Νάξος: Μυστήριο με τον ξαφνικό θάνατο 22χρονου – Η σπάνια κληρονομική ασθένεια που εξετάζουν ως αιτία

Aιφνίδια έφυγε από την ζωή ένας 22χρονος, όταν υπέστη απανωτές ανακοπές καρδιάς χωρίς να έχει ιστορικό καρδιοπάθειας με τους γιατρούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο νεαρός να έπασχε από την νόσο «Νάξος». Πρόκειται για μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που σκοτώνει νέους πριν τα 30.

Μιλώντας στο Mega η μητέρα του άτυχου 22χρονου δήλωσε: «Δεν είχε κανένα άλλο σύμπτωμα, μόνο λίγο βήχα, ανέβασε δέκατα και πήγαμε στο γιατρό. Ο καρδιολόγος είπε άμεσα να πάει στο κέντρο υγείας να βάλει ενδοφλέβια φάρμακα».

Σημειώνεται πως φτάνοντας στο Κέντρο Υγείας, ο 22χρονος από την Νάξο πάθαινε απανωτές ανακοπές κι άμεσα «σηκώθηκε» ελικόπτερο προκειμένου να τον μεταφέρει στην Αθήνα.

«Πάθαινε ανακοπές, προσπαθούσαν να το επαναφέρουν να το σταθεροποιήσουν για να το βάλουν στο ελικόπτερο. Τον βάλανε στις 9 η ώρα μέσα στο ελικόπτερο μόλις πήγε στο νοσοκομείο ξανά έπαθε, στο Νίκαιας νομίζω τον πήγανε. Ξανά έπαθε πάλι αυτές τις κρίσεις που πάθαινε στην καρδιά και εκεί δεν ξανά επανήλθε», είπε ο θείος του στον τηλεοπτικό σταθμό.

Εξετάζουν την νόσο «Νάξος»

Ο θείος του αδικοχαμένου νεαρού προχώρησε στην αποκάλυψη ότι οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 22χρονος Παναγιώτης να έπασχε από την νόσο «Νάξος», μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που σκοτώνει νέους πριν τα 30.

«Η οικογένεια έχει άλλα δύο κοριτσάκια και είχε και άλλο ένα παιδί, πάλι αγοράκι που χάθηκε. Ήταν 5 χρονών εκείνο όταν χάθηκε. Πληροφοριακά έγαν μήπως συνδέεται με την νόσο της Νάξου. Πρόκειται για μία νόσο εδώ στην Νάξο, με καρδιοπάθειες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Άλλη μία οικογένεια εδώ στο δικό μας χωριό, είχαν 3 παιδάκια, δύο αγόρια και ένα κορίτσι χάθηκαν και αυτά, μέχρι τα 30 χρόνια. Είχανε 7 παιδιά, τα τρία πεθάναν».

Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι η νόσος «Νάξος»

Η νόσος «Νάξος» είναι ουσιαστικά μία κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου και αποτελεί σημαντική αιτία αιφνίδιου θανάτου νέων ανθρώπων. Η νόσος εντοπίσθηκε και περιγράφηκε πρώτη φορά στη διεθνή ιατρική κοινότητα τη δεκαετία του ’80, από τον ιατρό καρδιολόγο – Νίκο Πρωτονοτάριο και τη σύζυγο του, ιατρό Ανταλένα Tσατσοπούλου.

«Οπωσδήποτε πρέπει η οικογένεια να ψαχτεί», ανέφερε η παιδίατρος και ερευνήτρια, Μανταλένα Τσατσοπούλου η οποία έπειτα αποκάλυψε λεπτομέρειες που αφορούν στη νόσο.

«Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Νάξο και το εντυπωσιακό ήταν ότι οι ασθενείς παρουσίαζαν κι ένα δερματικό φαινόμενο, είχαν υπερκερατώσεις στα χέρια και τα πόδια, είχαν σκληρό και τραχύ δέρμα κυρίως στις παλάμες και τα δέρματα, σαν να έχουν κάνει σκληρή χειρονακτική εργασία», ανέφερε συγκεκριμένα η ίδια.

«Αυτή η νόσος είναι κληρονομική και είναι σε μεγάλη συχνότητα στη Νάξο και λιγότερο στα πέριξ. Ίσως οι μικροί και κλειστή πληθυσμοί μπορεί να είναι ένα αίτιο», εξηγεί από την πλευρά του ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Κι έπειτα συμπλήρωσε: «Σήμερα έχουμε διαγνωστικές εξετάσεις για να προλάβει αυτά τα γεγονότα. Και μπορούμε να διασφαλίσουμε μία φυσιολογική ζωή σε αυτά τα άτομα. Θεραπεία στη γενετική νόσο δεν υπάρχει αλλά μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ