Νέοι διάλογοι που «καίνε» το κύκλωμα των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης: Τα… τεχνικά προβλήματα και οι πληρωμές με paysafe

Νέους διαλόγους από το κύκλωμα των “πειρατών” που παρείχαν σε πάνω από 12.000 “πελάτες” παράνομα συνδρομητικά φέρνει στο φως της δημοσιότητας των enikos.gr. Είναι χαρακτηριστικό πως τα μέλη του κυκλώματος αντιμετώπιζαν… τεχνικά προβλήματα.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Υπαρχηγός: Καλημέρα.

Πελάτης: Είμαι ο Θ., ο φίλος του Σ. που έχει μαγαζί στον Κορυδαλλό.

Υπαρχηγός: Ναι αγόρι μου, ναι.

Πελάτης: Εχω ένα μηχανηματάκι.

Υπαρχηγός: Ναι.

Πελάτης: Εχω ένα πρόβλημα από το πρωί, δεν μου, δεν μπορεί, δεν συνδέεται. Μου τα έκανε κάποια πρωινά, δηλαδή άνοιγε και έβγαζε ότι είναι χωρίς σήμα. Το έβγαζα από την πρίζα, το ξανάβαζα, συνδεόταν. Σήμερα από το πρωί δεν μου το έχει κάνει. Εχω κάνει δύο φορές επανεκκίνηση στο ρούτερ, του άλλαξα και θύρα, φαίνεται ότι έχει γραμμή, αναβοσβήνει το λαμπάκι από πίσω, αλλά δεν συνδέεται με τίποτα ρε παιδί μου… με τίποτα. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω;

Υπαρχηγός: Τι διαδικασία βλέπεις;

Πελάτης: Ενα…

Υπαρχηγός: Βλέπεις την επανεκκίνηση και μετά σταματάει; Τι κάνει;

Πελάτης: Ναι, ναι…

Υπαρχηγός: Το βλέπεις στην οθόνη;

Πελάτης: Κάνει την επανεκκίνηση, κάνει το φόρτωμα στην αρχή, αλλά μετά δεν με βγάζει στη σελίδα εκεί στο portal, καθόλου να…

Υπαρχηγός: Σταματάει πουθενά;

Πελάτης: Οχι, δεν σταματάει…

Υπαρχηγός: Οχι…

Πελάτης: Κάνει το πρώτο φόρτωμα κάτω…

Υπαρχηγός: Εχεις LG τηλεόραση;

Πελάτης: Μου βγάζει μια πράσινη γραμμή. LG είναι η τηλεόραση, ναι.

Υπαρχηγός: 4Κ. ε;

Πελάτης: Ναι, είναι 4Κ.

Υπαρχηγός: Πρέπει να πας στις ρυθμίσεις της τηλεόρασής σου, από την τηλεόραση είναι τώρα. Δεν είναι από εμάς αυτό. Θα ρυθμίσεις την τηλεόρασή σου.

Παράλληλα, σε ορισμένα από τα τηλεφωνήματά τους τα μέλη της οργάνωσης μιλούσαν και για τις εισπράξεις, με τον υπαρχηγό της οργάνωσης να εμφανίζεται ιδιαίτερα οργισμένος καθώς η εταιρεία Paysafe του ζητούσε να… δικαιολογήσει τα έσοδά του!

Υπαρχηγός: Ελα ρε.

Μέλος: Ελα ρε, περίμενε.

Υπαρχηγός: Εν τω μεταξύ εμένα η Paysafe μού έκλεισε τον λογαριασμό. Μερικώς…

Μέλος: Γιατί;

Υπαρχηγός: Γιατί πρέπει να εμφανίσω λέει πού είναι τα έσοδα και τέτοια και από πού ήρθανε…

Μέλος: Οπως;

Υπαρχηγός: Και τα έχω πάρει στο κρανίο, γιατί… να τους πω ρε βλάκες απ’ την κίνηση φαίνονται ότι είναι από στοιχηματικές. Τα έσοδά μου είναι από κέρδη.

Μέλος: Ναι.

Υπαρχηγός: Και παίζω… αλλά επειδή τα έχω πάρει στο κρανίο, δεν θα το στείλω το έγγραφο, που μου ζητάει… ξέρεις από τραπεζικό λογαριασμό να φανεί ότι έχω κέρδη.

Μέλος: Ναι.

Υπαρχηγός: Θα τον κλείσω τον λογαριασμό, να πάει να γ… Ας το κλείσουνε, στα αρχ… μου.

Μέλος: Δηλαδή δεν φτάνει που έχεις τόση κίνηση…

Υπαρχηγός: Ναι, γι’ αυτό και γω θα τον κλείσω τον λογαριασμό και να πάνε να γ…

Μέλος: Ε τι να κάνεις…

Υπαρχηγός: Και τα πήρα και με τη… (στοιχηματική εταιρεία) γιατί είναι κουφάλες και αυτοί… τους έκανα και αυτούς αυτοαποκλεισμό έναν μήνα.

Μέλος: Ναι.

Υπαρχηγός: Μόνο στη… (στοιχηματική εταιρεία) θα παίζω στοιχηματάκι, ούτε καζίνο ούτε τίποτα. Γιατί είναι κουφάλες.

Όπως τονίζεται στο διαβιβαστικό που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Πάτρας όλα ξεκίνησαν από μία πληροφορία που έφτασε στην υπηρεσία στην οποία γινόταν λόγος για τρία άτομα τα οποία «έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή των Πατρών αλλά και της υπόλοιπης επικράτειας, έχοντας δημιουργήσει πολυπληθές πελατολόγιο και κατέχουν και πωλούν έναντι του χρηματικού αντιτίμου των 20 ευρώ τον μήνα παράνομες συσκευές ή κατάλληλο λογισμικό προκειμένου οι χρήστες να αποκτούν παράνομη πρόσβαση σε προστατευμένη υπηρεσία χωρίς να έχουν την έγκριση του φορέα που δίνει την άδεια παροχής».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα το enikos.gr οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την έρευνα αφού πρώτα ζήτησαν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ξεκίνησε η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων. Βάσει της ανάλυσης που έκαναν για την εγκληματική οργάνωση οι αξιωματικοί της Ασφάλειας οι κατηγορούμενοι είχαν αποκομίσει παράνομο όφελος της τάξεως των 24.898.000 εκατομμυρίων ευρών, ενώ η συνολική ζημία στους τηλεοπτικούς οργανισμούς ανήλθε σε 99.594.000 ευρώ.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ακόμη πως για να προωθήσουν τις παράνομες υπηρεσίες οι πωλητές έφταναν στο σημείο να… διαβεβαιώσουν τους χρήστες ότι δεν θα είχαν κυρώσεις και τους ζητούσαν να… διαφημίσουν τις παροχές τους, σε άτομα δικού τους περιβάλλοντος.

Με αυτόν τον τρόπο οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο δίκτυο με πάνω από 12.000 πελάτες σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται πως ανάμεσα στους 10 συλληφθέντες είναι ο φερόμενος ως αρχηγός της «πυραμίδας», ο υπαρχηγός, ο «γενικός ταμίας» και οι «εισπράκτορες» (που φρόντιζαν για την είσπραξη των «συνδρομών»).

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πάτρας, «για την είσπραξη των κερδών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, συνήθως επέλεγαν τρόπους είσπραξης ανάλογους με αυτούς που χρησιμοποιούν μέλη άλλων εγκληματικών οργανώσεων και συγκεκριμένα: είσπραξη δια χείρας, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT) και τέλος μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους.

Για να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολόγιου τους τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel) το οποίο εγκαθιστούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο. Μέσω του προγράμματος αυτού ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τους πελάτες- χρήστες, δηλαδή από πότε είναι συνδεδεμένος στο σύστημα, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, πότε λήγει με βάση την πληρωμή η περίοδος συνδρομής του, την διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP) στην οποία συνδέεται ο αποκωδικοποιητής, τον εργοστασιακό αριθμό (serial-number ή mag address) του αποκωδικοποιητή κάθε χρήστη, προκειμένου να μην μπορεί να μετακινηθεί ή χρησιμοποιηθεί από έτερο άτομο αλλά και σε ποιο πρόγραμμα αλλά και τα μπουκέτα των καναλιών».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ