Έφερναν κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη – Ο insider και η under cover επιχείρηση

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική. Συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του καρτέλ, ο οποίος είχε έρθει από την Βραζιλία καθώς ήταν η πρώτη προσπάθειά τους να «μπουν» στην Ευρώπη και ήθελε να επιβλέπει από κοντά. Κατασχέθηκαν περισσότερα από 32 κιλά κοκαΐνης. Το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη διακίνηση υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, όταν η Δίωξη Ναρκωτικών έλαβε την πληροφορία για ένα καράβι, όπου υπήρχαν ναρκωτικά, οργανώθηκε ειδική επιχείρηση under cover, στην οποία ένας insider, Έλληνας αστυνομικός, κατάφερε να «τρυπώσει» και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του εν λόγω καρτέλ.

Ο μυστικός αστυνομικός εμφανίστηκε στο καρτέλ ως άνθρωπος με επαφές με συμμορίες, που είχε τη δυνατότητα να τους βοηθήσει στα “δύσκολα σημεία” της επιχείρησής τους. Τους είπε ότι μπορεί να τους βοηθήσει να βγάλουν τα ναρκωτικά από το λιμάνι του Πειραιά -ως γνωστόν οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί – και στη συνέχεια να τα παραδώσει με ασφάλεια στους ανθρώπους της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα 32 κιλά κοκαΐνης είχαν τοποθετηθεί στα τοιχώματα του πλοίου, ενώ οι εργαζόμενοι στο πλοίο δεν είχαν καμία ιδέα σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι μετέφεραν ναρκωτικά.

Τα πακέτα που χρησιμοποιούσε το καρτέλ

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.  – Τα μέλη είχαν συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και μεθοδολογία

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Νότια Αμερική σε χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και την Ελλάδα.

Συνελήφθησαν, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, 4 αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αναπτύχθηκε διυπηρεσιακή συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α.(D.E.A.), το Σ.Δ.Ο.Ε. και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή. Στο πλαίσιο αυτό και μετά τη διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, δημιουργία προφίλ εμπλεκομένων και εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η εμπλοκή των συλληφθέντων στην εγκληματική οργάνωση.

καρτέλ ναρκωτικά κοκαΐνη
Ο τρόπος που είχαν κρύψει τα ναρκωτικά

Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά κοκαΐνης, την οποία απέκρυπταν σε εμπορικά πλοία από τη Νότια Αμερική με προορισμό χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας ως προορισμός ή χώρα διαμετακόμισης, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2022.

Τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση των ποσοτήτων κοκαΐνης στη χώρα μας είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, με συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, το συλληφθέν αρχηγικό μέλος, εκτός από το να διευθύνει και να κατευθύνει τα υπόλοιπα μέλη, αναλάμβανε την ανεύρεση των ποσοτήτων ναρκωτικών, την οργάνωση της αποστολής αυτών από τη Βραζιλία σε χώρες της Ευρώπης και την απόκρυψή τους σε εμπορικά πλοία με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες.

καρτέλ ναρκωτικά κοκαΐνη
Έτσι ήταν συσκευασμένα τα ναρκωτικά

Τα υπόλοιπα μέλη ήταν επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με τη στρατολόγηση συνεργατών για την παραλαβή, μεταφορά και περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών σε χώρες της Ευρώπης, την αποθήκευση και απόκρυψη των ναρκωτικών καθώς και την εξαγωγή τους και μεταφορά τους από τους χώρους αυτούς.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2023 σε περιοχή του Πειραιά, οπότε και κατελήφθη μέλος της οργάνωσης να μεταφέρει με ταξί περισσότερα από 32 κιλά κοκαΐνης.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 32 κιλά και 300 γραμμάρια κοκαΐνης,
  • 940 ευρώ, 1.73 δολάρια Η.Π.Α. και 5.550 REAIS Βραζιλίας,
  • GPS,
  • Δ.Χ.Ε. όχημα (ταξί) και
  • 8 κινητά τηλέφωνα.
καρτέλ ναρκωτικά κοκαΐνη
Όσα κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς

Το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη διακίνηση των ναρκωτικών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ