Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα στο πόρισμα-φωτιά της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Στην έκθεση της κ. Παπασπύρου προτείνεται η αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών για υπαλλήλους δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών και αιρετούς του Δήμου Μάνδρας, που θα αναγνωριστούν μετά από διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης.

Σημειώνεται ότι τα κυριότερα σημεία της έκθεσης-φωτιά έφερε στο φως ηRealnews της Κυριακής.

Μεταξύ άλλων η Realnewsαποκάλυψε ποιοι γνωστοί επιχειρηματίες εμπλέκονται σε καταπατήσεις και παράνομες κατασκευές που οδήγησαν στο να «πνιγεί», δύο φορές μέσα σε οκτώ μήνες, ολόκληρη η περιοχή.

Επίσης, ποιες προτάσεις του κλιμακίου ελέγχου μετά τη φονική νεροποντή του Νοεμβρίου έμειναν στα συρτάρια των αρμοδίων, ποιες «μπλόκαρε» η γραφειοκρατία και γιατί καθυστερούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. υ χειμάρρου.

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Επιθεωρήτριας, στο πόρισμα επισημαίνονται τα εξής:α) Οι διαδικασίες υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σύντομες. β) Το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών δεν κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος είτε λόγω περιορισμένων διαθέσιμων στοιχείων ή της μοναδικότητας του φαινομένου της 15η/11/2017.γ) Υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλά δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. δ) Το πλημμυρικό φαινόμενο της 15η/11/2017 δημιούργησε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας Θηβώνε) Διαπιστώθηκε η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή συλλογής αξιόπιστων υδρολογικών δεδομένων και επικαιροποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. στ) Υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων. Στις κυριότερες προτάσεις της έκθεσης για την πρόληψη φαινομένων πλημμύρας περιλαμβάνονται τα εξής: 1) Οριοθέτηση των ρεμάτων της περιοχής για την διαφύλαξη της κοίτης τους και την απρόσκοπτη ροή των υδάτων. 2) Σήμανση της κοίτης ώστε να απαγορευτεί και να ελέγχεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση ή απόθεση προϊόντων εντός αυτής. 3) Μακροχρόνιες εργολαβικές συμβάσεις συντήρησης καθαρισμού ρεμάτων. 4) Έργα ορεινής υδρονομίας. 5) Άμεση αποκατάσταση των ζημιών της ΠΕΟΕΘ 6) Αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής. 7) Κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας. 8) Τοποθέτηση και λειτουργία συστημάτων ειδοποίησης του κοινού. 9) Χρήση Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (Σ.Υ.Α.) για την υποβοήθηση της συμμετοχής πολιτών και πολιτικών στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο διαχείρισης των πλημμυρών. 10) Επικαιροποίηση και εφαρμογή διατάξεων αστυνόμευσης των ρεμάτων. 11) Να δοθεί αρμοδιότητα αστυνόμευσης ρεμάτων και στην Αστυνομία και την Δημοτική Αστυνομία για εντός σχεδίου περιοχές.12) Σύντμηση χρόνου εκδίκασης υποθέσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε κοίτες ρεμάτων. 13) Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών στις διατάξεις του Ν.4495/2017 που βρίσκονται σε παραρεμάτιες περιοχές μη οριοθετημένων ρεμάτων. 14) Επίσπευση απαιτούμενων ενεργειών για τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες. 15) Μελέτη και υλοποίηση του τμήματος του έργου εντός της επέκτασης του σχεδίου πόλεως Μάνδρας του 2003 και του έργου εισόδου στον αγωγό της οδού Κοροπούλη. 16) Σύνταξη οριστικής μελέτης διευθέτησης και του υπολοίπου τμήματος του χειμάρρου Σούρες. 17) Μελέτη και υλοποίηση του έργου βελτίωσης Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας Θηβών με διευθέτηση του παρακείμενου χειμάρρου. Για το θέμα μίλησε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8.

“Από τις έρευνες που κάναμε είναι πιο πλούσια η έκθεση σε ευρήματα. Έχουν βρεθεί αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτικού αλλά και δημοσίου τομέα, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κύτη των ρεμάτων. Το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου – πλημμύρας που υπήρχε δεν κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος γιατί είχαν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία και επίσης το φαινόμενο που συνέβη στις 15 Νοεμβρίου του 2017 και αυτά τα φαινόμενα που συμβαίνουν από εδώ και στο εξής δεν τα είχαν υπολογίσει” είπε μεταξύ άλλων η κ. Παπασπύρου.

“Δεν κατάλαβαν οι υπάλληλοι το επείγον αυτής της διαδικασίας, που πρέπει να τελειώσει πάρα πολύ γρήγορα, ίσως γιατί δεν περίμεναν αυτά τα φαινόμενα. Ενώ υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία εμπλεκομένων υπηρεσιών δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος. Για αυτόν το λόγο αναζητούνται πλέον πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους και δημόσιους και δημοτικών υπηρεσιών και σε αιρετούς. Θα διενεργηθούν προκαταρκτικές διοικητικές εξετάσεις, εμείς αυτή την πρόταση κάνουμε και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει”, σημείωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και πρόσθεσε:

“Το πόρισμα αποστέλλεται στον Εισαγγελέα και πια έχουν ονοματεπώνυμα… Μετά τη δική μας παρέμβαση δόθηκε και το έγγραφο που έπρεπε να είχαμε από το δασαρχείο. Μετά τις 15 Νοεμβρίου όλα αυτά, μόλις βγήκε η εντολή ελέγχου. Τότε έγιναν όλα γρήγορα, το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας έφυγε και είναι και άλλα τα οποία δεν έχουν φύγει. Μετά την οριστική έκθεση θα ληφθούν άμεσα μέτρα”.

“Εμείς έχουμε προτάσεις στην έκθεση μας που πρέπει να γίνουν άμεσα. Τότε ήταν μία έκθεση ενδιάμεση, τώρα που έπρεπε να γίνουν ορισμένα πράγματα, θα δούμε τι έχει και τι δεν έχει γίνει από αυτά. Τώρα λέμε συγκεκριμένες προτάσεις και πολεοδομικές αλλά και νομοθετικές που πρέπει να γίνουν” ανέφερε μεταξύ άλλων η κ.Παπασπύρου.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.