, ακόμη και το άδικο ξέσπασμα» τόνισε η κ. Δούρου.

«Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας έχουν συνδράμει τη δικαστική έρευνα, κι εγώ προσωπικά έχω αναλάβει τις ευθύνες και δεν φοβάμαι ούτε τις παραιτήσεις ούτε δικαστική έρευνα έχω αποφύγει και έχω πει με διάφορους τρόπους ότι εμείς οι αιρετοί δεν πρέπει να είμαστε ειδικής μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη.

Φοβάμαι ότι υπάρχουν αμετανόητοι πολιτικοί, που δεν καταλαβαίνουν ότι αν αρχίσουμε να αμφισβητούμε και τη Δικαιοσύνη, τότε θα καταλήξουμε σε μία μη αναστρέψιμη κρίση των θεσμών. Αυτοί αντιμετωπίζουν α λα καρτ τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιτίθεται σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν ορθά οι εισαγγελείς προχωρούν σε ανάκριση, προκειμένου 20 άτομα να εξεταστούν αν έκαναν παράλειψη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους» επεσήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής.

«Δεν έχουμε συνηθίσει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά κρύβονται πίσω από τις ευθύνες άλλων. Υπάρχουν αντικειμενικά διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στην παραλία, μπαζώνονται τα ρέματα κ.λπ.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Καταλαβαίνω τον πόνο και την οργή ότι καμία δικαστική απόφαση δεν φέρνει πίσω τους ανθρώπους που έχασαν, αλλά την ίδια στιγμή είναι άδικο να πληρώσουν άνθρωποι που δεν φταίνε» πρόσθεσε.Ακούστε το ηχητικό:

Δήμαρχος Ραφήνας στον Realfm 97,8: Δεν μας έχει επιδοθεί το πόρισμα

“Ένα πόρισμα που θεωρητικά μας αφορά δεν μας έχει επιδοθεί, αλλά το ξέρουν όλοι οι υπόλοιποι εκτός από εμάς”, δήλωσε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, αναφερόμενος στην ποινική δίωξη κατά 20 προσώπων που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνων, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.

“Θεωρώ ότι ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία μαζί με άλλους γιατί είναι ένας φορέας που χωρικά έγινε μία πολύ μεγάλη καταστροφή, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, χάθηκαν ζωές 1.500 οικογενειών. Επομένως, πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτή τη διαδικασία, δεν ήταν λογικό να είμαστε εκτός για να αποδοθούν πραγματικά οι ευθύνες, όλα στο φως”, σημείωσε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και πρόσθεσε: “Δεν είμαι κατηγορούμενος γιατί η διαδικασία η δικονομική είναι ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη, αν τελικά πάω σε δίκη θα αποφασιστεί σε ένα δεύτερο στάδιο και εάν τελικά κριθεί ένοχος κάποιος που πάει σε δίκη είναι ένα άλλο κομμάτι”.

Ακούστε το ηχητικό:

Σπυράκη: Η ΝΔ δεν ζητεί σήμερα την παραίτηση της κ. Δούρου – Θα την οδηγήσουν εκεί οι πολίτες σε 81 ημέρες “Η κ. Δούρου όφειλε να είχε παραιτηθεί αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι”, δήλωσε σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Πρόσθεσε ότι “Η κ. Δούρου όφειλε να παραιτηθεί αμέσως μετά την παραπομπή της στη Δικαιοσύνη ως μία από τους υπευθύνους για την τραγωδία στο Μάτι. Η ΝΔ δεν ζητάει σήμερα την παραίτηση της κ. Δούρου. Θα την οδηγήσουν σε παραίτηση οι πολίτες σε 81 μέρες, στις 26 Μαΐου, οριστικά και αμετάκλητα”. Δείτε τη δήλωση:

Καπερνάρος: Η Πυροσβεστική δεν απαντά για τα καθηλωμένα ελικόπτερα στο Μάτι

Ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα καθηλωμένα ελικόπτερα στο Μάτι επέρριψε μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος.

«Εξ αρχής είπαμε ότι είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Όταν βλέπεις αυτόν τον εχθρό, αυτόν το θάνατο να έρχεται και δεν σηκώνεις αεροπλάνα να αποτρέψεις τις τραγικές συνέπειες, αυτό λέγεται ενδεχόμενος δόλος. Ζητήσαμε από τους εισαγγελείς να τον καλέσουν και αυτόν και τους άλλους από το Κέντρο Επιχειρήσεων και τον πρώην Αρχηγό διότι αποκόπηκε ο συντονισμός και η επικοινωνία την ίδια ώρα που ο διοικητής , ο πύραρχος, εγκατέλειψε τη Μονάδα του και έφυγε με την γνωστή κυρία. Λέω λοιπόν, καλέστε τον κύριο να μας δώσει όλα τα στοιχεία για ποιο λόγο ο κύριος αυτός έφυγε από την υπηρεσία του και την άφησε ακέφαλη, με καθηλωμένα τα δύο ελικόπτερα», δήλωσε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων στο Μάτι, Βασίλης Καπερνάρος.

«Το ερώτημα είναι γιατί δεν εκλήθησαν. Στείλαμε έγγραφο στην πυροσβεστική και θρασύτατα μας απάντησαν ”δεν σας δίνουμε τα έγγραφα αυτά διότι είναι μέρος της δικογραφίας”. Δεν έχουμε πάρει απάντηση, μας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια και εμάς και την εισαγγελική παραγγελία. Τώρα που πήραμε τα έγγραφα και θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν καλέσει αυτόν τον κύριο και όλη την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τις τερατουργίες που έγιναν εκείνη την ημέρα θα κάνουμε συμπληρωματική μήνυση και στη συνέχεια θα ανοίξουμε αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι», πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό

Ένωση Κεντρώων: Η τραγωδία στο Μάτι δεν ξεπλένεται με την άσκηση διώξεων

«Η τραγωδία με τους 100 νεκρούς στο Μάτι δεν «ξεπλένεται» με την άσκηση διώξεων σε αξιωματούχους της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας», αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων και συνεχίζει: «Πρέπει το μεν Μάτι να ξαναχτιστεί, οι δε οικογένειες των νεκρών να τύχουν του σεβασμού από την πολιτεία και να αποζημιωθούν υλικά γιατί το έγκλημα αυτό έγινε από την πολυετή αδράνεια των μηχανισμών του Κράτους. Τόσους μήνες μετά, το κράτος εξακολουθεί να είναι σε αδράνεια, οι υποδομές καθυστερούν και το χειρότερο, μπορεί στο μέλλον τέτοιες τραγωδίες να επαναληφθούν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ