Νέα Φιλαδέλφεια: Το πρόσωπο – κλειδί στη δολοφονία του Μιχάλη

Η Ελληνική Αστυνομία μετά τη σύλληψη οπαδού του Παναθηναϊκού την Παρασκευή, αναζητεί ακόμη έναν Έλληνα, που φέρεται να ήταν δίπλα στον Μιχάλη Κατσουρή όταν εκείνος δέχθηκε το μοιραίο χτύπημα στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλδεια. Όπως αποκαλύπτει η Realnews, η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας είχε προειδοποιήσει από τις 25 Ιουλίου για την παρουσία Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα. Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου. Πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Νέα Φιλαδέλφεια: Δεν σέβεστε τον Μιχάλη και την οικογένειά του – Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας Κατσουρή

Των Θ. ΣΩΤΗΡΗ, Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Έναν γεροδεμένο άνδρα, ο οποίος φορούσε κόκκινο μπλουζάκι και μαύρο κράνος, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, από τους Κροάτες χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι αστυνομικοί, από την ανάλυση όλων των βίντεο που συγκέντρωσαν για το χρονικό διάστημα που αποδείχθηκε μοιραίο για τον 29χρονο, θεωρούν βέβαιο πως το συγκεκριμένο πρόσωπο θα αποτελέσει το «κλειδί» προκειμένου να αποκαλυφθεί ο δράστης.

Νέα Φιλαδέλφεια: «Υποκλίνονται» τα κροατικά ΜΜΕ στην μητέρα του Μιχάλη – «Δεν της ήταν εύκολο, αλλά ήταν παρούσα»

Την ίδια στιγμή, μόλις την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη ένας 43χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, που φέρεται να έχει ρόλο καθοδηγητή στην επιδρομή των Κροατών χούλιγκανς. Πρόκειται για άτομο που έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για περιστατικά οπαδικής βίας, ενώ το βράδυ της 7ης Αυγούστου φαίνεται από βίντεο να δείχνει στους Κροάτες τον δρόμο για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Παράλληλα, τον άνδρα με το κόκκινο μπλουζάκι εντόπισαν οι αναλυτές της Ασφάλειας μετά την προσεκτική μελέτη όλων των βίντεο που συγκέντρωσαν, τόσο από σταθερές κάμερες ασφαλείας όσο και από υλικό κινητών τηλεφώνων που είτε δημοσιοποιήθηκαν στα social media, είτε συγκέντρωσαν οι ίδιοι κατά την προανάκριση. Το σύνολο αυτού του οπτικού υλικού πέρασε από ψηφιακή επεξεργασία στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, έτσι ώστε να καθαριστούν και να μεγεθυνθούν τα επίμαχα στιγμιότυπα.
Τρία από αυτά τα στιγμιότυπα, που κατεγράφησαν λίγα λεπτά πριν και λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αστυνομικών που τα ανέλυσαν καρέ-καρέ. Στο πρώτο έχουν καταγραφεί οπαδοί της ΑΕΚ -οι οποίοι προφανώς εκείνη τη στιγμή αντιλαμβάνονται πως οι Κροάτες έχουν φτάσει πίσω από το γήπεδο- να τρέχουν προς τις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Κιουτάχειας. Σε αυτή την ομάδα βρίσκεται και ο Μιχάλης Κατσουρής. Ακολουθούν συμπλοκές που διαρκούν μερικά λεπτά, με ρίψεις φωτοβολίδων, μολότοφ και άλλων αντικειμένων. Στο δεύτερο βίντεο αποτυπώνεται η ίδια ομάδα οπαδών της ΑΕΚ να επιστρέφει τρέχοντας και καταδιωκόμενη από Κροάτες προς την είσοδο του γηπέδου. Και σε αυτό το βίντεο οι αστυνομικοί διέκριναν το 29χρονο θύμα να τρέχει, έχοντας δίπλα του τον άνδρα με το κόκκινο μπλουζάκι. Ξαφνικά, ένας Κροάτης τούς προλαβαίνει και χτυπά στην πλάτη τον Μιχάλη Κατσουρή με ένα αυτοσχέδιο ρόπαλο. Παρά το χτύπημα που δέχεται, ο 29χρονος συνεχίζει να τρέχει και φαίνεται να ξεφεύγει, μαζί με τους υπόλοιπους οπαδούς, από τους Κροάτες.

Νέα Φιλαδέλφεια: Αστυνομικοί αναγνώρισαν κι άλλους οπαδούς που συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια – Έρχονται νέα εντάλματα

Στο τρίτο βίντεο, ο Μιχάλης Κατσουρής καταγράφεται πλέον όταν οι Κροάτες έχουν αποτραβηχτεί, έξι λεπτά μετά τις 11:00, να περπατάει μόνος του. Σε αυτό το σημείο οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ο ίδιος διαπιστώνει πως έχει τραύμα που αιμορραγεί στο αριστερό του χέρι. Φαίνεται να βγάζει το κράνος του, να κοιτά το χέρι του και στη συνέχεια να συνεχίζει να περπατά μέχρι το περίπτερο της οδού Φωκών, όπου και κατέρρευσε εξαιτίας της ακατάσχετης αιμορραγίας που του κόστισε τη ζωή.

Ομάδες αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, μετά τη λεπτομερή μελέτη όλου αυτού του οπτικού υλικού, πραγματοποίησαν αυτοψία σε όλα τα σημεία που κατέγραφαν οι συγκεκριμένες κάμερες, ενώ μίλησαν με τους επικεφαλής των ΜΑΤ και της ομάδας «Δράση» για τα σημεία που σημειώθηκαν οι συμπλοκές το συγκεκριμένο διάστημα. Αφού μελέτησαν την ιατροδικαστική έκθεση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο άτυχος 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ δέχθηκε τη μαχαιριά στο εσωτερικό μέρος του αριστερού μπράτσου, λίγο πριν εμφανιστεί να τρέχει κυνηγημένος από τους Κροάτες χούλιγκανς. Ισως και οριακά πριν τον «πιάσει» η δεύτερη κάμερα, τη στιγμή που τρέχει μαζί με τον άνδρα με το κόκκινο μπλουζάκι και δέχεται το χτύπημα με το ρόπαλο στην πλάτη.

Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούν πως ο συγκεκριμένος άνδρας που ήταν δίπλα στον Μιχάλη ενδέχεται να είδε κάτι που θα μπορέσει να βοηθήσει στην έρευνα για την αποκάλυψη του σημείου που έγινε ο τραυματισμός και κατ’ επέκταση να οδηγήσει τους αστυνομικούς και στον δράστη.

Ταυτόχρονα με αυτή την έρευνα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι εργαστηριακές αναλύσεις όλων των γενετικών ιχνών και δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρέθηκαν σε αντικείμενα, ρούχα και παπούτσια, ρόπαλα, φωτοβολίδες αλλά και δύο μαχαίρια, τα οποία εντοπίστηκαν στα σημεία των συγκρούσεων πίσω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν παράλληλα και δείγματα γενετικού υλικού απ’ όλους τους συλληφθέντες, τους τραυματίες Έλληνες, και φυσικά και από το σώμα του Μιχάλη Κατσουρή, τα οποία θα αναλυθούν συνδυαστικά έτσι ώστε να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε επαφή μεταξύ μελών των αντίπαλων ομάδων. Πολλά από τα αντικείμενα αυτά, κυρίως ρόπαλα και καδρόνια, έχουν ίχνη αίματος και γενετικού υλικού, στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών.

Η «R» αποκαλύπτει

Είχαν προειδοποιήσει από τις 25 Ιουλίου!

Δεκατρεις ημέρες πριν από την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς και τη δολοφονική συμπλοκή στη Νέα Φιλαδέλφεια, από τις 25 Ιουλίου, το σύνολο της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία γνώριζαν για τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων στην περίπτωση που έρχονταν στη χώρα μας οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που διαβίβασαν η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΠΟ και που είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στους Κροάτες οπαδούς από την πλευρά της UEFA.

Και ενώ η ΕΠΟ αντέδρασε και, σε συνεργασία με την UEFA, απέκλεισε τους οπαδούς της Ντιναμό από τον αγώνα με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, που ήταν προγραμματισμένος για τις 7 Αυγούστου, από την πλευρά των αρμόδιων Κλάδων και Διευθύνσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δεν ελήφθη κανένα μέτρο για το ενδεχόμενο μετακίνησης οργανωμένων Κροατών οπαδών, ούτε καν όταν η αστυνομία του Μαυροβουνίου έστειλε την επείγουσα ενημέρωση για τους περίπου 150 χούλιγκανς που τελικά διέσχισαν ανενόχλητοι ολόκληρη τη χώρα και έφτασαν μέχρι την «ΟPAP Αrena». Μοναδική αντίδραση ένα σήμα που διαβιβάστηκε στις 4 το απόγευμα της 7ης Αυγούστου, της μοιραίας ημέρας δηλαδή, το οποίο ωστόσο ήταν γενικόλογο και χωρίς να δίνει καμία οδηγία για τον τρόπο με τον οποίο θα απαγορευόταν στους Κροάτες να προσεγγίσουν την Αθήνα.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει η Realnews έχει ημερομηνία 25 Ιουλίου 2023 και συντάχθηκε από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας αμέσως μετά την κλήρωση των ομάδων στα γραφεία της UEFA στην Ελβετία, από την οποία προέκυψαν οι αγώνες ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Παναθηναϊκός-Μαρσέιγ. Σε αυτό, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκθέτουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να διατεθούν εισιτήρια στους οπαδούς των φιλοξενούμενων στην Ελλάδα ομάδων καταλήγοντας: «Από την υπηρεσία μας, κρίνεται σκόπιμο να εκδηλωθούν, σε συνεννόηση με τη διοργανώτρια Αρχή (UEFA) όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι ανωτέρω αθλητικές εκδηλώσεις (σε περίπτωση πρόκρισης στον 3ο προκριματικό γύρο του Παναθηναϊκού και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ), να πραγματοποιηθούν χωρίς την ανταλλαγή εισιτηρίων μεταξύ των ομάδων και την παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και θεωρείται σοβαρό το ενδεχόμενο συγκρούσεων και αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και πραγμάτων κατά την παραμονή τους στην πόλη της Αθήνας».

Το έγγραφο αυτό διαβιβάστηκε μέσω του συστήματος επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας «PoliceOnLine» σε όλες της αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Την επόμενη ημέρα ακολούθησε το δεύτερο έγγραφο, αυτή τη φορά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με αποδέκτη την ΕΠΟ και συνημμένη την αναφορά της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, με κοινοποίηση και πάλι προς τις υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, στο δεύτερο έγγραφο σημειώνεται πως κοινοποιείται ιεραρχικά για την ενημέρωση αυτών των υπηρεσιών.

Απ’ ό,τι αποδείχθηκε εκ των υστέρων, μέχρι τις 6 Αυγούστου, οπότε και η κροατική αστυνομία έστειλε το σήμα που ενημέρωνε για τη μετακίνηση Κροατών μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας, αλλά και στις 7 του ίδιου μήνα, όταν η αστυνομία του Μαυροβουνίου έστειλε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τη λίστα με τους αριθμούς κυκλοφορίας των κροατικών αυτοκινήτων που κατευθύνονταν προς την είσοδο της Κακαβιάς, εκτός από την «αναιμική» διαταγή που στάλθηκε στις 4 το απόγευμα, όταν ήταν ήδη αργά, δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση για το ενδεχόμενο μετακίνησης οπαδών προς τη χώρα μας. Δηλαδή, για τον έγκαιρο σχεδιασμό επιχείρησης που θα τους σταματούσε αν όχι στα σύνορα, τουλάχιστον πολύ πριν φτάσουν στην Αττική.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επισήμανση έμπειρων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείριση ανάλογων περιστατικών, τα οποία ανέφεραν στην «R» πως στο νομικό οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει η δυνατότητα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα ακόμη και πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ασφάλειας, αποκαλύπτοντας πως: «Στο πλαίσιο της Ε.Ε. υπάρχει η οδηγία 38/2004 σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της Ενωσης και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών-μελών, όπου στο άρθρο 27 παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία κυκλοφορίας και διαμονής των πολιτών της Ένωσης για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας. Η εν λόγω οδηγία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 106/2007, το οποίο έχει διατηρηθεί σε ισχύ με το άρθρο 139 του Ν. 4251/2014. Στο άρθρο 21, το οποίο ενσωματώνει το άρθρο 27 της οδηγίας, προβλέπονται περαιτέρω μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής των πολιτών της Ένωσης για λόγους δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας».

«Η αδράνεια δεν είναι επιλογή»

Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των ΠΑΕ, που οδήγησε στην εξαγγελία των νέων μέτρων κατά της οπαδικής βίας

Αποφασισμένος να βάλει τέλος στην εγκληματική δράση των χούλιγκαν που αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο και τη διεθνή εικόνα της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τους συνδέσμους των οργανωμένων φιλάθλων ήδη από το 2022, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στα επεισόδια με τους Κροάτες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Και δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να απειλήσει με δραστικά μέτρα, στο μοντέλο Θάτσερ, αν δεν υπάρξει βελτίωση στη συμπεριφορά των οργανωμένων οπαδών, δηλαδή να μιλήσει για πολυετή αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 16 Αυγούστου, πρώτα με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και μετά σε διευρυμένη σύνθεση με τους επιτελείς του Μαξίμου και τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και με εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι «η αδράνεια δεν είναι επιλογή» και ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να διαιωνίσει τις παθογένειες, αλλά να τις διαλύσει. Μάλιστα, ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής:

1. Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο, με έδρα πλέον την επίσημη ΠΑΕ.

2. Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό ρόλο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που κατά το παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Οπως ανακοινώθηκε, με το μέτρο αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ, με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι «αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο».

3. Τοποθετούνται ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι αυτό αποτελεί «χρέος» των ομάδων «για να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη».

4. Δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών, ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για γεγονότα υψηλού κινδύνου, αλλά και απόλυτη διαφάνεια -δημόσια ενδεχομένως- για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας. «Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα, με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας της UEFA», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η βούληση της πολιτείας να πατάξει το φαινόμενο είναι υπαρκτή και ότι, αν τα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή, θα ακολουθήσουν νέα. «Έχουμε και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ανέφερε ως ύστατο μέτρο και τον αποκλεισμό των ομάδων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το φαινόμενο της οπαδικής βίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού με τις ομάδες, κάτι που, όπως είπε, εξηγεί και τη σύνθεση της συνάντησης στο Μαξίμου, την οποία χαρακτήρισε «παραγωγική και ουσιαστική». Δεν δίστασε, μάλιστα, να παραδεχθεί την «επιχειρησιακή αστοχία» της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία επέτρεψε στους Κροάτες χούλιγκανς να διασχίσουν σχεδόν τη μισή Ελλάδα μέχρι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να τους σταματήσει κανείς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή η αστοχία «δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Η πρόκληση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε, επίσης, να μην αφήσει αναπάντητη τη διπλή πρόκληση εκ μέρους του Προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, με αφορμή τη δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, λέγοντας με έμφαση ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα, ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη, δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη».

Σκοπός της κυβέρνησης, πάντως (και γι’ αυτό ήταν παρών και ο Αλ. Τσέφεριν στη σύσκεψη) είναι να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την αποτροπή της βίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρξει οργανωμένη ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν αφορά μόνο τα γήπεδα αυτά καθαυτά, καθώς έχει μεταφερθεί στους δρόμους. «Είναι μια βία με αθλητικό, υποτίθεται, υπόβαθρο, με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου είτε του περιθωρίου. Μερικές φορές τείνει να αποκτά και δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό, λοιπόν, αυτή η κατάσταση, διαμορφώνεται σε έναν ανοιχτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ο οποίος είναι απλά μεταμφιεσμένος σε μια αθλητική διαφορά. Γι’ αυτό και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική, μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα».

Νέος σχεδιασμός για τον έλεγχο των οργανωμένων

Προληπτικές έρευνες σε ύποπτα άτομα και επιτήρηση χώρων που λειτουργούν ανεπίσημα ως λέσχες φιλάθλων ξεκινά η ΕΛ.ΑΣ.

Πλήρη ανατροπή στους σχεδιασμούς για τα μέτρα ασφάλειας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες φέρνει για την Ελληνική Αστυνομία η απόφαση της κυβέρνησης να ελέγχονται από αστυνομικούς οι οργανωμένοι οπαδοί κατά την είσοδό τους στις «καυτές» θύρες. Μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι αυτοί, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε πως δεν ήταν αποτελεσματικοί, πραγματοποιούνταν από υπαλλήλους των ΠΑΕ που είχαν τον ρόλο προσωπικού ασφαλείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή στη γύρω περιοχή για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων.

Βάσει της εμπειρίας τους, οι επιτελείς της Αστυνομίας είχαν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να μην υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στις θύρες κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των φιλάθλων, αφού σε πολλές περιπτώσεις ομάδες σκληροπυρηνικών οπαδών προετοίμαζαν και πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε βάρος κυρίως των διμοιριών των ΜΑΤ, χρησιμοποιώντας ακόμη και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν αναβληθεί οι αγώνες.

Ετσι, με αυτά τα δεδομένα, ξεκινά ένας νέος σχεδιασμός μέτρων αλλά και διαχείρισης του προσωπικού που απαιτείται. Οι πρώτοι προβληματισμοί και οι προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση τέθηκαν από στελέχη πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και από επικεφαλής αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας που φιλοξενούν γήπεδα και ομάδες «υψηλής επικινδυνότητας», σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας την περασμένη Πέμπτη. Το δεδομένο όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι είναι πως θα πρέπει σε κάθε γήπεδο όπου θα διεξάγεται αγώνας με υψηλό επίπεδο κινδύνου οπαδικών συγκρούσεων να υπάρχει ικανός αριθμός αστυνομικών ώστε να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά, αλλά και σε χρονικό διάστημα που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην έναρξη, χιλιάδες οπαδούς που έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως δεν έχουν καμία διάθεση συνεργασίας με την Αστυνομία, αλλά αντίθετα αναζητούν αφορμές για συγκρούσεις.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν και διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες θα προστατεύουν τους αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους. Σε μια πρώτη εκτίμηση, τέθηκε θέμα διάθεσης τόσο μεγάλου αριθμού αστυνομικών σε κάθε αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των υπηρεσιών καθημερινής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Αποζημίωση από τις ΠΑΕ

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μέχρι και εισήγηση η αποζημίωση των αστυνομικών για τις ημέρες που θα εκτελούν τη συγκεκριμένη εργασία στα γήπεδα να καλύπτεται από τις ΠΑΕ, με το σκεπτικό πως σε μια τέτοια περίπτωση αστυνομικοί που θα έχουν ρεπό ή άδειες θα επιθυμούν να εργαστούν για το επιπλέον εισόδημα, αυξάνοντας έτσι το διαθέσιμο προσωπικό που θα χρειάζεται τις συγκεκριμένες ημέρες των ποδοσφαιρικών αγώνων. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, πλήρης ανασχεδιασμός θα χρειαστεί και από την πλευρά της Ασφάλειας και της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, έτσι ώστε σε κάθε «επικίνδυνο» αγώνα, εκτός των ελέγχων στις θύρες, να γίνονται σε μεγάλη ακτίνα προληπτικοί έλεγχοι ύποπτων ατόμων, με στόχο να αποφεύγονται οι συλλήψεις στις θύρες εισόδου, που είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και οπαδών. Επίσης, ζητήθηκε από επιτελείς της Αστυνομίας, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, να θεσμοθετηθούν κυρώσεις για τις ομάδες σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων από οπαδούς τους σε βάρος των αστυνομικών που θα αναλάβουν τον έλεγχό τους στις θύρες, όπως επίσης και οι ΠΑΕ να δεσμευτούν για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των οργανωμένων οπαδών τους.

Οι σύνδεσμοι

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης των περιφερειακών λεσχών φιλάθλων και τη λειτουργία μόνο κεντρικών συνδέσμων με έδρα την αντίστοιχη ΠΑΕ, στη σύσκεψη τονίστηκε πως, με βάση τον τελευταίο νόμο για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους, ο οποίος ψηφίστηκε μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη, ήδη επιτρέπεται μόνο η λειτουργία κεντρικού συνδέσμου οπαδών στην έδρα της ΠΑΕ, καθώς και περιφερειακών λεσχών φιλάθλων που ελέγχονται από τον σύνδεσμο. Όπως ειπώθηκε, εάν προκύψει νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση λειτουργίας και των λεσχών, θα πρέπει να επιτηρούνται όλες οι υπάρχουσες από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας έτσι ώστε να κλείσουν, αλλά παράλληλα θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και η συλλογή πληροφοριών, για το ενδεχόμενο ομάδες οπαδών να χρησιμοποιούν χώρους ως έδρες άτυπων συνδέσμων σε διάφορες περιοχές.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ