Ναυάγιο στην Πύλο: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι εννέα συλληφθέντες

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι εννέα διακινητές μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Καλαμάτας.

Οι δράστες κατηγορούνται πως ήταν μέλη της σκληρής ομάδας των Αιγυπτίων και επικεφαλής του δουλεμπορικού που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου.

Και οι εννέα αρνήθηκαν τις κατηγορίες, δηλώνοντας αθώοι, ωστόσο ένας εκ των συλληφθέντων «δείχνει» τέσσερις συγκρατούμενους του ως διακινητές.

«Δεν ανήκω σε κανένα κύκλωμα. Ξεκίνησα κι εγώ το ταξίδι μου από την Αίγυπτο όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες. Πλήρωσα κανονικά το εισιτήριό μου για να έρθω στην Ευρώπη. Περίπου 7.000. Δεν ξέρω για ποιον λόγο με κατηγορούν», φέρεται να είπε ένας από τους κατηγορούμενους στην ανακρίτρια.

«Προσπαθούσα να βάλω μία τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και συχνά γίνονταν φασαρίες. Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι», συνέχισε στην απολογία του.

Τρεις ώρες πάλευε για τη ζωή του

Για πρώτη φορά από το πολύνεκρο ναυάγιο, ένας από τους 95 διασωθέντες, βρίσκει το κουράγιο και μιλά στην τηλεοπτική κάμερα.

«Ήμασταν 5 ημέρες στη θάλασσα. Το πλοίο είχε 2 πατώματα, ήταν τόσο γεμάτο, που ο ένας ήταν πάνω στον άλλο. Κάτω κάτω ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά. Έμεινα στο νερό 3 ώρες. Προσπάθησα να κολυμπήσω και με τη βοήθεια του θεού, τα κατάφερα. Κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να επιβιώσουν, ζήτησαν βοήθεια, αλλά κουράστηκαν και δεν άντεξαν» λέει ο Μουχάμετ Χουσάρι.

Όσο για το πώς νιώθει σήμερα δηλώνει «Δεν ξέρω, δεν έχω το μυαλό μου αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω πώς να νιώσω».

Οι δραματικές στιγμές της διάσωσης

Συγκλονιστικές είναι και οι αφηγήσεις των μελών του πληρώματος του Λιμενικού. Την αποφράδα νύχτα της 14ης Ιουνίου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έναν εφιάλτη.

«Υπήρχαν πτώματα και ζωντανοί παντού. Ήταν πολύ επικίνδυνα, έπρεπε να πλησιάσεις κοντά για να γίνει η διάσωση, αλλά πολύ προσεχτικά ώστε να μην περάσεις από πάνω τους και τους τραυματίσεις».

Το πλοίο χάθηκε σε ένα λεπτό. Γέμισε η θάλασσα ανθρώπους. Επικράτησε πανικός. Φωνές, ουρλιαχτά, έκλαιγαν.

Όπως λένε άνθρωποι στο στενό περιβάλλον όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, ακόμα και σήμερα βλέπουν μπροστά τους τους ανθρώπους που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.

«Έκλαιγαν και μας φίλαγαν τα πόδια. Κάποιοι πνίγηκαν αμέσως, δεν ήξεραν κολύμπι. Άλλοι απεγκλωβίστηκαν αλλά ήταν ήδη αργά. Εμείς ανεβάσαμε 45 σορούς».

Οι επιζήσαντες ναυαγοί, που θα ολοκληρώσουν την υποβολή αιτήσεων ασύλου, θα μεταφερθούν άμεσα σε μόνιμη δομή φιλοξενίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ