Νέο κύμα από τη μετάλλαξη τον Μάρτιο – Τα προληπτικά μέτρα που προτείνει ο Σαρηγιάννης

Της Aιμιλίας Σταθάκου

Στον αέρα απειλεί να τινάξει τη στρατηγική των υγειονομικών Αρχών για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων η βρετανική μετάλλαξη του SARS-CoV-2, που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, που είναι στα χέρια της κυβέρνησης, η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7 μπορεί να μεταβάλει δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και να οδηγήσει τον Μάρτιο σε επιθετικό τρίτο κύμα. Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής 26 κρούσματα του νέου αυτού στελέχους, που είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό, εκ των οποίων τα δύο -που εντοπίστηκαν στην Αττική και στην Κρήτη- αποδείχθηκε ότι προέρχονταν από εγχώρια μετάδοση. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πίσω από τα δύο «ορφανά» κρούσματα υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 15 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης. «Εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι τόσο μεταδοτικό όσο δείχνουν οι μελέτες από την Αγγλία, οποιαδήποτε περαιτέρω ανοίγματα δραστηριοτήτων ελλοχεύουν κινδύνους μέσα στους επόμενους μήνες», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης και εξηγεί τι έδειξε για το άνοιγμα των σχολείων το υπολογιστικό μοντέλο που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ιταλίας. «Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου, είναι καθοριστικό, καθώς ακόμα και αυτή η μικρή χαλάρωση δίνει τον χώρο στο μεταλλαγμένο στέλεχος να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Ετσι, με βάση το σενάριο που ανέλυσε η υπολογιστική πλατφόρμα CORE και με την προϋπόθεση ότι θα εμβολιάζονται περίπου 200.000 πολίτες τον μήνα, η διασπορά του συνόλου των στελεχών του ιού θα φτάσει τα 2.200 κρούσματα ημερησίως την 1η Απριλίου, ενώ στην κορύφωσή της μπορεί να φτάσει πάνω από 7.300 κρούσματα την ημέρα στο τέλος Μαΐου, εάν δεν ανακοπεί η πορεία του με τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων, πριν ξεκινήσει η εκθετική αύξηση στο τέλος Μαρτίου. Δηλαδή, εάν δεν υπάρξει νέο lockdown ή αν δεν προχωρήσουν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό οι εμβολιασμοί, το τρίτο επιδημικό κύμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα κορυφωθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Παράλληλα, το σύστημα Υγείας θα δεχθεί σημαντική επιβάρυνση από τα μέσα Μαρτίου, λόγω του συνδυασμού της αύξησης των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους και του υπάρχοντος. Σε περίπτωση που παρέμενε κλειστή η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα έφτανε τα 1.500 από την Πρωτομαγιά μέχρι τις 18 Μαΐου. Ταυτόχρονα, ο μέγιστος αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ θα έφτανε το κρίσιμο όριο των 600 στις 4 Μαΐου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Προκειμένου να περιορίσουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά του, προτείνονται τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

-Αύξηση του αριθμού των δοκιμών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των δοκιμών RT-PCR όσο και των ταχέων δοκιμών που βασίζονται σε αντιγόνα) σε ιδρύματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο για το διδακτικό προσωπικό όσο και για τους μαθητές (ειδικά αυτά του λυκείου).

-Αύξηση του αριθμού της γενετικής αλληλούχισης στα δείγματα που λαμβάνονται από τα ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να μας επιτρέψουν να εκτιμήσουμε την πραγματική εξάπλωση του Β.1.1.7 στην κοινότητα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να ζητηθεί από όλα τα επιστημονικά ιδρύματα που διαθέτουν μια διάταξη αλληλούχησης (κατά προτίμηση next generation sequencing ή ακόμα και παλαιότερης γενιάς) να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του Β.1.1.7. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα επίσημα κέντρα μοριακής ανάλυσης, αλλά και όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν όργανα γενετικής αλληλούχισης. Το έργο πρέπει να συντονιστεί από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να μοιραστεί σε ένα αναλυτικό δίκτυο για να επιτρέψει βελτιωμένη αλληλουχία σε όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα.

-Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, για να χρησιμοποιηθεί ως ενεργός έλεγχος της δυναμικής της πανδημίας και να δημιουργηθεί τεχνητή ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

-Εισαγωγή συσκευών καθαρισμού αέρα (συσκευές απολύμανσης και φιλτραρίσματος αέρα) σε πολυσύχναστες σχολικές αίθουσες, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια και δημόσιους χώρους. Αυτό θα συντελέσει σε μείωση κατά 20%-25% του συνολικού ρυθμού μετάδοσης (υποθέτοντας ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση αντιπροσωπεύει το 25%-30% του συνόλου).

Διαβάστε περισσότερα στη Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ