Ο Καιρίδης στον Realfm 97,8: Ο Ερντογάν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ατατούρκ

Στις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Έχει να κάνει κυρίως με τις μεγάλες ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και έναν πολιτικό ανταγωνισμό εκεί» σημείωσε ο κ. Καιρίδης και συνέχισε λέγοντας:

«Ο Ταγίπ Ερντογάν συγκρίνει πια τον εαυτό του ευθέως με τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας. Δεν κάθεται να ασχοληθεί με τους τρέχοντες πολιτικούς του αντιπάλους. Θέλει να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα αλλαγής του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία προς το προεδρικό, με τον ίδιο στην κορυφή. Αισθάνεται εξαιρετικά ενισχυμένος με δημοτικότητα πάνω από 70% μετά το πραξικόπημα και αμφισβητεί τη θεμελιώδη συνθήκη και το μεγάλο επίτευγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, που ήταν η σωτηρία της Τουρκίας από τον εφιάλτη και την καταστροφή της συνθήκης των Σεβρών, όπως αποτυπώθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε και αυτή τη δήλωση, παρόλο που τα τελευταία 14 χρόνια η Τουρκία επί Ερντογάν, δεν υπήρξε περισσότερο –θα έλεγα μάλιστα υπήρξε λιγότερο- επιθετική στο Αιγαίο, σε σχέση με τους προκατόχους κεμαλιστές».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ