Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος στον Realfm 97,8 για το νέο βιβλίο του

Για το νέο του βιβλίο «Χωρίς Στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου – Ανατομία ενός ιστορικο- πολιτικού ατυχήματος» μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο καθηγητής, Θανάσης Διαμαντόπουλος.

«Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που η ελληνική Βουλή ουσιαστικά εκβιαζόμενη από στρατοκρατικούς παράγοντες και υπό την πίεση συνθηκών εκτάκτων άλλαξε το πολίτευμα υπό συνθήκες που ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος που τότε είχε εναντιωθεί στην αλλαγή αυτή με τον τρόπο που έγινε, χαρακτήρισε νομοτελειακό να το καταστήσουν εύτρωτο και βραχύβιο. Η περίοδος ’24-‘35 ήταν μια περίοδος γεμάτη εκτροπές, πραξικοπήματα και θεσμικές βαρβαρότητες. Ψηφίστηκαν νόμοι πρωτοφανούς διωγμού ιδεολογικά αντιφρονούντων που δεν έκαναν τίποτα κατά του καθεστώτος, απλά εξέφραζαν τοποθετήσεις υπέρ άλλων μορφών πολιτευμάτων. Το πρώτο Σύνταγμα του 1925 που μετέφερε τις ιδεοληψίες ενός ανθρώπου που είχε ισχυρή διασύνδεση με τον στρατοκρατικό παράγοντα, πέρα από τον διωγμό των βασιλοφρόνων για να μην επιτρέψει την παλινόρθωση της δυναστείας προέβλεπε κατά ανώτατο όριο το ενιαύσιο της πρωθυπουργικής θητείας για να αποτρέψει και επιστροφή του Βενιζέλου στα πολιτικά πράγματα. Όλο αυτό ήταν και ένα θεσμικό- πολιτικό ανουσιούργημα» είπε ο κ. Διαμαντόπουλος και εξήγησε ότι αντιπαραθέτει την περίοδο αυτή με την Δημοκρατία του ’74 τότε που οι πολιτικοί πατέρες σε μεγάλο βαθμό είχαν αφομοιώσει το δίδαγμα της περιόδου ’24-’35.

«Η Δημοκρατία του ’74 είχε μια θεσμική σοφία, είχε περιεκτικούς κανόνες του ευρύτερου φάσματος των πολιτικών δυνάμεων και έτσι στέριωσε» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ