Νέες καταγγελίες για το λούνα παρκ του τρόμου στον Αλμυρό – Τι δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης

Της Δήμητρας Πανανού,

Νέες καταγγελίες διατυπώνονται από την πλευρά της οικογένειας της άτυχης Σεράινας τόσο για την προβληματική λειτουργία του “χαλιού”, του παιχνιδιού στο λούνα παρκ του Αλμυρού, όπου άφησε την τελευταία της πνοή η 14χρονη, όσο και για την άγνοια του χειριστή εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Διαλεχτή Κοτζαμανίδου, μιλώντας στη Realnews, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μηχάνημα εμφάνιζε προβλήματα στη λειτουργία του. Προβλήματα που οδήγησαν στον θάνατο την άτυχη κοπέλα.

“Όταν μαζί με τους πραγματογνώμονες της Αστυνομίας βάλαμε το μηχάνημα σε λειτουργία, πριν από λίγες ημέρες, έκανε περιστροφές με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όσοι ήμασταν εκεί -ακόμα και οι πραγματογνώμονες- τρομάξαμε πραγματικά”, αναφέρει η κ. Κοτζαμανίδου.

Η ίδια αποκαλύπτει ότι το μηχάνημα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η πλευρά της ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ, δεν είχε κόφτη ταχύτητας, ή τουλάχιστον ο κόφτης δεν λειτούργησε.

“Το μηχάνημα έχει δύο κουμπιά. Ένα για να ταλαντεύεται προς τα δεξιά, ένα προς τα αριστερά. Όσο κρατάς πατημένο το ένα κουμπί, ταλαντεύεται προς της μία πλευρά. Όταν το αφήνεις, αρχίζει και κόβει ταχύτητα και πρέπει να πατήσεις το άλλο κουμπί για να αρχίσει να ταλαντεύεται προς την άλλη. Υποτίθεται ότι αυτό το μηχάνημα από την κατασκευή είχε κόφτη ταχύτητας. Απαραίτητο σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους του χειριστή. Αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη, πράγμα που σημαίνει ότι το μηχάνημα δεν είχε συντηρηθεί ή, τέλος πάντων, δεν ήταν όπως όταν έφυγε από το εργοστάσιο ή είχε τροποποιηθεί. Όταν οι πραγματογνώμονες κράτησαν πατημένο του κουμπί μία κατεύθυνσης, το ‘χαλί’ έκανε ιλιγγιώδεις περιστροφές”, εξηγεί η δικηγόρος, η οποία το 2009 είχε αναλάβει την υπεράσπιση της οικογένειας του 9χρονου κοριτσιού που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο ίδιο μηχάνημα της ίδιας ιδιοκτήτριας στη Χαλκίδα.

Εκτός των άλλων, όπως σημειώνει η κ. Κοτζαμανίδου, εκείνη τη μέρα που έλαβε χώρα το μοιραίο συμβάν απουσίαζε ο μόνιμος χειριστής. “Κινδύνεψαν να πέσουν και άλλα παιδιά. Γονείς έχουν δηλώσει ότι απέκτησαν μώλωπες για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τα παιδιά τους. Είναι ξεκάθαρα ευθύνη της ιδιοκτήτριας και ευθύνη του δήμου που δεν φρόντισε να ελέγξει το μηχάνημα κατά τη λειτουργία του. Η ευθύνη της δημοτικής Αρχής δεν περιορίζεται μόνο στην έκδοση των αδειών. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις δίνονται άδειες έναντι… αμοιβής”, σχολιάζει η δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ, Χρήστος Νάστος, κάνει λόγο για “παιχνίδι λάσπης”. “Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την πραγματογνωμοσύνη δεν είναι τίποτα άλλο από στοχευμένες πληροφορίες. Οι πραγματογνώμονες δεν έλαβαν υπόψη τους ότι ο ηλεκτρονικός πίνακας του μηχανήματος είχε αλλάξει προ ετών. Το μηχάνημα εκσυγχρονίστηκε. Αποτέλεσμα ήταν να κάνουν μισή δουλειά”, λέει ο κ. Ναστός, που έχει ήδη κινηθεί νομικά με σκοπό να προβάλει την πραγματογνωμοσύνη.

“Έκανα αίτημα στο αστυνομικό τμήμα και μου το απέρριψαν. Στόχος μας είναι να προσβάλουμε την απόφαση στην Εισαγγελία, καθώς δεν είναι αξιόπιστη. Αντιθέτως, είναι ελλιπής”, καταλήγει.

Η πραγματογνωμοσύνη αποκαλύπτει ότι η ισχύς του μοιραίου “χαλιού”, από όπου εκτοξεύτηκε και έχασε τη ζωή της η 14χρονη στις 30 Αυγούστου του 2019, ήταν της τάξης των 123 Hp και όχι των 15 Hp, που ήταν δηλωμένο στις Αρχές. Δηλαδή, ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη. Με βάση τα ευρήματα, η άδεια έπρεπε να είχε δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι από τον δήμο Αλμυρού.

Πηγή: Realnews

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.