Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Χαλκίδα: Άγρια καταδίωξη στο κέντρο της πόλης – Αυτοπυροβολήθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου

Άγρια καταδίωξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 8 Μαρτίου στο κέντρο της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας eviathema.gr, λίγο μετά τις 02:20 τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια περιπολίας, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν να κινείται ύποπτα ένα όχημα.

Ο οδηγός μόλις αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς, ανέπτυξε γρήγορα ταχύτητα, όταν επί της οδού Παπαστρατή, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το όχημα. Ο οδηγός στην προσπάθεια του να διαφύγει αυτοπυροβολήθηκε με πιστόλι στο αριστερό πόδι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Άμεσα συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου, για παραβίαση ΚΟΚ και οπλοκατοχή. Οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου και νοσηλεύεται φρουρούμενος ενώ κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς το ΙΧ επιβατικό όχημα και το όπλο.

Δείτε αποκλειστικό βίντεο του eviathema.gr από το κατασχεμένο όχημα:

Ιωάννινα: Άφησε τον σκύλο του να πεθάνει αλυσοδεμένος – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Tραγικό περιστατικό συνέβη σε χωριό των Ιωαννίνων, καθώς κάτοικος της περιοχής κακοποιούσε τον σκύλο του και στο τέλος τον άφησε να πεθάνει τραυματισμένος και αλυσοδεμένος.

Χθες το μεσημέρι, κλιμάκιο του Δήμου Ιωαννιτών, με τη συνδρομή αστυνομικών του τμήματος Άμεσης Δράσης, πραγματοποίησε έλεγχο σε περιφραγμένο οικόπεδο σε περιοχή των Ιωαννίνων ύστερα από σχετική καταγγελία.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το ζώο ήταν δεμένο σε σταθερό σημείο με αλυσίδα, έφερε τραύμα στην κοιλιακή χώρα και ακολούθως κατέληξε.

Ο ιδιοκτήτης του άτυχου ζώου συνελήφθη και κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Παραγγέλθηκε η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ στον συλληφθέντα επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σωτήρης Τσαφούλιας για τα Τέμπη: Ο κόσμος πιέζεται ακόμα παραπάνω όταν του υποτιμούν τη νοημοσύνη

«Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ανέδειξε τίποτα άλλο από την παθογένεια και την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία 23 χρόνια. Για μένα το έγκλημα αυτό είναι συλλογικής ευθύνης και δεν είναι συλλογικής ευθύνης μόνο της πολιτικής εξουσίας», επισήμανε ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος».

Ο ίδιος πρόσθεσε μεταξύ άλλων ακόμη, σχετικά:

«Είναι για μένα ένα δυστύχημα το οποίο έχει νεκρούς. Το μόνο χειρότερο από αυτό είναι να έχεις νέους νεκρούς. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται πολύ δύσκολα. Οι νέοι άνθρωποι από 15 χρονών, 20 και 25. Πιστεύω ότι πλήρωσαν τις παθογένειες αυτού του κράτους και όλων μας.

Είναι μια στιγμή που για μένα χρειάζεται να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Δηλαδή, όποιος ποτέ χρησιμοποίησε γνωστό για να σβήσει μια κλήση, για να βάλει το παιδί του κάπου καλά στον στρατό, για να πάρει μια θέση, έχει ευθύνη.

(…) Ζούμε σε μια χώρα που δυστυχώς τη λέξη φιλότιμο, ενώ την καμαρώνουμε ότι είμαστε οι μόνοι που την έχουμε, την κρατάμε μόνο στα λεξικά μας, δεν την βάζουμε καθόλου στην πολιτική ζωή. Όρος, πολιτική ευθύνη ή ευθιξία απέχει κατά πολύ.

Αυτό που βλέπω τώρα εγώ είναι -μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση- πόσο γρήγορα μπήκαν στο παιχνίδι “Εσύ φταις, εγώ φταίω”. Περίμενα ότι θα το άφηναν λίγο παραπάνω. Η ταχύτητα που μπήκαν σε αυτή τη στιχομυθία ήταν εντυπωσιακή.

(…) Όλοι μας βλέπουμε την ένταση των ανθρώπων στους δρόμους, στην οδήγηση, στο περπάτημα, στις καθημερινές επαφές.

Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιεσμένος και πιέζεται ακόμα παραπάνω όταν του υποτιμούν τη νοημοσύνη και το τελευταίο διάστημα και σε επίπεδο πληροφορίας και σε επίπεδο πολιτικής. Βλέπουμε αυτό: μια προσπάθεια, λες και μιλάνε σε ανθρώπους που πραγματικά δεν σκέφτονται».

Περισσότερο «κινηματογραφική» αισθητική πλέον, σε αυτό που ονομάζουμε «τηλεοπτική σειρά»

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αλλαγή της συνήθειας του κόσμου ως προς το πώς παρακολουθεί τηλεόραση, προτιμώντας τις πλατφόρμες.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Βλέπετε και στις πλατφόρμες ότι πάνε στις σειρές. Μικρής διάρκειας επεισοδίων από 15′ έως 30′ το επεισόδιο, ενώ αντίθετα τώρα αρχίζουν και βγαίνουν κινηματογραφικές ταινίες που ξεπερνούν τις τρεις με τρεισήμισι ώρες (…).

Το καλό είναι ότι έχει αρχίσει και μπαίνει στην τηλεόραση σε αυτό που ονομάζουμε τηλεοπτική σειρά, περισσότερο κινηματογραφική αισθητική και από πλευράς ερμηνειών και από πλευράς κινηματογράφησης και από πλευράς άλλων».

MeToo – Πιο εύκολο πλέον να πει κάποιος τι του συνέβη, χωρίς να φορτώνεται μια ντροπή που δεν είναι δική του

Σε ό,τι αφορά το metoo και τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στον χώρο του θεάματος, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Έκανε την κάθαρση του. Δεν πιστεύω ότι θα εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Πιστεύω θα μειωθούν πάρα πάρα πολύ. Δηλαδή τώρα οποιοσδήποτε θα σκεφτεί διπλά να κάνει κάτι κακοποιητικό σε έναν συνάνθρωπό του συνάδελφό του. Και αν κάποιος το υποστεί, σαφέστατα είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να βγει και να ανοίξει λίγο το πεδίο του, να πει αυτό που του συνέβη, χωρίς να έχει την ντροπή, χωρίς να φορτώνεται μια ντροπή που δεν είναι δική του.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που κάνουν ένα θύμα να μην μιλάει την ώρα που πρέπει. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι θέλει πολλή δουλειά ακόμα, θέλει σωστό χειρισμό και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή να μην πάει αυτή η προσπάθεια στο άλλο άκρο και εκμηδενιστεί».

Φυλακές Αυλώνα: Συνελήφθησαν δύο άτομα που προσπάθησαν να περάσουν ναρκωτικά και κινητά

Στη σύλληψη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, προχώρησαν οι αρχές το πρωί της Τρίτης στον Αυλώνα, δύο αλλοδαπών, 36 και 45 ετών, για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και εισαγωγή και διάθεσης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κατάστημα κράτησης της Αυλώνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών και κινητών τηλεφώνων στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα, κρυμμένων σε όχημα τροφοδοσίας, προκειμένου να παραληφθούν και να πωληθούν σε κρατουμένους, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών με σκοπό την αποτροπή της εγκληματικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το φορτηγό τροφοδοσίας με επιβαίνοντες τους κατηγορουμένους, προσέγγισε το κατάστημα κράτησης του Αυλώνα. Λίγο πριν εισέλθει σε αυτό, ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς που πραγματοποίησαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, ενδελεχή έρευνα στο εσωτερικό του φορτηγού.

Κατά τον έλεγχο βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη σε κρύπτη ανάμεσα στις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού, αυτοσχέδια συσκευασία περιέχουσα κάνναβη 26,3 γραμμαριών.

Ακολούθησε έρευνα στον αποθηκευτικό χώρο-ψυγείο όπου βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη ανάμεσα σε είδη μαναβικής, σακούλα που περιείχε μεταξύ άλλων ποσότητα κάνναβης 157,1 γραμμ., 3 κινητά τηλέφωνα, κάρτα SIM, 3 φορτιστές κινητών τηλεφώνων και 3 ζευγάρια ενσύρματων ακουστικών.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αδιανόητο: Η ΓΣΕΕ κάλεσε τον… Μανώλη Γλέζο στο συνέδριό της – Η καταγγελία της συζύγου του

Σε μία αδιανόητη αποκάλυψη προχώρησε η σύζυγος του Μανώλη Γλέζου, Γωγώ Αργυρού.

Η κ. Αργυρού έκανε γνωστό το τηλεφώνημα που δέχτηκε από την ΓΣΕΕ, η οποία θέλησε να… καλέσει στο συνέδριο της τον αείμνηστο αγωνιστή της αριστεράς.

Μέσω ανάρτησής της στο Facebook, ανέφερε «χτυπάει το τηλέφωνο κι ακούω μια φωνή να μου λέει “καλημέρα σας. Σας τηλεφωνώ από το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ και θέλω να μιλήσω στον κ. Γλέζο”».

«Τι θα θέλατε»; απάντησε η κ. Αργυρού. «Ο κ. πρόεδρος θέλει να καλέσει τον κ. Μανώλη Γλέζο στο 38ο συνέδριο της ΓΣΕΕ», αποκρίθηκε από το γραφείο του πρόεδρου.

«Μα καλά, απαντώ, δεν ξέρει ο πρόεδρος ότι εδώ και 3 χρόνια ο Γλέζος δεν είναι στην ζωή;»

Ο εκπρόσωπος από το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ, αφού επικράτησε αμηχανία, ζήτησε μία τυπική «συγγνώμη».

Παράλληλα, η κ. Γωγώ Αργυρού σχολιάζει αυτό το πολύ αμήχανο περιστατικό με έναν καυστικό τρόπο, καθώς γράφει ότι «το έκλεισα κατ΄ευθείαν γιατί αν έδινα συνέχεια στο τηλεφώνημα θα βρισκόμουν στη “δυσάρεστη” θέση να της υπενθυμίσω ότι εδώ ο Παναγόπουλος δεν γνωρίζει τα προβλήματα των εργαζομένων θα ξέρει ότι δεν υπάρχει στη ζωή ο Μανώλης»;

Τέμπη: Τραυματίστηκε και πλήρωσε από την τσέπη του τον ειδικό νάρθηκα

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη επιβάτη του Intercity 62, που συγκρούστηκε στα Τέμπη, ότι μετά τον τραυματισμό του αναγκάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του για την αποθεραπεία του.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News, ο Άγγελος Φανουράκης, που επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που έζησε.

«Ήμουν στο βαγόνι νούμερο 2, ήταν το τέταρτο κατά σειρά. Την ώρα της σύγκρουσης ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, είδαμε μια μεγάλη λάμψη από τη φωτιά και μετά ακολούθησε ένα μικρό κενό. Έπειτα, το βαγόνι εκτροχιάστηκε και όλα μαύρισαν. Ήμασταν τρία άτομα μέσα στο βαγόνι αυτό και βρεθήκαμε εκτός από τις θέσεις μας». Όπως είπε, μετά την σύγκρουση, μαζί με την κοπέλα που ήταν στην ίδια θέση, κατάφεραν να βγουν από το βαγόνι και να φτάσουν πίσω. «Βρεθήκαμε στο βαγόνι με τα υπόλοιπα παιδιά, πετάξαμε τις βαλίτσες και μετά κρεμαστήκαμε και πηδήξαμε. Την ώρα που εκτροχιάστηκε το τρένο, χτύπησα κάτω δεξιά τη μέση μου και έχω μερικά κατάγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε, για την αποκατάσταση αυτών των καταγμάτων χρειάζεται να φορά ειδικό νάρθηκα (σ.σ: κηδεμόνας), ο οποίος στηρίζει την μέση του. Αυτό το ορθοπεδικό βοήθημα, υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να το πληρώσει με δικά του χρήματα.

Τέμπη: Θρίλερ για την 23χρονη Εριέττα – Τι έδειξε η ταυτοποίηση δειγμάτων DNA

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι συγγενείς της 23χρονης Εριέττας, η οποία εξακολουθεί να αγνοείται μία εβδομάδα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Η κοπέλα φέρεται να επέβαινε στο μοιραίο τρένο, όμως δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Bάσει της επίσημης ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ., ταυτοποιήθηκαν 56 από τους 57 νεκρούς της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ η αγνοούμενη δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθεί, καθώς δεν προέκυψε αντιστοίχιση του βιολογικού υλικού που ελήφθη από συγγενή της με σχετικό δείγμα.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε επίσημα το απόγευμα της Τετάρτης ότι ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών η εργαστηριακή εξέταση των βιολογικών υλικών καθώς και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, που αφορούσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «συνολικά ταυτοποιήθηκαν 56 νεκροί, οι οποίοι προέκυψαν μέσω της συγκριτικής ανάλυσης 58 βιολογικών υλικών που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή προσωπικά αντικείμενα αυτών, καθώς και 108 δειγμάτων που ελήφθησαν από σορούς ή σωματικά μέλη.

Σημειώνεται ότι, και τα 108 ληφθέντα δείγματα σορών ή σωματικών μελών αντιστοιχούν στους 56 νεκρούς, ενώ μόνο για μία περίπτωση βιολογικού υλικού, που ελήφθη από συγγενή αγνοούμενης, δεν προέκυψε αντιστοίχιση καθώς δεν ανευρέθη σχετικό δείγμα».

Νωρίτερα την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ταυτοποιήθηκε και μία σορός, που ανήκει σε έναν Σύρο μετανάστη, επιβάτη της μοιραίας αμαξοστοιχίας η οποία συγκρούστηκε μετωπικά με το εμπορικό τρένο. Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται γι’ αυτή την περίπτωση πως: «Το τελευταίο μη ταυτοποιημένο δείγμα που υπήρχε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αφορούσε στην περίπτωση αγνοούμενου αλλοδαπού, ο αδελφός του οποίου εντοπίσθηκε μέσω αστυνομικής συνεργασίας στην Ολλανδία. Ακολούθησε σχετικό αίτημα για την αποστολή στη χώρα μας του γενετικού του τύπου, από την επακόλουθη εξέταση του οποίου, κατέστη δυνατή η διακρίβωση της ταυτότητας του προαναφερόμενου αγνοούμενου».

«Βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι»

Σύμφωνα με τα λεγόμενα μίας φίλη της αγνοούμενης Εριέττας, το άτυχο κορίτσι φέρεται να βρισκόταν στο βαγόνι που ήταν το κυλικείο, μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι που εντοπίστηκε νεκρό.

«Ήταν μαζί με άλλο ένα φιλικό ζευγάρι στην ηλικία της. Τα παιδιά δεν επέζησαν. Εξαρχής δεν υπήρχε το όνομά της στη λίστα των νοσοκομείων. Δεν μπορείς να το πιστέψεις ότι χάθηκε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ήταν ένα πολύ καλό κορίτσι με καλλιτεχνικές τάσεις. Ζωγράφιζε κιόλας, ήταν ένα αγγελούδι, ήπιο, γλυκό. Είμαστε πάρα πολύ χάλια» ανέφερε μιλώντας στο STAR.

«Δεν έχουμε κάτι να δώσουμε στους γονείς της φοιτήτριας που αγνοείται – Δεν θα βρεθεί τίποτα»

Για την φοιτήτρια που η σορός της δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη αλλά και για την διαδικασία που έγινε για να εξεταστούν οι σοροί των υπόλοιπων θυμάτων μίλησε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη.

H προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, μετά τις αμφιβολίες που έχουν εκφράσει ορισμένες οικογένειες για το εάν παρέλαβαν στα κλειστά φέρετρα τους δικούς τους ανθρώπους, τόνισε στην ΕΡΤ ότι «το πρωτόκολλο χειρισμού απωλειών μαζικών καταστροφών που είχε αναλάβει αποκλειστικά συγκεκριμένη ομάδα της αστυνομίας, προβλέπει σε όλες τις σορούς να ληφθεί DNA».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να έχει συμβεί στην φοιτήτρια από τη Λάρισα η οποία επέβαινε στο μοιραίο τρένο και δεν έχει εντοπιστεί μετά από τις έρευνες στα συντρίμμια των τρένων η κ. Λεοντάρη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε να έχουμε κάτι να δώσουμε στους συγγενείς αυτούς, αλλά δεν έχει έρθει κάτι από το παιδί αυτό σε μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει εντοπιστεί κάτι».

Εξηγώντας τι μπορεί να έχει συμβεί τόνισε ότι «θα μπορούσε να είχε την ατυχία να βρίσκονταν στο επίμαχο σημείο όπου αναπτύχθηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία των 1.000 – 1.100 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Έτσι, θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί κάτι».

Τέμπη: Ο σταθμάρχης δεν καταλάβαινε το σήμα που του έδινε το σταθμαρχείο του Παλαιοφάρσαλου

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για την τραγωδία στα Τέμπη και το πώς αυτή εκτυλίχτηκε, με βάση τις συνεννοήσεις των σταθμαρχών.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, όταν το Intercity 62 ξεκίνησε από το Παλαιοφάρσαλο, από τη μονή γραμμή καθόδου, ο σταθμάρχης έκανε την αναγγελία της αναχώρησης, δίνοντας σήμα στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Εκεί  βρισκόταν ο 59χρονος κατηγορούμενος σταθμάρχης.  Όπως μεταδίδει το ρεπορτάζ, ο σταθμάρχης φαίνεται να μην καταλάβαινε το σήμα που ελάμβανε.

Τότε, ο έμπειρος σταθμάρχης από το Παλαιοφάρσαλο, επικοινώνησε τηλεφωνικά, λίγα λεπτά πριν από τις 23:00, με συνάδελφό του που ήταν στην απογευματινή βάρδια στη Λάρισα και εκείνος του είπε ότι είχε φύγει από το σταθμαρχείο, παρόλο που η βάρδιά του τελείωνε στις 23:00.

Ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου, ανήσυχος, τον ρώτησε γιατί δεν κάθισε ακόμα λίγο μέχρι να περάσει και αυτό το τρένο.

Το περιβάλλον του σταθμάρχη της προηγούμενης βάρδιας υποστηρίζει ότι εκείνη την ημέρα, εκείνος έκανε συνολικά 35 ελιγμούς στη βάρδια του και πως ο πρώτος ελιγμός του άπειρου συναδέλφου του προκάλεσε τη μοιραία σύγκρουση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  ο σταθμάρχης έφυγε στην ώρα του.

Μεταξουργείο: Δύο συλλήψεις και πέντε προσαγωγές μετά τα επεισόδια έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., όταν η πορεία διαμαρτυρίας για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έφτασε στην πλατεία Καραϊσκάκη, ομάδα ατόμων επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν στην χρήση αναγκαίων μέτρων για να τους απωθήσουν.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν δύο συλλήψεις και πέντε προσαγωγές.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ μετά το τέλος της μεγάλης πορείας για τα Τέμπη – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Eπεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τη μαζική συγκέντρωση και πορεία για την τραγωδία στα Τέμπη. Φωτιά σε κάδους απορριμμάτων έβαλαν άγνωστοι, ενώ μία άλλη ομάδα ατόμων έριξε μπογιές στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το GRtimes, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Τσιμισκή και στην οδό Ι. Δραγούμη κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έριξαν κόκκινες μπογιές στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στη συμβολή των οδών Δραγούμη και Πολυτεχνείου.

Αυτή την ώρα, η ένταση επικεντρώνεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αριστοτέλους, όπου κουκουλοφόροι πετούν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χημικών.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι αποπνικτική.

Θεσσαλονίκη

Τέμπη – Πρόεδρος Μηχανοδηγών ΟΣΕ: Αν λειτουργούσαν όλα κανονικά, τα τρένα δεν θα έφευγαν με κόκκινο

Στα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος Μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου,  ο κ. Γενιδούνιας σχολίασε τα ηχητικά ντοκουμέντα με τις συνομιλίες του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πριν φύγει το InterCity 62 από την περιοχή της Λάρισας, ο συνάδελφός μας πήρε μία εντολή από τον σταθμάρχη να εισέλθει στον σταθμό της Λάρισας με κόκκινη ένδειξη φωτοσήματος» δήλωσε αρχικά.

Και συνέχισε: «Επειδή εκεί είναι χαμηλές οι ταχύτερες, ο συνάδελφος εντόπισε το πρόβλημα στα κλειδιά, που ήταν “κόντρα” όπως ακούγεται και στο ηχητικό, σταμάτησε το τρένο και άρχισε να συνομιλεί με τον σταθμάρχη προκειμένου να του δώσει εντολή να κάνει οπισθοπορεία. Εκείνη τη στιγμή ακούγεται ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας να ρωτάει για ποιον λόγο γίνεται οπισθοπορεία, καθώς αυτό καταγράφεται και η καθυστέρηση πρέπει να δηλωθεί στο κέντρο ελέγχου της Hellenic Train».

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι είτε υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον πίνακα, και δεν έβλεπε τους χειρισμούς που έκανε, είτε δεν λειτουργούσε τίποτα» τόνισε.

«Αν λειτουργούσαν όλα κανονικά, τα τρένα δεν θα έφευγαν με κόκκινα φωτοσήματα»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι το κέντρο τοπικής τηλεδιοίκησης Λάρισας λειτουργούσε κανονικά το μοιραίο βράδυ, ο κ. Γενιδούνιας ανέφερε ότι «εάν λειτουργούσαν όλα κανονικά, τα τρένα δεν θα έφευγαν με κόκκινα φωτοσήματα. Θα έφευγαν με πράσινο ή πράσινο-κίτρινο. Υπάρχουν ειδικές ενδείξεις όταν όλα λειτουργούν κανονικά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εάν υπάρχει πιθανότητα να λειτουργούσαν όλα κανονικά αλλά να μην λειτούργησε σωστά ο σταθμάρχης, ο κ. Γενιδούνιας ανέφερε πως «αυτό μένει να το δούμε από την προανάκριση».

«Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης»

«Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πώς καταγράφονται ορισμένες κινήσεις που κάνει το τρένο. Γι’ αυτό προφανώς και καταγράφεται αυτή η κίνηση (μέσα από την καμπίνα). Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ρωτάει τρεις και τέσσερις φορές ο συνάδελφος για ποιον λόγο γίνεται η οπισθοπορεία και δεν παίρνει απάντηση. Οπότε εκεί ο μηχανοδηγός καταγράφει για να υπάρχει το αποδεικτικό ότι γίνεται αυτή η κίνηση. Δεν είναι συνηθισμένη κίνηση αυτή, γι’ αυτό και εμείς σε συνάντηση που είχαμε σήμερα με την Hellenic Train απαιτήσαμε να έχουμε καταγραφές μέσα στην καμπίνα των μηχανοδηγών, διότι όλες τις συνομιλίες τις καταγράφει μόνο ο ΟΣΕ. Εμείς δεν έχουμε αποδεικτικό υλικό εάν π.χ. ο συνάδελφός μας, ο Κουτσούμπας φεύγοντας από την Λάρισα και περνώντας στην κάθοδο συνομίλησε με τον σταθμάρχη της Λάρισα. Μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε» είπε ο κ. Γενιδούνιας για το βίντεο μέσα από την καμπίνα μηχανοδηγών του τρένου του προαστιακού λίγα λεπτά πριν το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

«Το 2018 μετά το θανατηφόρο δυστύχημα στο Άδενδρο το πλαίσιο αυστηροποιήθηκε»

Ερωτώμενος για τον λόγο που το πόρισμα αναφορικά με το θανατηφόρο δυστύχημα στο Άδενδρο, δεν οδήγησε στην βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, ο κ. Γενιδούνιας απάντησε: «Τότε είχαμε καταγγείλει τις ελλείψεις. Υπάρχει η εντύπωση ότι το πλαίσιο δεν αυστηροποιήθηκε. Εκεί στο Άδενδρο υπήρξε ένα λάθος. Ο μηχανοδηγός δεν έβλεπε τις ενδείξεις των φωτοσημάτων γιατί ήταν κλειστά, όμως υπήρχαν και αντικρουόμενες καταθέσεις για το τι συνέβαινε μέσα στην καμπίνα. Το 2018 το πλαίσιο αυστηροποιήθηκε, όταν με τον Κανονισμό Κίνησης και Κυκλοφορίας έγινε ξεκάθαρο ότι στην καμπίνα θα υπάρχουν μόνο δύο μηχανοδηγοί».

«Τις πολιτικές ευθύνες θα τις κρίνει ο κόσμος. Προσωπικά εγώ λέω ότι ο σιδηρόδρομος είναι μία μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα και έχουν όλοι ευθύνες για το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα συστήματα» κατέληξε ο κ. Γενιδούνιας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ