Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Λέσβο – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Λέσβο νωρίς το πρωί του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου. Είχαν προηγηθεί ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ και αρκετοί μετασεισμοί.

Σεισμός στην Λέσβο: Ο Ευθύμης Λέκκας στο enikos.gr – «Παρακολουθούμε το φαινόμενο»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 17,3 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές παρά μόνο κάποιες κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

σεισμός

Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ και οι μετασεισμοί

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ εντοπίζεται 6 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,5 χλμ.

H σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί, ενώ μέχρι και αυτήν την ώρα στην περιοχή σημειώνονται μετασεισμοί. Μάλιστα δύο από αυτούς είχαν μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ (3,6 και 3,3)

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο enikos.gr, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ωστόσο τόνισε ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 15 μετασεισμοί, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ.

«Η συγκεκριμένη περιοχή δίνει σεισμούς και είναι γνωστό το ρήγμα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην Τουρκία». «Παρακολουθούμε το φαινόμενο» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

«Δυνατός σεισμός μεγέθους 4,8 (Παν/μιο Αθηνών) ή 5,0 (EMSC) στο βόρειο τμήμα της Λέσβου στις 3:53 το ξημέρωμα. Ακολούθησαν μερικοί μικρότεροι. Kαι άλλος στις 8.39 μεγέθους 4,7. Η περιοχή έχει κάνει σημαντικούς σεισμούς στο παρελθόν. Όλο το σεισμικό ιστορικό της Λέσβου και της Χίου το συνέλεξα κα το δημοσίευσα το 2015» έγραψε από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Facebook.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ