Νιώθεις μειονεκτικά; 11 τρόποι να το ξεπεράσεις

Νιώθεις μειονεκτικά; 11 τρόποι να το ξεπεράσεις

Εκείνο που χαρακτηρίζει περισσότερο την μειονεκτικότητα είναι η ντροπή. Νιώθετε ντροπή όταν εκτίθενται τα ελαττώματά σας. Κάνετε το παν για να αποφύγετε το συναίσθημα της ντροπής. Μπορεί να φτάσετε ακόμα και στα άκρα προκειμένου να κρύψετε τη μειονεκτικότητά σας.

Από τον συγγραφέα Jeffry E.Yoyng, επιστημονική επιμέλεια, ψυχοθεραπευτής- ψυχολόγος, Γρηγόρης Σίμος.

Ποια είναι οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές που συνδέονται με τη μειονεκτικότητα;

Νιώθετε πώς βαθιά μέσα σας είστε ανεπαρκής. Νιώθετε ανάξιος/ α να αγαπηθείτε. Η παγίδα της μειονεκτικότητας έχει να κάνει περισσότερο με μια προβληματική εσωτερική κατάσταση που δεν είναι πάντα τόσο εμφανής.

Οι ασθενείς μας φαίνονται πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο καθένας αντιδρά στο βασικό συναίσθημα της ντροπής με διαφορετικό τρόπο.

Ορισμένοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση και φαίνονται ανασφαλείς (υποχώρηση).

Ορισμένοι φαίνονται φυσιολογικοί (απόδραση).

Και ορισμένοι φαίνονται να είναι τόσο καλά που κανείς δε θα μπορούσε να πιστέψει ότι υποφέρουν από αυτή την παγίδα (Αντεπίθεση).

Οι περισσότεροι ασθενείς που νιώθουν μειονεκτικοί καλύπτουν ή αποφεύγουν να αναφερθούν στα συναισθήματα που προκαλούν τη μειονεκτικότητα. Τους είναι οδυνηρό να βιώνουν το έντονο μίσος κατά του εαυτού τους και την ντροπή που σχετίζεται με αυτή την παγίδα. Έρχονται για θεραπεία παραπονούμενοι για άλλα προβλήματα στις σχέσεις τους για παράδειγμα ή για κατάθλιψη. Πολλοί νιώθουν μια χρόνια και ασαφή δυστυχία χωρίς όμως να μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η δυστυχία προέρχεται από την αρνητική αντίληψη για τον εαυτό τους. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ