Η Τουρκία αντικαθιστά τους Harpoon με Atmaca – BINTEO

Η απο-αμερικανοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τους τουρκικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους ATMACA, που προορίζονται να αντικαταστήσουν τους HARPOON.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η τουρκική βιομηχανία υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και να παράγει οπλικά συστήματα ανάλογα των αμερικανικών, που προμηθευόταν επί δεκαετίες.

Ο μεγαλοϊδεατισμός για τα επιτεύγματα της εγχώριας βιομηχανίας θα έλεγε κάποιος ότι συνοψίζεται στο αεροπλάνο ΚΑΑΝ που δεν μπορεί να πετάξει αλλά κατά τα αλλά θα είναι εφάμιλλο του F-35.

Τελευταίο νέο είναι η αντικατάσταση των αντιπλοϊκών πυραύλων HARPOON με τους εγχώριας ανάπτυξης ATMACA.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο αμυντικής βιομηχανίας, 11 πλοία του τουρκικού Πολεμικου Ναυτικού θα οπλιστούν με τους εγχώριας παραγωγής αντιπλοϊκούς πυραύλους Atmaca ως μέρος μιας συμφωνίας με την ελεγχόμενη από το κράτος κατασκευαστή πυραύλων Roketsan και την κρατική οντότητα αμυντικής τεχνολογίας STM.

Η Roketsan ανέπτυξε το σύστημα Atmaca έχοντας κατά νου τον επιφανειακό πόλεμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για έναν αντιπλοϊκό πύραυλο υψηλής ακρίβειας που μπορεί να τοποθετηθεί σε επιθετικά σκάφη, φρεγάτες και κορβέτες.

Η Roketsan λέει ότι το σύστημα είναι αυτόνομο, έχει χαμηλή διατομή ραντάρ, μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και διαθέτει αντίσταση σε αντίμετρα. Η εταιρεία διαθέτει επίσης δυνατότητα τρισδιάστατου σχεδιασμού αποστολής καθώς και δυνατότητες ενημέρωσης στόχου και ματαίωσης αποστολής μέσω συνδέσμου δεδομένων.

Το Atmaca είναι μεταξύ 4,3 και 5,2 μέτρων σε μήκος, ανάλογα την έκδοση του. Ζυγίζει 750 κιλά (1.653 λίβρες) και έχει αυτονομία 220 χιλιομέτρων (137 μίλια). Η κεφαλή του συστήματος ζυγίζει 220 κιλά.

Χρησιμοποιεί τόσο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης όσο και δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης για καθοδήγηση.

Το Atmaca θα αντικαταστήσει το παλιό απόθεμα της Τουρκίας με περισσότερους από 350 αμερικανικούς πυραύλους Harpoon. Η STM είπε ότι η ενσωμάτωση των πυραύλων Atmaca στα τουρκικά πλοία θα ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2027.

Η Τουρκία πιθανότατα θα εξοπλίσει φρεγάτες κατηγορίας I, τις αναβαθμισμένες κορβέτες Meko 200 TN κατηγορίας Barbaros και κορβέτες κατηγορίας Ada με το Atmaca, σύμφωνα με τον Ozgur Eksi, αμυντικό αναλυτή με έδρα την Άγκυρα, όπως αναφέρει το διεθνές αμυντικό δίκτυο Defence News.

Η Roketsan κέρδισε το συμβόλαιο ανάπτυξης από την τουρκική κυβέρνηση το 2009. Το 2018, η Roketsan συνεργάστηκε με τον ειδικό σε στρατιωτικά ηλεκτρονικά Aselsan, τη μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Τουρκίας, για να κατασκευάσει από κοινού το Atmaca, το οποίο ενσωματώνει χαρακτηριστικά του όπλου Harpoon και του γαλλικού πυραύλου Exocet.

Η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 500 εκατ. δολάρια, επιλέγοντας το Atmaca για να αντικαταστήσει τους πυραύλους Harpoon της, καθώς κοστίζει περίπου στη μισή τιμή από την επιλογή του αμερικανικού συστήματος.

Η Τουρκία έχει παράλληλα αναπτύξει και χερσαία έκδοση του Atmaca, γνωστή ως Kara Atmaca, που ισχυρίζεται ότι θα είναι ένα σύστημα πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς με δυνατότητα εκτόξευσης από τακτικά τροχοφόρα οχήματα ή σταθερά παράλια σημεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ