Πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση: Η δικογραφία για το κύκλωμα – Ο αρχηγός, το πελατολόγιο και οι απόρρητες παρακολουθήσεις της ΕΛΑΣ

Άγνωστες λεπτομέρειες από την δράση του κυκλώματος που “πωλούσε” σπασμένα συνδρομητικά σε τουλάχιστον 13.000 χρήστες με μικρά χρηματικά ποσά αποκαλύπτει σήμερα το enikos.gr.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Όπως τονίζεται στο διαβιβαστικό που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Πάτρας όλα ξεκίνησαν από μία πληροφορία που έφτασε στην υπηρεσία στην οποία γινόταν λόγος για τρία άτομα τα οποία “έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή των Πατρών αλλά και της υπόλοιπης επικράτειας, έχοντας δημιουργήσει πολυπληθές πελατολόγιο και κατέχουν και πωλούν έναντι του χρηματικού αντιτίμου των 20 ευρώ τον μήνα παράνομες συσκευές ή κατάλληλο λογισμικό προκειμένου οι χρήστες να αποκτούν παράνομη πρόσβαση σε προστατευμένη υπηρεσία χωρίς να έχουν την έγκριση του φορέα που δίνει την άδεια παροχής.”

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα το enikos.gr οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την έρευνα αφού πρώτα ζήτησαν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ξεκίνησε η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων. Βάσει της ανάλυσης που έκαναν για την εγκληματική οργάνωση οι αξιωματικοί της Ασφάλειας οι κατηγορούμενοι είχαν αποκομίσει παράνομο όφελος της τάξεως των 24.898.000 εκατομμυρίων ευρών, ενώ η συνολική ζημία στους τηλεοπτικούς οργανισμούς ανήλθε σε 99.594.000 ευρώ.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ακόμη πως για να προωθήσουν τις παράνομες υπηρεσίες οι πωλητές έφταναν στο σημείο να… διαβεβαιώσουν τους χρήστες ότι δεν θα είχαν κυρώσεις και τους ζητούσαν να… διαφημίσουν τις παροχές τους, σε άτομα δικού τους περιβάλλοντος.

Με αυτόν τον τρόπο οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο δίκτυο με πάνω από 12.000 πελάτες σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται πως ανάμεσα στους 10 συλληφθέντες είναι ο φερόμενος ως αρχηγός της «πυραμίδας», ο υπαρχηγός, ο «γενικός ταμίας» και οι «εισπράκτορες» (που φρόντιζαν για την είσπραξη των «συνδρομών»).

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πάτρας, «για την είσπραξη των κερδών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, συνήθως επέλεγαν τρόπους είσπραξης ανάλογους με αυτούς που χρησιμοποιούν μέλη άλλων εγκληματικών οργανώσεων και συγκεκριμένα: είσπραξη δια χείρας, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT) και τέλος μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους. Για να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολόγιου τους τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel) το οποίο εγκαθιστούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο. Μέσω του προγράμματος αυτού ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τους πελάτες- χρήστες, δηλαδή από πότε είναι συνδεδεμένος στο σύστημα, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, πότε λήγει με βάση την πληρωμή η περίοδος συνδρομής του, την διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP) στην οποία συνδέεται ο αποκωδικοποιητής, τον εργοστασιακό αριθμό (serial-number ή mag address) του αποκωδικοποιητή κάθε χρήστη, προκειμένου να μην μπορεί να μετακινηθεί ή χρησιμοποιηθεί από έτερο άτομο αλλά και σε ποιο πρόγραμμα αλλά και τα μπουκέτα των καναλιών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων Παναγιώτης Μαριόλης δήλωσε σχετικά: Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διευρυμένη ποινική δίωξη, η οποία όμως στηρίζεται ως επί τω πλείστον σε εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση της κρινόμενης υπόθεσης. Πεποίθηση μου είναι ότι η έλλειψη των απαιτούμενων ουσιωδών στοιχείων θα αναδειχθεί επαρκώς ενώπιον των Ανακριτικών και Εισαγγελικών Αρχών και θα αξιολογηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Παναγιώτης Μαριόλης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ