Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Αλλαγή ώρας: Ξημερώματα Κυριακής γυρνάμε τους δείκτες – Γιατί γίνεται η αλλαγή

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η αλλαγή της ώρας από τη χειμερινή στη θερινή, θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 26 Μαρτίου, όταν και οι δείχτες του ρολογιού, θα κάνουν μεταφορά μια ώρα μπροστά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση με τίτλο «Λήξη χειμερινής ώρας».

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Φως στο Τούνελ: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 50χρονης ψυχολόγου – Η έκκληση της αδελφής της

Η μητέρα της Αγγελικής Κυβεριώτη ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά, όπως και οι δύο αδελφές της. Η Αγγελική έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό με την μητέρα της και η απουσία της την έχει κλονίσει.

«Δε ξέρουμε τι μπορεί να συνέβη. Είμαστε σε μία ανησυχία διαρκώς με τη σκέψη της», λέει η αδελφή της, Γεωργία στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ».

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, που η εκπομπή έδειξε την αφίσα της εξαφάνισης της ψυχολόγου, έφτασε μία πληροφορία από πρώην συναδέλφό της σε κέντρο απεξάρτησης που ήταν εθελόντρια. «Ήταν γλυκιά και ήρεμη, αλλά όταν η δομή έκανε προσλήψεις και δεν προσέλαβε την ίδια, ένιωσε αδικημένη», ανέφερε η συνάδελφός της.

Η αγνοούμενη είχε περάσει ακόμα μία δύσκολη περίοδο στο παρελθόν. Ο επί χρόνια σύντροφός της έφυγε ξαφνικά από τη ζωή κι αυτό την είχε επηρεάσει.

«Πρώτα θέλω να είναι καλά. Με την πρώτη ευκαιρία να επικοινωνήσει. Την περιμένουμε να έρθει, να την δούμε. Οποιοσδήποτε έχει δει ή έχει ακούσει κάτι, να ενημερώσει γιατί ανησυχούμε», λέει συγκινημένη η αδελφή της.

Νέα Σμύρνη: Η οικογενειακή τραγωδία της 14χρονης που την εξέδιδαν

Μια τραγική οικογενειακή ιστορία κρύβεται πίσω από την 14χρονη στη Νέα Σμύρνη, την οποία βίαζαν και εξέδιδαν οι μαστροποί που προφυλακίστηκαν.

Η ζωή έχει φερθεί σκληρά στη 14χρονη, αλλά και στα άλλα τρία αδέλφια της. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, από τότε που ήταν σε μικρή ηλικία ο πατέρας της τσακώνονταν συνεχώς με τη μητέρας της. Μάλιστα, είχε φτάσει σε σημείο να απειλήσει και τη ζωή της, με αποτέλεσμα η μητέρα να φύγει από το σπίτι και να πάει να μείνει σε συγγενικό της πρόσωπο.

Τα παιδιά αρχικά έμειναν με τον πατέρα, γιατί αυτός ήταν ο μοναδικός που εργαζόταν. Έπειτα, όμως, από καταγγελίες της μητέρας για ενδοοικογενειακή βία, όλα τους κατέληξαν σε ιδρύματα. Η 14χρονη μαζί με τη μια αδελφή της βρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη και τα αλλά δυο αδέλφια της εσώκλειστα σε ίδρυμα στην Αγία Παρασκευή. Και τα δυο κορίτσια έφευγαν και γυρνούσαν όποτε ήθελαν στο ίδρυμα.

Σύμφωνα με τη μητέρα, όλες αυτές οι εξαφανίσεις του παιδιού σχετίζονται με το κύκλωμα μαστροπείας. Η μητέρα του κοριτσιού δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του μέχρι στιγμής, γιατί κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν οι αρχές, προκειμένου να μην επηρεαστεί το παιδί.

Πυροβολισμοί στο Λαγονήσι: Στο νοσοκομείο ένας 16χρονος

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένας 16χρονος από την περιοχή του Λαγονησίου με τραύμα από πυροβόλο όπλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Παρασκευής και συγκεκριμένα στην οδό Κολοκοτρώνη στο Λαγονήσι, ενώ δύο ανήλικοι περπατούσαν στο δρόμο, ένα όχημα σταμάτησε δίπλα τους.

Ο οδηγός κατέβηκε από το όχημα και τα παιδιά άρχισαν να τρέχουν, ενώ τότε ο άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντάς τον έναν στο πόδι και στη συνέχεια έγινε «καπνός».

Ο ανήλικος, ο οποίος φέρει διαμπερές τραύμα, διακομίστηκε στο Ασκληπιείο Βούλας, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι αρχές διερευνούν έρευνα για το περιστατικό.

Σέρρες: Σύγκρουση τριών οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεσολακκιάς-Αμφίπολης – Πέντε τραυματίες

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο με σύγκρουση τριών οχημάτων, που έγινε στην επαρχιακή οδό Μεσολακκιάς-Αμφίπολης, στις Σέρρες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οδηγός ΙΧ επιχείρησε προσπέραση, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με αυτοκίνητο που ήταν στο αντίθετο ρεύμα και στη συνέχεια με προπορευόμενο βαν.

Πέντε άτομα και από τα τρία οχήματα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σερρών. Η κατάσταση της υγείας τους δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Σερρών.

«Πόλεμος» για τις παραλίες: H απάντηση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών στους δημάρχους

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών για τις παραλίες και συγκεκριμένα για τις μετρήσεις της ποιότητας των ακτών κολύμβησης.

Με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών για ποιότητα ζωής (ΠΑΚΟΕ), απαντάει στο ψήφισμα της  ΚΕΔΕ σχετικά με τη δράση και τις πρακτικές του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΚΟΕ σημειώνει ότι λειτουργεί με γνώμονα τον καταστατικό σκοπό του και την ενημέρωση των πολιτών, χωρίς να παραβιάζει καμία νομοθεσία. Στις καταγγελίες της ΚΕΔΕ ότι διενεργεί ελέγχους κατά παραγγελία, το ΠΑΚΟΕ απαντά ότι κάνει μετρήσεις έπειτα από καταγγελίες πολιτών και όχι κατά παραγγελία. Συνεργάζεται με δημόσιους και δημοτικούς φορείς και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Κ.Ε.Δ.Ε.

Στις κατηγορίες ότι προβαίνει  σε δειγματοληψίες μετά από βροχοπτώσεις αναφέρει ότι οι εντερόκοκκοι δεν εμφανίζονται στα νερά λόγω της βροχόπτωσης, αλλά λόγω της μόλυνσης.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε είναι ανοιχτό σε κάθε έλεγχο της Πολιτείας και ταυτόχρονα θα είναι παρόν στους ελέγχους όλων των Δ.Ε.Υ.Α της χώρας, δηλαδή, των δημοτικών επιχειρήσεων που είναι οι εισπρακτικοί φορείς διανομής του νερού.

Μάλιστα, ζητά η πολιτεία να νομοθετήσει μία Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή για να ελέγχει τους Δήμους που καταπατούν κατ’ εξακολούθηση τη νομοθεσία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΚΕΔΕ εξέδωσε το από 23.03.2023 δελτίο Tύπου, με τίτλο : «Ψήφισμα – καταγγελία της ΚΕΔΕ για τη δράση και τις πρακτικές του ΠΑΚΟΕ», το οποίο παραθέτουμε παρακάτω για την ενημέρωσή σας. Επ΄ αυτού σημειώνουμε τα εξής:

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. αποτελεί αστικό μη κερδοσκοπικό επιστημονικό οργανισμό που λειτουργεί 44 χρόνια, από το 1979. Διαθέτει δικά του εργαστήρια, πιστοποιημένα με πιστοποιητικό EUROCERT (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2015, για την διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων ύδατος, αέρα, εδάφους, τροφίμων και μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ραδιενέργειας. Οι παραπάνω πληροφορίες διατίθενται και στην ιστοσελίδα μας www.pakoe.gr.

Σε αυτά τα 44 χρόνια λειτουργίας του, δεν υπηρετεί καμία σκοπιμότητα παρά μόνο στρατεύεται στη μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός το οποίο έχει αποδείξει διαχρονικά και γι’ αυτό επιβιώνει με όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. 

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε από συστάσεώς του λειτουργεί στο πλαίσιο του άρθρου 24 του Συντάγματος, που ορίζει μεταξύ άλλων: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός….».

Συνεπώς υποχρέωση και δικαίωμα δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, το φύτεμα δέντρων, η μείωση στην κατανάλωση του πόσιμου νερού ή τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι και η ενεργή συμμετοχή με ανάδειξη προβλημάτων που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις των αρμοδίων κρατικών φορέων ή ακόμα και ιδιωτών, που έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό το ΠΑΚΟΕ, με γνώμονα τον καταστατικό σκοπό του και την ενημέρωση των πολιτών, παρακολουθεί όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές για τις πράξεις ή παραλήψεις, που εναντιώνονται στις αρχές του Συντάγματος, χωρίς να παραβιάζει καμία νομοθεσία.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε συνεπώς έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει εργαστηριακές μετρήσεις και να προβαίνει σε δημόσιες ανακοινώσεις τηρώντας στο ακέραιο όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε διενεργεί ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες 76/160/ΕΟΚ και 2006/7/ΕΚ και την ΚΥΑ 86700/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356/Β/26-2-2009). Η επεξεργασία των δειγμάτων νερού πραγματοποιείται σύμφωνα με την πρότυπη μέθοδο δοκιμής ISO 16266:2009 και για κάθε δείγμα οι αξιολογήσεις γίνονται με τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 622, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 7899-2 και ΕΛΟΤ EN ISO 9308-1.  Γι’ αυτό και διαχρονικά η εγκυρότητα των μετρήσεών του δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε ερευνά τις πηγές ρύπανσης των υδάτινων πόρων, όχι μόνο των θαλάσσιων νερών. Οι εντερόκοκκοι δεν εμφανίζονται στα νερά λόγω της βροχόπτωσης, αλλά λόγω της μόλυνσης. Μαζί με τα κολοβακτηρίδια  αποτελούν το κυρίαρχα παθογόνα αίτια των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος όπως αναφέρεται στην έκδοση «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και την Εμπειρική Θεραπεία των Λοιμώξεων» της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων  για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς νόσους, ειδικά στα παιδιά. Συνεπώς η εμφάνισή εντερόκοκκων στα νερά είναι λόγος συναγερμού για τις αρχές.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε κάνει μετρήσεις έπειτα από καταγγελίες πολιτών και όχι κατά παραγγελία. Συνεργάζεται με δημόσιους και δημοτικούς φορείς και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Κ.Ε.Δ.Ε. Θυμίζουμε ενδεικτικά τις ημερίδες του 2009 και του 2010 για την ανεπάρκεια του νερού που συνδιοργάνωσαν το ΠΑ.Κ.Ο.Ε, η Κ.Ε.Δ.Ε και η τότε Νομαρχία Αθηνών με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Αθηνών – Πειραιά και την Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας.

Η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά ο μοναδικός φορέας που αποφασίζει για τη λήψη μέτρων, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε συμφωνεί απολύτως με την Κ.Ε.Δ.Ε ότι για τα θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, την ποιότητα και την καταλληλόλητα των υδάτων αποτελεί απαράβατη υποχρέωση της Πολιτείας η ενημέρωση της κοινής γνώμης και ο έλεγχος των φορέων. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε είναι ανοιχτό σε κάθε έλεγχο της Πολιτείας και ταυτόχρονα θα είναι παρόν στους ελέγχους όλων των Δ.Ε.Υ.Α της χώρας, δηλαδή, των δημοτικών επιχειρήσεων που είναι οι εισπρακτικοί φορείς διανομής του νερού.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μόλις την περασμένη Δευτέρα 20 Μαρτίου κατήγγειλε σε ομιλία του στη Βουλή ότι οι Δήμοι παρανομούν συστηματικά. Μεταφέρουμε τα λόγια του Υπουργού από το Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος (ΔΕΥΑ). Μόλις το 38% αναρτά τα στοιχεία που οφείλει και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν».

Πράγματι η Πολιτεία να νομοθετήσει, όπως ζητά η Κ.Ε.Δ.Ε στο ψήφισμά της 23ης Μαρτίου και η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. Η πολιτεία να νομοθετήσει μία Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή για να ελέγχει τους Δήμους που καταπατούν κατ’ εξακολούθηση τη νομοθεσία.

To ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΚΕΔΕ είχε εκδώσει ψήφισμα μέσα από το οποίο κατηγορούσε το ΠΑΚΟΕ για τις πρακτικές που ακολουθεί σχετικά με τις μετρήσεις στην ποιότητα των των υδάτων στις παραλίες κολύμβησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, δηλώσεων Δημάρχων και σχετικών δημοσιευμάτων, σχετικά με τις ανυπόστατες καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ για δήθεν επικίνδυνες για κολύμβηση παραλίες στη χώρα ενέκρινε την έκδοση ψηφίσματος ως κάτωθι:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ, ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΥΠΗΡΕΤΕΙ, καθόσον το ΠΑΚΟΕ χωρίς ουσιαστική διαπίστευση και πιστοποίηση από τα αρμόδια σύμφωνα με τη νομοθεσία όργανα και χωρίς την εγκεκριμένη και έγκυρη μεθοδολογία:

➢ προβαίνει σε δημόσιες ανακοινώσεις περί επικίνδυνων υδάτων δημιουργώντας δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη χωρίς να έχει ούτε αρμοδιότητα, ούτε εγκυρότητα,

➢ προβαίνει σε δειγματοληψίες μετά από βροχοπτώσεις κατά παράβαση της πάγιας πρακτικής και μεθοδολογίας,

➢ ενεργεί «ελέγχους» κατά παραγγελία διαφόρων φυσικών προσώπων ή ομάδων,

➢ ζητά συνεργασίες με οικονομικά ανταλλάγματα από ΟΤΑ και εφόσον δεν τις επιτυγχάνει ξεκινά «δειγματοληψίες» και «ελέγχους» με πάντα αρνητικά αποτελέσματα,

➢ εκδίδει αντιφατικές μετρήσεις στις ίδιες περιοχές. Ο μόνος αρμόδιος να ελέγξει την ποιότητα των υδάτων είναι η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα εντεταλμένα από αυτήν πιστοποιημένα όργανα, αλλά και άλλοι κρατικοί πιστοποιημένοι φορείς μεγάλου επιστημονικού κύρους.

Η πλήρης διαλεύκανση των συνθηκών λειτουργίας τέτοιων ελλιπώς πιστοποιημένων φορέων που καταπιάνονται με θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, και εν προκειμένω στην ποιότητα και καταλληλότητα των πόσιμων υδάτων, αλλά και των θαλάσσιων υδάτων των παραλιών των Δήμων μας, αποτελεί απαράβατη υποχρέωση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας ώστε και η κοινή γνώμη να ενημερωθεί για το τι πραγματικά έχει συμβεί, ποια είναι η κείμενη νομοθεσία, ποιες είναι οι εκ του νόμου προϋποθέσεις δειγματοληψίας ύδατος, ποιοι είναι οι αρμόδιοι εκ του νόμου φορείς που πραγματοποιούν τις δειγματοληψίες, και να εξαλειφθούν οι σκιές που αποτελούν στίγμα για την υγεία και καθημερινή ζωή όχι μόνο των δημοτών μας, αλλά και των επισκεπτών των ακτών μας.

Ζητά την ανάληψη περαιτέρω νομοθετικών πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση που θα θωρακίζουν θεσμικά την Ελληνική Πολιτεία και τους κατοίκους αυτής της χώρας προκειμένου να τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία σχετικά με το ποιος έχει εν τέλει την αποκλειστική αρμοδιότητα της παρακολούθησης ποιότητας των υδάτων και να επιβάλλονται οι απαραίτητες κυρώσεις σε μη πιστοποιημένους ή ελλιπώς πιστοποιημένους φορείς.

Τι λέει ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 κάνει λόγο για “ύποπτες και μη εξακριβωμένες μετρήσεις από την πλευρά του ΠΑΚΟΕ”. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι “έχει στα χέρια του πρόταση από το ΠΑΚΟΕ για περιβαλλοντική μελέτη στην περιοχή της Βούλας, λίγα χρόνια πριν, με οικονομικό αντάλλαγμα”. Ο κ. Κωνσταντέλλος ζητάει από το κράτος “να υπάρξει ξεκάθαρη διαδικασία που θα ορίζει ποιος κάνει τον έλεγχο αυτόν, με ποια μεθοδολογία και πώς δημοσιοποιούνται τα ευρήματα”.

Ακούστε παρακάτω το ηχητικό απόσπασμα:

Χαλκιδική: Στην φυλακή ο «Ξανθός Μάγος» για τον βιασμό της ανήλικης βαφτισιμιάς του

Τον δρόμο για την φυλακή πήρε 78χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση την 16χρονη βαφτισιμιά του στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Πρόκειται για έναν πασίγνωστο ταχυδακτυλουργό που μεσουρανούσε τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90.

Ο «Ξανθός Μάγος» για δεκαετίες διασκέδαζε μικρούς και μεγάλους με τα μαγικά και τα τρικ του. Γέμιζε πλατείες και θέατρα, ακόμη και καζίνο στο Λας Βέγκας, στο Ατλάντικ Σίτι και την Ιαπωνία. Ειδικά τα παιδιά τον λάτρευαν, έστω και αν τα δυνατά του νούμερα προκαλούσαν μέχρι και λιποθυμίες από τον φόβο.

Όμως ο θρυλικός «Ξανθός Μάγος» θάμπωσε την φήμη του στο άκουσμα ότι συνελήφθη κατ’ επανάληψη βιασμούς σε βάρος της 16χρονης βαφτισιμιάς του.

Το κορίτσι προχώρησε σε καταγγελίας εις βάρος του στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. Υποστήριξε ότι όλα γίνονταν κατά διαστήματα από το καλοκαίρι του 2020 έως το καλοκαίρι του 2021 στο κτήμα του κατηγορούμενου στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Όπως κατέθεσε τον επισκεπτόταν τακτικά και πολύ συχνά στον χώρο βρίσκονταν μόνοι τους. Τον κατηγορεί πως για να μην αντιδράει της έδινε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Μετά την καταγγελία, ο 78χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά τα λεγόμενά του δεν έπεισαν του δικαστικούς λειτουργούς που διέταξαν την προφυλάκισή του.

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν πάντως κάθε πτυχή της υπόθεσης για να δουν εάν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα θύματά του, κάτι που οδηγήσει στην δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Συνελήφθη 39χρονος φυγόποινος στην Νέα Φιλαδέλφεια – Είχε καταδικαστεί για απάτες ύψους 120.000 ευρώ

Συνελήφθη σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια, 39χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση από κοινού.

Ειδικότερα, ο 39χρονος ενοικίαζε χωματουργικά οχήματα και φορτηγά ως ιδιοκτήτης εταιρείας χωματουργικών εργασιών, προκειμένου να πραγματοποιεί εργασίες. Στη συνέχεια, μαζί με ένα συνεργό του, διέθεταν προς πώληση τα οχήματα, αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές για να τους εξαπατήσουν.

Καλόπιστοι αγοραστές τους παρέδιδαν χρηματικά ποσά για οχήματα, αλλά δεν τα παραλάμβαναν ποτέ. Το συνολικό όφελος που αποκόμισε ο 39χρονος από την παράνομη δραστηριότητά του, ανέρχεται τουλάχιστον σε 120.000 ευρώ.

Τον 39χρονο συνέλαβαν κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών και μετά από αναζητήσεις, αστυνομικοί του τμήματος Αναζητήσεων της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Νέα Σμύρνη: ΒΙΝΤΕΟ με την διάσωση εγκλωβισμένων από την φωτιά στο εστιατόριο Cavaliere

H Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με πλάνα από τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό ατόμων από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έπειτα από τη φωτιά στο εστιατόριο Cavaliere στην Νέα Σμύρνη.

Πρόκειται για βίντεο που κατέγραψε φορητή κάμερα που φέρει στον εξοπλισμό του ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα. Ένας άνδρας διακομίστηκε με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο.

Δείτε το συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ

«Κόλαση του Δάντη» στην Νέα Σμύρνη: ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από την φωτιά στο εστιατόριο Cavaliere

Βίντεο ντοκουμέντο από την φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το εστιατόριο Cavaliere στην καρδιά της Νέας Σμύρνης ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Όπως φαίνεται  οι φλόγες έχουν τυλίξει κάθε γωνιά του ιταλικού εστιατορίου και ξεφεύγουν προς την πολυκατοικία που βρίσκεται από πάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, όταν ξέσπασε η φωτιά, το εστιατόριο ήταν κλειστό και μέσα βρισκόταν ένας εργαζόμενος, ο οποίος καθάριζε. Όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς, κάποιοι του την “έπεσαν” και έφυγε γιατί φοβήθηκε. Όταν απομακρύνθηκε, είδε οι άγνωστοι να πετούν μια φωτοβολίδα στο εσωτερικό.

Θεωρείται ότι οι δράστες είχαν ρίξει και κάποια εύφλεκτη ουσία, καθώς μόνο η φωτοβολίδα δεν δικαιολογεί τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Το εστιατόριο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ζημίες προκλήθηκαν στην πρόσοψη της πολυκατοικίας καθώς και στα διαμερίσματα. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

 

Μάρα Δαρμουσλή στο enikos.gr: «Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής του συζύγου μου»

Συνιδιοκτήτης του εστιατορίου είναι ο σύζυγος της Μάρας Δαρμουσλή, ο σεφ Βασίλης Τσατσάκης. Η ηθοποιός και πρώην μοντέλο μίλησε στο enikos.gr εξηγώντας πως είναι σε σοκ καθώς μέσα σε μία στιγμή χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής του συζύγου της.

Η ίδια θέλησε πρώτα απ’ όλα να τονίσει πως «σημασία έχουν οι άνθρωποι» και αυτό που την ανησύχησε περισσότερο την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε είναι εάν υπάρχουν τραυματίες.

«Ο σύζυγός μου είχε γυρίσει στις 3 το πρωί» εξήγησε η Μάρα Δαρμουσλή ενώ το εστιατόριο τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν δύο ώρες αργότερα. «Ξύπνησα νωρίς το πρωί γιατί έχω μωρό και είδα άπειρες κλήσεις στο κινητό μου» είπε για να διαπιστώσει στη συνέχεια τι είχε συμβεί.

Την ώρα της επίθεσης μέσα στο εστιατόριο ήταν ένας εργαζόμενος, ο οποίος καθάριζε. Εκείνος ήταν που κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι είδε αγνώστους να πετούν μια φωτοβολίδα στο εσωτερικό.

Αμαλιάδα: «Δέκα πόντους παραπάνω το παιδί μπορεί να είχε χαθεί» – Εκτός κινδύνου η 10χρονη

Διέφυγε τον κίνδυνο η 10χρονη που δέχθηκε κατά λάθος πυροβολισμό από τον 14χρονο αδερφό της στην Αμαλιάδα.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, ilialive.gr, ο 14χρονος πήρε την καραμπίνα του παππού του και «για παιχνίδι» πυροβόλησε προς το μέρος της αδελφής του.

Άμεσα το 10χρονο κοριστάκι διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, κι έπειτα μστο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης δήλωσε στην  ΕΡΤ ότι η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το μικρό κορίτσι πήγε καλά και οι βλάβες στα κατάγματα του μηριαίου οστού αποκαταστάθηκαν. Έτσι δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας Παίδων του Ρίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Τώρα πια, οι γιατροί θα δουν την πορεία του παιδιού, από την ώρα που θα νιώσει καλύτερα και προσπαθήσει να το περπατήσει.

Στο πλευρό του μικρού κοριτσιού στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκεται η μητέρα της.

Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κρατείται για την ώρα ο παππούς των παιδιών όπως και ο 14χρονος αδερφός του κοριτσιού που εξετάζονται για το περιστατικό.

Σημειώνεται ότι έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Δέκα πόντους παραπάνω το παιδί μπορεί να είχε χαθεί»

«Εάν σκεφτείς ότι 10 πόντους παραπάνω το παιδί μπορεί να είχε χαθεί…η γιαγιά δεν ήταν στο σπίτι, δεν γνωρίζω πως ενημερώθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο θείος των παιδιών στο Mega.

Όπως αναφέρει ο ίδιος η καραμπίνα ήταν μέσα στο σπίτι, ωστόσο σε κρυμμένο σημείο. «Το παιδί δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τους γονείς των παιδιών ζουν στο επάνω σπίτι από τους παππούδες, και μάλιστα τη στιγμή του ατυχήματος η μητέρα ήταν στο σπίτι.

«Την ώρα εκείνη η γιαγιά και ο παππούς δεν ήταν εδώ» αποκάλυψε. «Το μόνο καλό είναι ότι δεν το χάσαμε το παιδί», κατέληξε ο θείος των παιδιών.

Στο Mega μίλησε και η γιαγιά των παιδιών, η οποία βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

«Σήμερα δεν είχαν σχολείο, είχαν γιορτή αλλά δεν ήθελαν να πάνε και ήρθαν κάτω 07.30 η ώρα. ”Γιαγιά θα πας κάτω για ψώνια, να έρθω και εγώ” μου είπαν, και είπα ”όχι δεν παίρνω κανέναν”», αναφέρει η ίδια.

H γιαγιά των παιδιών τονίζει πως το σπίτι το πρωί ήταν κλειδωμένο καθώς τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της έλειπαν. Θεωρεί πολύ πιθανό ο ανήλικος εγγονός τους, να είχε πάρει το όπλο που ήταν κρυμμένο κάτω από στρώμα από χθες και να το είχε κρύψει εκτός σπιτιού, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

«Και έβλεπα τον γαμπρό μου να χτυπιέται, ‘τι έγινε’ λέω ‘Χρήστο’. Έρχεται ο Παναγιώτης με αίμα στο μπλουζάκι του, ‘τι έκανες;’ του λέω».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ