“Όμικρον”: Νέα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα και τη λοίμωξη που προκαλεί στον πνεύμονα – Η ανάρτηση Μόσιαλου

Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή “Όμικρον” του κορονοϊού, γνωστοποιεί ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στα social media, αναφερόμενος και στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ για το πώς η “Όμικρον” μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο.

“Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η ‘Όμικρον’ πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή ‘Δέλτα’ που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η Όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές”, τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η “Όμικρον” στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. “Αυτό, εάν ισχύει θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου”, σημειώνει.

Ο Ηλίας Μόσιαλος υπογραμμίζει ότι χρειάζεται εγρήγορση ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα, γιατί, όπως εξηγεί, με την ‘Όμικρον” θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι απ’ ότι με την “Δέλτα” “και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της όμικρον τόσο καλύτερο για όλους μας”.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για την “Όμικρον”

Αναλυτικά, ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε τα εξής:

“Χρειάζεται εγρήγορση, γιατί με την παραλλαγή Όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι απ’ ό,τι με τη Δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Γι’ αυτό, όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της, τόσο καλύτερο για όλους μας. Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος

Τα νεότερα δεδομένα για την παραλλαγή όμικρον
Γνωρίζουμε πλέον ότι η όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλεί. Αλλά είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα. Το σημαντικό όμως είναι αν προκαλεί περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις.
Για να το γνωρίζουμε αυτό χρειάζεται να συγκρίνουμε την επίπτωση της όμικρον σε ανεμβολιαστους σε σύγκριση με την δέλτα σε ανεμβολίαστους. Και αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα.
Έχουμε όμως νέα εργαστηριακά στοιχεία για την όμικρον. Μια σημερινή ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το πως η όμικρον μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο (https://www.med.hku.hk/…/20211215-omicron-sars-cov-2…). Οι ερευνητές διερεύνησαν πως μολύνει η όμικρον τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό μοντέλο για την καλλιέργεια του ιού, ιστό από ανθρώπινους πνεύμονες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.
Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Αυτό, εάν ισχύει θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου.
Που ελπίζουμε βέβαια να επιβεβαιωθεί και κλινικά και επιδημιολογικά. Σε αυτή τη μελέτη να προσθέσω κάτι που μου είχε προκαλέσει ενδιαφέρον. Αφορά μια δήλωση ήδη από τις 2 Δεκεμβρίου, από το εθνικό εργαστήριο ιολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer του Ισραήλ. Η διευθύντρια του εργαστηρίου, καθηγήτρια Ella Mendelson, είχε αναφέρει πως προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν τον ιό που προέρχεται από τα κλινικά δείγματα, ώστε να αναπαραχθεί σε κυτταροκαλλιέργειες και καθυστερούσαν (https://www.haaretz.com/…/israel-is-working-to…). «Προς το παρόν, ακόμα περιμένουμε…η όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα στις καλλιέργειες, και θυμίζει την βρετανική [άλφα] παραλλαγή, η οποία επίσης πολλαπλασιαζόταν πιο αργα στα κύτταρα.», είχε πει τότε.
Όμως, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Η σοβαρότητα της νόσου σε κάποιον που θα κολλήσει τον ιό, δεν καθορίζεται μόνο από την αναπαραγωγή του ιού αλλά και από την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπου που κόλλησε. Όπως έχουμε δει, στα πολύ σοβαρά περιστατικά, μπορεί να οδηγήσει στη γνωστή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, την καταιγίδα κυτοκινών. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια αλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.
Επομένως, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή όμικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας, δεν έχει εξαλειφθεί.
Και βέβαια, να υπογραμμίσω πως χρειάζεται εγρήγορση ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί με την όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι από δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της όμικρον τόσο καλύτερο για όλους μας”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.